Wissel Totti betekent einde tijdperk

Zou het onmogelijke dan toch gaan gebeuren? Zal Francesco Totti, Prins van de stad Rome, zijn thuisgrond gaan verlaten? Het ziet er uit dat juist dát gaat gebeuren. Na al die jaren. Hét voorbeeld van een voetballer met clubliefde zal afstand moeten nemen van zijn supporters. De schuldige? Claudio Ranieri.

totti

Ranieri heeft begin dit seizoen besloten om Francesco Totti op de bank te posteren. De aanvaller past niet in het zeer defensieve systeem van de Italiaan. En zijn tactiek aanpassen om de aanvoerder van de plaatselijke AS tegemoet te komen, daar doet Ranieri niet aan. Sinds zijn komst, vorig seizoen, klom Roma namelijk van de middenmoot naar de subtop. Het veegde de vloer aan met veel tegenstanders.

Totti kwam in dat verhaal niet voor. De Italiaan is een stilist. Iemand die achter de spits hangt en wacht op de beslissende ballen. Hij loert op een kans. Dan wel in de vorm van een steekpass of schot. Het is geen man voor werkvoetbal. En dus geen man voor de tactische plannen van zijn coach.

Op zich zal het clubicoon niet kwaad zijn dat hij op de bank zit. De clubliefde zit diep genoeg om zichzelf weg te cijferen voor het team. In het verleden heeft de Romein ook wel eens op de bank gezeten, door een vormdip. Toen klaagde hij niet en werkte zich via de trainingen terug in de basis elf.

Nu is dat anders. De voormalig international werkt hard, maar ziet daar geen beloning voor terug. In plaats daarvan schoffeert Ranieri hem door hem een paar keer een minuut of vijf voor tijd in te laten vallen. De trotse aanvoerder van AS Roma werd gebruikt om tijd te winnen. Geen schot, geen steekbal, maar het inbrengen van Totti bracht Roma de punten.

En dat is niet hoe de trotse Italiaan het wil zien. Hij wil zijn fans op de banken zien staan door zijn spel. Door zijn voetballend vermogen. Ranieri snapt dat niet. Of wil het niet stappen. Met een dramatische consequentie. Een van de weinige spelers op deze aardkloot met clubliefde, wil zijn jeugdliefde verlaten.

Het einde van een tijdperk komt eraan. En dat allemaal door een kansloze wissel.

Via Leander Mascini, Mascini.net

About Mascini

Leander is een schrijver, columnist, blogger én wielrenner. Hij schrijft wat hij vindt en is niet bang om tegen heilige huisjes aan te schoppen. Niets ontkomt aan zijn vaak ongefundeerde kritiek. Zijn doel: de mensen vermaken. Zijn motto: spreken is zilver, schrijven is goud. Zijn droom: De Tour de France winnen.