Wat bezielt Real Madrid?

De nasleep van de Champions League wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona van 27 april jongstleden, die eindigde in een 0-2 overwinning voor Barcelona, zal nog wel even voortduren. De wedstrijd was bepaald geen sportieve. De reservekeeper van Barcelona kreeg een rode kaart voor een vorm van onsportief gedrag en ook de verdediger annex middenvelder van Real Madrid Pepe haalde het einde van de wedstrijd niet. Naderhand zijn veel beschuldigingen over en weer gegaan en er zijn inmiddels zelfs aanklachten gedaan. Terecht?

José Mourinho wordt naar de tribune gestuurd

José Mourinho wordt naar de tribune gestuurd


Laten we beginnen met de wedstrijd zelf. Die was ronduit vies. Spelers van beide ploegen stelden zich ongelofelijk aan, probeerden de scheidsrechter te beïnvloeden. Elk grassprietje dat de tegenpartij omschopte was een gele kaart waard. Mourinho koos in eigen huis voor een zeer defensieve speelstijl en Barcelona kwam er in eerste instantie niet doorheen. Pas toen Pepe een rode kaart kreeg, Marcelo uitgleed en zo Afellay de kans bood om Messi te bedienen. Doordat datzelfde Argentijnse wonderkind de hele verdediging van ‘De koninklijke‘ het bos in stuurde, stond de eindscore op het bord. Het wedstrijdbeeld was eenzijdig: Barca controleerde, zonder dat het vol op de aanval speelde, en Real gokte op counters en afstandsschoten.

In de eerste helft was de wedstrijd vrij netjes qua overtredingen. Beide ploegen deden er niettemin alles aan om de tegenstander een gele kaart aan te smeren. De vlam sloeg echter in de pan tussen het rustsignaal en de rust. Bij de ingang van de spelerstunnel ontstond een ruzietje, welke leidde tot een rode kaart voor de reservekeeper van Barcelona. Deze toon werd in de tweede helft voortgezet en bereikte zijn hoogtepunt in de rode kaart van Pepe. Dat was de strijd, maar waar het pas echt onsportief werd, was in de wedstrijd na de wedstrijd.

Het begon op de persconferentie na de wedstrijd. Daar suggereerde Mourinho dat Barcelona een voorkeursbehandeling krijgt van de UEFA omdat Unicef op het shirt prijkt. Hierop klaagde Barcelona Mourinho aan. De opmerking van Mourinho lijkt alleen maar bedoeld om (het imago van) Barcelona schade toe te brengen. Een dergelijke complottheorie lijkt immers zeer onwaarschijnlijk en enige argumentatie (bewijzen) valt Mourinho niet op te betrappen.

De volgende actie van Real was het uitbrengen van het bovenstaande filmpje met twee aanstellerijen van Barcelona en de overtreding van Pepe die hem een rode kaart opleverde. Over die aanstellerijen: het zijn inderdaad onsportieve gedragingen, maar iedereen die beweert dat Madrid zich niet schuldig maakte aan dergelijke acties is mentaal geretardeerd of heeft zichtproblemen. Dit deel lijkt ook louter bedoeld om Barcelona te beschadigen. Dan de overtreding van Pepe: op het slow-motion beeld kunnen we een aantal dingen waarnemen: (a) Pepe raakt Alves niet, (b) Alves doet alsof hij geraakt is, (c) als Alves zich niet weg had gedraaid was het niet goed afgelopen, (d ) op 1:43 is duidelijk te zien dat Pepe niet gaat voor de bal maar dat zijn enige doel is om Alves te blesseren.

Dit zijn de observaties. Het interpreteren hiervan mag ieder voor zich doen. Er valt zeer zeker wat te zeggen voor de beslissing van Stark om Pepe een rode kaart te geven, maar het protest van Real Madrid valt ook te begrijpen, vooral gezien het theater van Alves. Na het filmpje van de overtreding (want dat was het zeker), volgt nog een tweet van Rio Fedrinand die het standpunt van Real onderschrijft. Het filmpje is uitgebracht door Real Madrid zelf, en dat is te zien. De makers ervan lijken niet te worden gehinderd door enige vorm van neutraliteit, nuance, objectiviteit en zelfkritiek. Immers, de spelers van Real gedroegen zich in de wedstrijd net zo. Deze observaties lijken mij afdoende om te concluderen dat het filmpje enkel en alleen bedoeld was om Barcelona schade toe te brengen. En gezien de reacties op het desbetreffende filmpjes zijn er aardig wat mensen die zelf niet zo goed nadenken en Barcelona nu flink afkraken.

Het doet mij een beetje denken aan de politiek van Geert Wilders. Zijn complottheorieën worden door een karrenvracht aan wetenschappelijk bewijs weerlegt en staan los van de werkelijkheid, maar elke politicus die hierop wijst maakt deel uit van de ‘elite’ die het probleem ‘ontkennen en niet aanpakken’. Real doet nu precies hetzelfde: iedereen die beweert dat Barcelona geen uiterst onsportieve club is en geen voorkeursbehandeling krijgt, zit zelf ook in het complot.

Iedereen die objectief op een rijtje zet wat er na de wedstrijd allemaal is gebeurd, kan niet anders dan concluderen dat Real op onredelijke, eenzijdige wijze probeert Barcelona te beschadigen. Barcelona heeft na de wedstrijd het enige juiste gedaan, namelijk het aanklagen van Mourinho. Real daarentegen, brengt allerlei suggestieve opmerkingen filmpjes uit, bedoeld om Barcelona te beschadigen. Hopelijk komt ‘de massa’ tot inkeer en gaat zij het hele plaatje snel overzien. Dan zullen ook zij concluderen dat de claims van Real geen poot hebben om op te staan. Sterker nog, dat Real willens en wetens probeert Barcelona te beschadigen. Dergelijk gedrag is een topclub onwaardig. Elk fatsoenlijk persoon zou hier tegen in opstand moeten komen en zijn steun aan Real moeten intrekken. Ieder mens dat zich nog met Real durft te associëren na zulke lage acties, zou zich diep moeten schamen.

About Maarten