Wil de echte kampioen alstublieft opstaan?

Zoals Glenn al twee weken terug schreef: de Jupiler Pro League is niet voor hartlijders. De ontknoping op de laatste speeldag bevestigt dit:

Commentatoren en Anderlecht-bank zien Bolat Ruiz' elfmeter stoppen.

Commentatoren en Anderlecht-bank zien Bolat Ruiz' elfmeter stoppen.

Wat voorafging

De hele week werden de sportpagina’s gevuld met krantenartikels over de titelstrijd. De auto’s van spelers van beide clubs, de kleding, zelfs de manier waarop aanvoerders Steven Defour en Olivier Deschacht hun week doorbrachten was een stukje waard.

Ook ging het ondermeer over de vorige confrontaties tussen Gent en Standard waarin onder andere een deur sneuvelde en massa’s kritiek op de scheidsrechter na de partijen een gewoonte was. De statistieken toonde ook aan dat als Standard won op Gent, het minstens vijf keer scoorde en dat Gent de laatste zes jaar niet had verloren van de Rouches. De aanwezigheid van Michel Preud’homme die vorig seizoen Standard na 25 jaar kampioen maakte maar geen nieuw contract kreeg en werd opgevolgd door Laszlo Boloni maakt het duel nog wat meer beladen .

De confrontatie tussen Genk en Anderlecht had ook een beladen voorgeschiedenis. Welke Anderlecht-supporter herinnert zich niet het vergallen van het kampioenenfeestje in 1999 en ook het op de bal gaan staan van Mbark Boussoufa in de bekermatch een paar jaar terug was nog blijven hangen in Genk.

Normaal gezien had Anderlecht de makkelijkste taak tegen een Genk dat al met de gedachten bij de bekerfinale. Daarentegen staat Standards tegenstander Gent, dat een punt moest pakken om zo de derde plaats en enkele weken extra rust veilig te stellen. Standard miste dan ook nog de geschorste Marcos die werd vervangen door Mangala terwijl Anderlecht toch Gillet en Polak na een schorsing terug in de basiself konden komen.

De wedstrijden


Rond 20.00 uur konden beide matchen afgetrapt worden. In Genk werd de beste speler van het seizoen gehuldigd waardoor de aftrap wat vertraging oploopt. In Gent was het begin nerveus en snel, Mbokani ontsnapte zelfs aan rood na een slag in de nek van Adriano. Gent kreeg de zenuwen sneller onder controle en kreeg de beste kans via een kopbal van Ljubijankic maar Bolat redde met een zweefsprong. In Genk was het begin ook redelijk nerveus maar hier overheerste een laag tempo, geen kansen en geen druk. Tot Van Damme op doel schiet en maar nipt naast besluit. Anderlecht gaat een hoger tempo spelen en krijgt kansen via Chatelle en Biglia. In Gent claimt Jovanovic een strafschop na een duwfout van Thompson maar het enige wat het de Serviër oplevert is een gele kaart waardoor hij de eventueel eerste testmatch mist. In Genk mist de thuisploeg een reuze kans maar een minuut later mag Anderlecht een eerste keer juichen, Gillet met de voorzet en Mbark Boussoufa die kopt de 0-1 binnen, Verhulst had geen verhaal en Anderlecht is bij deze stand kampioen.
Tot Grondin in Gent in de blessuretijd een bal tegen zijn hand krijgt in het strafschopgebied. Jovanovic laat Witsel de strafschop nemen en die schiet koelbloedig de bal binnen. We hebben in beide matchen de zelfde stand.

Boussoufa kopt de 0-1 binnen.

Boussoufa kopt de 0-1 binnen.

Anderlecht begint het beste in de tweede helft en krijgt kansen op een tweede treffer. Van Damme, Chatelle en De Sutter missen de kansen echter. Een verdubbeling van de score blijft niet lang uit want Wasilewski kopt een vrije trap van Biglia binnen, 0-2 voor de bezoekers. Terwijl Standard verder terugkruipt in Gent krijgt het via Jovanovic de beste kans op de 0-2 maar de spits besluit naast. Met veldspel leek het echter niet te lukken voor de thuisploeg en dan moest het maar op stilstaande fasen gebeuren. Suler krijgt de kans op de gelijkmaker maar kopt naast. In Genk is Anderlecht vooral bezig met de match in Gent maar schrikt toch nog even wakker als Pudil de lat raakt met een vrije trap. Opeens is de tribune met Anderlecht-supporters euforisch. Onyewu glijdt weg en tackelt Maric in het strafschopgebied. De titel wordt beslist op de strafschopstip van AA Gent. Kapitein Bryan Ruiz (die in de belangstelling staat van zowel Anderlecht als Standard) zet zich achter de bal. Maar Bolat gaat naar de goede hoek en pakt de bal. Onyewu is dan op tijd om de bal te ontzetten. Standard leek in blessuretijd de titel te verliezen maar sleept dankzij hun doelman testmatchen uit de brand.

Bolat stopt de penalty van Ruiz. Het blijft 0-1.

Bolat stopt de penalty van Ruiz. Het blijft 0-1.

Testmatchen

Aangezien beide ploegen op 24 gewonnen matchen staan en niet naar doelsaldo wordt gekeken volgen er testmatchen tussen Anderlecht en Standard. Testmatchen zijn er raar gegeven in België, zeker voor de titel. We moeten al 23 jaar teruggaan in de tijd, toen moesten Anderlecht en Club Brugge uitmaken wie kampioen werd. Na een 1-1 in Anderlecht volgde een 2-2 in Brugge en zo werd Anderlecht kampioen op uitdoelpunten. Een testmatch kwam ook in het seizoen 2004-2005 aan de pas, toen eindigde Standard en Genk gelijk op de derde plaats. Genk trok daarin aan het langste eind en mocht Europa in. Beide teams hebben dus ervaring met testmatchen maar factoren zoals stress, geld (de kampioen krijgt in ieder geval 15 miljoen euro voor rechtstreekse plaatsing voor de Champions League), schorsingen en blessures zullen zeker hun rol spelen. Dit spannende seizoen krijgt nog een toetje in de vorm van testmatchen. Afspraak op donderdag 21 mei in Anderlecht en zondag 24 mei volgt de return in Luik.

About Nico