Wat valt er nog te zeggen over Wesley?

Het zal niemand zijn ontgaan. Tijdens de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ kwam er een dwaas het veld opgerend met de intentie om AZ-doelman Esteban een rotschop te verkopen. Het was zo’n moment, waarvan iedereen over tien jaar nog na kan vertellen waar hij of zij was die avond. Een bizar verhaal, maar moet het allemaal nou zo overdreven? Natuurlijk was het een bizarre actie, natuurlijk hoort dit niet op een voetbalveld thuis, dit hoort nergens thuis. Natuurlijk ging het veel te ver, maar verdient zo’n jongen het nou om aan de schandpaal genageld te worden?


Een negentienjarig jochie uit Almere genaamd Wesley van W., een halve liter cognac achter z’n kiezen, een IQ van 71 en een haat aan de doelverdediger van de Alkmaar Zaanstreek-combinatie bleken de ingrediënten voor een smeuïg verhaal in de voetbalwereld, maar vooral daarbuiten. Om dit ‘jochie’ in de rest van dit artikel maar gewoon met zijn voornaam aan te spreken lijkt me niet meer dan redelijk. Wesley is namelijk wel genoeg getreiterd en onderuitgehaald door jan en alleman. Zoals het de laatste jaren rage is, had namelijk ook iedereen weer wat te melden na dit incident. Iedereen had zijn mening paraat en de schuttingtaal vloog je spreekwoordelijk om de oren. Pijnlijk, dat was het de afgelopen tijd. Pijnlijk voor de voetballiefhebber, maar vooral pijnlijk voor Wesley. Zoals eerder vermeld, heeft Wesley namelijk gewoon een naam. Wesley is jongen uit Almere, iets opgefokter dan de rest van Nederland en Wesley doet wel eens iets wat niet mag. Die dingen gebeuren, die dingen gaan voorbij en men gaat weer verder. Op dit moment heerst alleen het akelige voorgevoel dat Wesley het niet met vier maanden celstraf er van af gaat brengen. Dit gaat veel verdere consequenties hebben voor hem. Wat zou er zijn gebeurd als Wesley ‘gewoon’ tegen gehouden was door de stewards? Dan was hij er waarschijnlijk ‘gewoon’ uitgezet en had hij geen voet meer in de ArenA gezet, maar deze stewards waren te laat. Wat was er gebeurd als hij op het veld zijn blaas had geleegd, al dan niet tegen de cornervlag of de doelpaal? Dat zijn vragen waar niemand het antwoord op weet, al helemaal Wesley zelf niet.

De veroordeling van zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, was te lezen op alle grote nieuwssites, van het AD tot VI, van de Telegraaf tot het Almerens Dagblad. Ajax slaat om zich heen en zegt niets te maken willen hebben met dit soort jongelui. Begrijpelijk. Wat wel door een kleine honderd procent van de bevolking wordt vergeten is de fout van Ajax in het geheel. Natuurlijk is de AFC niet hoofdverantwoordelijk voor het drama, maar de rol van de beveiliging van de Amsterdam ArenA wordt weggemoffeld. Allereerst kwam onze Wesley het stadion binnen, terwijl hij een stadionverbod heeft. Na enig onderzoek bleek te concluderen dat een stadionverbod inhoudt dat de ‘houder’ van dit verbod geen toegang heeft tot het stadion. Daar gaat het al fout.

Verder volgde nog dat de leiding van AZ voor de wedstrijd al had aangegeven dat het deel van het stadion waar Wesley zich bevond, niet veilig was. De plaat waarover de rolstoelen werden gereden leek in Alkmaars opzicht een ideaal punt om het veld op te gaan. Zo geschiedde. De plaat had weggehaald kunnen worden, er hadden extra stewards geplaatst kunnen worden, maar de beveiliging in de Amsterdam ArenA vond het prima zo. De rest is bekend.
Ten slotte is het niet geheel onbelangrijk te concluderen dat het een flinke tijd duurde voordat de stewards bij Wesley waren. Wesley kon zijn gang gaan, en niet veel later ook de Costa Ricaanse doelman. De veiligheid van spelers en supporters was op dat moment een groot vraagteken en een hekelpunt voor iedereen die deze veiligheid hoog in het vaandel heeft staan.

Laat de KNVB dit nou hoog in het vaandel hebben staan. De veiligheid van supporters en spelers moet kunnen worden gegarandeerd, maar dat bleek deze wedstrijd niet van toepassing. Die dingen gebeuren, het leven gaat verder en de KNVB zou hiernaar moeten handelen.

De KNVB en ‘handelen’ in één zin, zonder ontkenning is sowieso lastig. De KNVB besloot namelijk om de wedstrijd in zijn geheel te laten overspelen zonder supporters. Niet meer dan redelijk, leek het. Zoals vaker, bedroog ook vandaag de schijn ons weer, want volgens mij moet er niet alleen opgetreden worden tegen malloten als Wesley, maar ook tegen de beveiliging van de ArenA. Niet alleen Wesley verdient het om aan de schandpaal genageld te worden, maar zij ook. De KNVB dient hier naar te handelen, de KNVB dient hier minimaal een onderzoek naar te starten. Echter, zoals we gewend zijn van de KNVB gebeurt er helemaal niets.

De KNVB laat de hele Eredivisie wachten op de volgende gek. Wie zal het zijn? Is het Johan, Dennis, Marco of misschien Wesleys broertje Rodney?

About Abe