Zahavi verdient miljoenen aan koopzucht AS Monaco

Deze transferzomer zijn alle ogen gericht op AS Monaco. Onder leiding van de Rijke Rus Dmitry Rybolovlev wordt er in de ministaat rustig met geld gesmeten.  De eerste twee aankopen kwamen over van FC Porto en kostten gezamenlijk zeventig miljoen euro. Met Radamel Falcao zou vandaag de derde aankoop binnen komen rollen. Voor hem wordt zestig miljoen betaald. Superagent Pini Zahavi kroelt ondertussen van plezier. Hij verdient bakken met geld aan de koopzucht van AS Monaco.

Moutinho is samen met Rodriguez de eerste grote aankoop van AS Monaco

Moutinho is samen met Rodriguez de eerste grote aankoop van AS Monaco

Pini Zahavi

Zahavi is waarschijnlijk de meest invloedrijke makelaar in de voetballerij. Hoewel hij officieel niet eens zoveel spelers in zijn stal heeft, is hij bij grote transfers vaak betrokken. De Israëliër wordt niet alleen ingehuurd door spelers, maar ook door clubs om deals voor hen te maken. Bovendien heeft hij verschillende investeringsmaatschappijen, waarmee hij geld verdient op de transfermarkt.

Vooral in Rusland heeft Zahavi uitstekende contacten. Zo was hij betrokken bij de overname van Chelsea door Roman Abramovich.  Daarna zette Abramovich hem regelmatig in bij transfers. Zo zat Zahavi samen met algemeen directeur Peter Kenyon (onthoudt de naam) en Abramovich om tafel rond de transfer van Ashley Cole.

Dat Zahavi door de Rus Rybolovlev werd ingeschakeld om AS Monaco te helpen, is weinig verrassend. Zahavi heeft een netwerk met grote spelers in zijn macht en wil geld. Rybolovlev heeft veel geld en wil grote spelers. Een beter huwelijk bestaat er niet.

Etalagecompetitie

Dat de eerste grote aankopen uit Portugal komen, is ook weinig verwonderlijk. Portugal is namelijk de perfecte etalagecompetitie voor makelaars die geld winnen verdienen. Eigendom van spelers door een derde partij is in Portugal namelijk volledig legaal en dat biedt grote mogelijkheden. Grote talenten uit Zuid-Amerika worden derhalve gestald op het Iberisch schiereiland, waar ze bij de topclubs op het hoogste Europese niveau kunnen acteren. Hun waarde neemt vervolgens exponentieel toe, waarna een grote transfer volgt.

De derde partij en de Portugese clubs zijn beide winnaars bij dergelijke deals. De speler is op financieel gebied ook een winnaar, maar moet vaak genoegen nemen met een derderangs competitie. Voor de derde partij telt namelijk alleen geld en als ze het meest aan Hulk kunnen verdienen door hem aan Zenit te slijten, dan gaat Hulk naar Rusland.

James Rodriguez

Monaco

De Colombiaan James Rodriguez is typisch een speler die via die weg is binnengehaald. In de zomer van 2010 nam FC Porto zeventig procent van zijn transferrechten over van het Argentijnse Banfield. Al snel bleek de snelle buitenspeler buitensporig veel talent te hebben en dat zette Zahavi ertoe om via zijn investeringsmaatschappij in Luxemburg 35 procent van de rechten van de speler te kopen. Aan het eind van het seizoen besloot Porto op hun beurt weer dertig procent van de rechten over te nemen van Convergence Capital Partners, die deze rechten nog in handen hadden van voor zijn transfer naar Portugal.

Daarna bleef het op transfergebied even stil rond de vleugelflitser. Deze winter bracht FC Porto daar verandering in door voor bijna negen miljoen euro dertig procent van zijn rechten over te nemen. Omgerekend zou Rodriguez volgens Porto op dat moment dus dertig miljoen euro waard zijn. De investering van de Portugese club bleek een slimme gezet te zijn geweest. Onlangs verkaste Rodriguez voor 45 miljoen naar het Franse AS Monaco.

Monaco2

Op de transfer maakte FC Porto uiteindelijk bijna 27 miljoen winst. De grootste klapper werd echter gemaakt door Zahavi. Hij investeerde slechts 2,5 miljoen en kreeg uiteindelijk elf miljoen terug voor de vleugelflitser, nadat hij hem naar Monaco had gebracht. In tegenstelling tot Porto hoefde hij bovendien geen salaris te betalen aan en tijd te investeren in Rodriguez. Het contact leggen met een Rijke Rus was voor hem voldoende om financieel totaal binnen te lopen.

João Moutinho

Monaco3

De dans rondom de diensten van Joao Moutinho was nog indrukwekkender dan die rondom Rodriguez. Nadat Zahavi hem van Sporting Lissabon naar FC Porto had gebracht in de zomer van 2010 volgden een reeks transfers, die aan het oog van het grote publiek voorbij gingen. Moutinho bleef spelen van Porto, maar zijn transferrechten gingen door vele handen.

Eerst was er de Nederlandse brievenbusfirma Mamers BV – inmiddels opgeheven – dat 37,5 procent van zijn transferrechten wist te bemachtigen. Toen Moutinho goed presteerde, wilde FC Porto graag deze rechten terug. Daarvoor schakelden de bestuurders van Porto het Portugese Soccer Invest Fund in. Die hengelden de rechten van de middenvelder binnen en verkochten deze weer aan Porto, waarvoor ze een flinke provisie opstreken. Bij zijn transfer naar AS Monaco waren de transferrechten weer voor de volle honderd procent in handen van FC Porto, maar onderweg is de club wel ruim zeven miljoen euro verloren.

 Monaco4

 Daardoor is de winst die de Portugese club maakt op Moutinho slechts minimaal. Hetzelfde geldt voor de brievenbusfirma uit Nederland, die hele slechte zaken wist te doen en slechts een minimale winst boekte. De grote winnaar is het Soccer Invest Fund dat voor het binnenhengelen van de transferrechten voor FC Porto meer dan drie miljoen kreeg.

Natuurlijk had Zahavi ook zijn betrokkenheid in de transfer van Moutinho. De spelersmakelaar behartigt de belangen van Moutinho en heeft derhalve recht op minimaal vijf procent van de transfersom en een bepaald percentage van het salaris van Moutinho. Dat levert hem zeker twee miljoen euro op, waardoor zijn opbrengsten uit de transferzomer van AS Monaco al de tien miljoen euro overstijgen.

Radamel Falcao

Ook een andere grote spelersmakelaar – Jorge Mendes – lijkt garen te spinnen bij de overname van AS Monaco. Deze week werd in een fantastisch artikel op Reddit uigelegd waarom Falcao naar de ministaat vertrekt. Zijn transferrechten zijn namelijk voor zestig procent in handen van Doyen Sports. Een investeringsmaatschappij die geleid wordt door zaakwaarnemer Mendes en voormalig Chelsea-directeur Kenyon (daar is hij weer). Om te verdienen aan de Colombiaanse aanvaller hadden zij een transfersom van zestig miljoen euro nodig en eigenlijk was Monaco de enige club die dat wenste te betalen.

Daarom speelt één van de beste spitsen ter wereld voor een club die vorig jaar nog op het tweede niveau acteerde en niet bij een absolute topclub. Het lijkt de pijnlijke waarheid van de voetbalwereld, waarin makelaars en derde partijen de dienst uitmaken.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter