Wat zullen AZ-supporters nu van Scheringa denken?

Toen de DSB Bank in grote problemen verkeerde en afstevende op een faillissement, wilde Dirk Scheringa dat opvangen met de massale verkoop van de topspelers van AZ. Die zouden de benodigde 38,5 miljoen euro op moeten leveren om DSB te redden.

az-faal

Dat maakte het Financieele Dagblad vandaag bekend. De club en de bank vallen beiden onder DSB Beheer. De onderlinge verwevenheid maakte het mogelijk om de verkoop van spelers te gebruiken om schulden af te lossen. Scheringa stelde dat een maand voor het faillissement van DSB voor.

Het plan van Scheringa vond echter geen doorgang omdat de Nederlandse Bank van mening was dat het voortbestaan van de bank niet af mag hangen van de opbrengsten van transfers. Geen wonder dat de DNB dat niet zag zitten; spelerswaardes schommelen en de transfermarkt is grillig en emotioneel.

Stel dat Scheringa wel zijn gang had mogen gaan, dan was er van het huidige AZ weinig overgebleven. In dit document, op pagina 20, staat een overzicht van de onder- en bovengrens van de marktwaardes van de spelers. Om 38,5 miljoen euro te verdienen had de club bijvoorbeeld Stijn Schaars (7 miljoen), Moussa Dembélé (12), Mounir El Hamdaoui (13) en Sergio Romero (9,5) moeten verkopen.

Sinds de val van DSB en het vertrek van Van Gaal presteert AZ al een stuk minder, als de topspelers verkocht moesten worden zou dat desastreus zijn voor de ambitieus van de club. Toch was Scheringa het van plan, ondanks dat hij in de media voortdurend heeft volgehouden dat er geen spelers verkocht zouden worden. Zouden de supporters van AZ hun voorzitter nog steeds als held uitwuiven als ze dat wisten?

De onderlinge afhankelijkheid tussen de bank en de club laten maar weer eens zien dat AZ niet meer is dan een provincieclubje, dat kunstmatig door de vele euro’s in stand gehouden wordt. Op de lange termijn zal AZ weer afzakken naar de middenmoot van de Eredivisie. Het sprookje is voorbij.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas