Waarom niemand naar Oekraïne wil

Tijdens dit EK in Polen en Oekraïne verblijven slechts drie teams in het laatstgenoemde land. Dat zijn het thuisland zelf, Frankrijk, en Zweden. De rest, alle dertien, zoeken hun heil in Polen. Supporters blijven massaal weg. Dat is niet voor niks. Oekraïne is arm, corrupt, uitzichtloos en troosteloos. Ook al beweren die mooie promofilmpjes anders. Best lullig voor een organiserend land.

De website Kyiv.com is een erg positieve campagne begonnen rondom het EK, om zoveel mogelijk toeristen over te halen om naar Oekraïne te komen. Het land heeft inkomsten vanuit het buitenland nodig, want zelf zijn ze straatarm. Met krap 7.000 dollar per hoofd van de bevolking zitten ze ruim onder de armoedegrens. Vandaar dat ze zoveel meisjes in bikini’s rond hebben huppelen. Of het gaat helpen, betwijfelen we.

Oekraïne is corrupt. Ze staan volgens de Heritage.org Index of Economic Freedom op de 136e plaats als het gaat om minst corrupte land ter wereld. Ter vergelijking, Polen staat keurig 42e. De situatie met betrekking tot mensenhandel is er zo mogelijk nog erger. Uit een Amerikaans rapport over mensenhandel is te lezen dat de Oekraïne één van de dominante spelers is in deze business, voor zowel het verschepen van mensen, als doorvoerhaven en zelfs bezorgpunt.

De situatie is nog steeds even zorgelijk als in de keiharde speelfilm Lilja 4-ever van Lukas Moodysson. Bekijk die film, en je zult het echte Oekraïne, dat van het troosteloze achterland, ervaren. Zo leven de meeste Oekraïners. In grijze, grauwe Sovjet-torens. Dag glimmende straten en stralende zonsondergangen. Hallo overmatig drugs- en alcoholgebruik.

Toevallig was er in de aanloop naar het EK een prima VPRO-documentaire over (Polen en) Oekraïne op de publieke omroep, die focuste op de UEFA Cup-winst van Shakhtar Donetsk, maar in die focus ook diverse andere topics aansneed, zoals de politiek, de leefomstandigheden en de verschillen tussen arm en rijk. ‘Aanvalluh’, de moeite waard om een blik op te werpen.

Vrouwenrechtenorganisatie FEMEN is mede vanwege alle misstanden in het land een agressieve manier van protesteren begonnen, die zelfs leidde tot een poging om de EK-beker te stelen.

Dan zijn er nog de hooligans. De BBC heeft iedereen al bang lopen maken met een soort van horrorverhaal van Panorama, genaamd ‘Stadiums of Hate’. De politie in Engeland doet daar nog eens een schepje bovenop.  Waar deze hooligans met name in Polen bekend staan om hun fascistische gedrag, is dat in Oekraïne niet anders. Daar is gewoon minder bekend over, omdat Oekraïne nog lang is blijven hangen in de gesloten Sovjet-cultuur die de gehele voormalige republiek kenmerkte, zoals in bovenstaande voorbeelden aangetoond. De Oekraïners komen met heuse hate camps, om hun voetsoldaten zo goed mogelijk te trainen als effectieve extreem rechtse marionetten. De Engelse roddelkrant The Sun ging op onderzoek uit en maakte een paar leuke kiekjes en video’s. Mario Balotelli gaat ze vermoorden, mochten ze bananen gooien. Of het waar is, betwijfelen we. Wat wel een feit is, zijn de eerste rellen. In Polen, weliswaar.

Om bovenstaande redenen wil dus niemand naar Oekraïne, zelfs onze Oranje leeuwen niet. Misschien dat Victoria Koblenko ze om weet te praten, want nu lijkt zelfs het toerisme tijdens het toernooi tegen te vallen in Oekraïne, ondanks de acht teams die er hun groepswedstrijden afwerken. Volgens de Brownsville Herald is er vrijwel niemand op straat, zijn hotels verlaten en treinen zeer dun bevolkt. Dat terwijl kaartjes voor de wedstrijden van de hand gaan voor 40 euro per stuk, goedkoper dan een Champions League-duel van Ajax, en het bier zelfs in halve liters veel goedkoper is dan een Nederlands fluitje.

Het zijn barre tijden voor de Oekraïne.  Ze hebben zo hun best gedaan. Zelfs van de UEFA krijgen ze waarschijnlijk maar 1,5 miljoen euro voor de gedane moeite. En dan blijven de supporters ook nog eens weg. Filmpjes voor niks. Promotie voor niks. Vrouwen in bikini voor niks. Knap lullig.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino