Wereldster in handen investeerders

Terwijl Neymar de Copa America probeert binnen te slepen met Brazilië, wordt in Europa uitgebreid onderhandeld over zijn transfer. Santos bevestigde inmiddels dat vijf clubs bereid zijn om de ontsnappingsclausule in het contract van Neymar, bepaald op 45 miljoen euro, te betalen. In wiens zakken dit immense bedrag verdwijnt is lastig te zeggen.

Neymar schittert nog niet op de Copa America

De Braziliaanse voetbalmarkt wordt namelijk beheerst door groepen investeerders, die de rechten van de grootste talenten in handen hebben. Sonda en Traffic Sports zijn in deze markt de grootste investeerders. Deze partijen scouten intensief naar jonge talenten bij de Braziliaanse clubs.

Vervolgens kopen ze een deel van de rechten van de desbetreffende speler op. Vaak voor een bedrag dat achteraf een schijntje blijkt te zijn. Braziliaanse voorzitters hopen op deze manier spelers langer aan zich te kunnen binden en daarmee sportief succes te bereiken op de korte termijn. Dat ze hiermee hun club op de lange termijn op financieel gebied een poot uitdraaien, lijkt ze weinig te schelen. Clubs als Desportivo Brazil zijn zelfs in handen van de Braziliaanse investeerders.

Een groot talent als Neymar werd natuurlijk ook nogal snel gespot door de talentzoekers van de investeerders. Al op zijn zeventiende wist Sonda, vaak handelend onder namen als Nic Group en Dis Group, veertig procent van de transferrechten van het Braziliaanse wonderkind te bemachtigen. Op dat moment werd Neymar al begeerd door topclubs als Chelsea en Inter.

Een paar jaar later voelden wat mensen rondom Santos aan dat er voor Neymar wel heel veel geld te halen viel. Genoeg reden om zelf een investeringsgroep op te richten, die ook nog eens vijf procent van de rechten van Neymar opkoopt. Deze vijf procent werd overigens berekend als percentage van dertig miljoen, terwijl de spits op dat moment ook al een clausule van 45 miljoen in zijn contract had staan. Het transferbedrag werd bepaald door een ‘onafhankelijke’ FIFA-agent. Santos benadrukt dat de investeerdersgroep slechts handelt in het belang van de club. Terloops melden ze ook nog even dat de investeerdersgroep onder meer bestaat uit adviseurs van het bestuur en zaakwaarnemers. Doordat zij geen uitvoerende functie hadden binnen de club, mocht dat geen probleem heten.

Het geld dat werd opgehaald met deze transactie werd overigens direct weer geïnvesteerd in spelers. Zo werd de transfer van Elano richting Santos betaald met het geld van deze transactie. Het tekent die idiotie van de Braziliaanse voetbalmarkt. Investeerders pompen bakken met geld rond, terwijl de clubs zelf straatarm zijn.

Wiens eigendom is de hanenkam van Neymar?

Nog krankzinniger is dat ook een andere grote investeerdersgroep, Traffic Sports, meent aanspraak te maken op rechten van Neymar. In dit geval zijn commerciële rechten. Namens Neymar sloten zij namelijk een contract af met Panasonic. Samen met andere bedrijven zoals Red Bull en Nike betalen zij ook het vorstelijke salaris van Neymar bij Santos. Nike zou op zijn beurt de aanvaller weer willen onderbrengen bij een club met Nike op het shirt. Zoals ze dat bijvoorbeeld deden in de eerste jaren van de carrière van Ronaldo.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken meldt ook deze Ronaldo zich op het toneel als het over de rechten van Neymar gaat. Zijn bedrijf 9ine, dat zich richt op sportmarketing, gaat zich richten op de commerciële activiteiten van Neymar. Als zaakwaarnemer zal Ronaldo proberen het merk Neymar op de kaart te zetten, waardoor de speler meer geld waard wordt voor bedrijven. Een mens degraderen tot commercieel uithangbord.

Ronaldo is overigens niet de enige die de belangen van het Braziliaanse toptalent behartigt. Dat zou namelijk wel erg makkelijk zijn. Neymar is namelijk al vroeg, opnieuw voor zijn acttiende, opgepikt door het malafide zaakwaarnemerkantoor van Juan Figer. Namens Figer worden Neymar vertegenwoordigt door Wagner Ribeiro. Ook Figer handelt in transferrechten en hij heeft enkele clubs in zijn bezit, waaronder Nacional in Uruguay.

Namens Sonda wil Bruno Misorelli zich ook nog wel eens uitgeven als de zaakwaarnemer van Neymar. Sonda bezit immers veertig procent van de transferrechten op hem, dan wil je ook wat te zeggen hebben. Chelsea schakelt op haar beurt weer ‘zaakwaarnemer der zaakwaarnemers’ Pini Zahavi in om de jongeling naar Stamford Bridge te halen.

Neymar zelf heeft ondertussen over zijn toekomst niets meer te zeggen. Sponsoren, investeerders en zaakwaarnemers hebben zijn leven gekaapt nog voordat hij een volwassen leeftijd bereikte. Zij zullen zich gedurende zijn carrière ongegeneerd aan hem verrijken. Ongetwijfeld brengen ze hem langs bij grote clubs in Europa, maar de vraag is wat dat nog waard is als je alleen binnen de vier witte lijnen van het voetbalveld je eigen keuzes kan maken.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter