Waarom dit de laatste transferstorm van het topvoetbal is

Voetbalclubs lijken eindelijk niet meer te lijden onder het slechte economische klimaat. Topclubs als Juventus, Paris Saint-Germain, Chelsea en Manchester City kopen zich deze zomer een slag in de rondte. Zij lijken hun financiële positie op het spel te zetten voor sportief succes. Immers, zo bouwen ze aan torenhoge schulden. Er zit meer achter. Volgend jaar wacht namelijk de ‘gevreesde’ Financial Fair Play van de UEFA. Deze zomer staat in het teken van de laatste transferstorm van heel wat jaren.

Het onbewogen spenderen van topploegen is al jaren een doorn in het oog van vele kleinere clubs. Rondom de transfers van Cristiano Ronaldo en Kaká naar Real Madrid waren hevige discussies, of het wel geoorloofd was dat een club zich zomaar dik in de schulden kon steken, en zich zodoende sportief ontzettend kon versterken. Het leverde ook een reactie van de UEFA op. Indirect is daaruit het voorstel voor Financial Fair Play uit voortgekomen, een maatregel die ervoor moet zorgen dat grote clubs niet meer uitgeven dan dat ze binnenkrijgen. Doen ze dat wel, dan volgen er sancties.

De regel wordt in 2013 van kracht. Dat is de reden dat veel grote clubs nu hun laatste centen uitgeven en er een wervelwind van miljoenenbedragen in de kranten te vinden is. Dat is bijvoorbeeld de reden dat Chelsea nu voor grove bedragen veel jonge spelers haalt, namen als Oscar, Lucas Piazón, Marko Marin en Eden Hazard. Met de initiële investering in deze jeugdige spelers kunnen ze de komende jaren overbruggen met minder transfergeld, wat weer ten goede komt van de financiële cijfers. Zo zullen clubs als Chelsea nooit ten prooi vallen aan sancties van het Financial Fair Play-beleid.

In Spanje hadden ze dat al langer begrepen. Barcelona en Real Madrid staken elkaar de laatste jaren naar de kroon als het gaat om megatransfers. Dat was niet voor niets. De clubs waren zich al voor aan het bereiden op een eventuele invoering van de FFP-regel. De grote schulden die ze daardoor kregen, namen ze voor lief. Het kwam ze op veel tegenwind van de voetballiefhebber te staan.

Nu doen zowel Barça als Real het deze zomer al een stukje rustiger aan met uitgaven, terwijl de marketing- en sponsordivisies binnen de club overuren draaien. Met succes, want de omzetten van beide clubs stijgen tot het duizelingwekkende bedrag van 500 miljoen euro. Daarbij blijven andere clubs, zoals een Chelsea, een Manchester City, een Paris Saint-Germain en een Juventus, ver achter.

Die clubs zijn nu driftig bezig om ervoor te zorgen dat ze de komende jaren perspectief hebben. De jeugdopleiding wordt versterkt, maar daarnaast wordt de selectie ook duidelijk verjongd. Een frisse wind is nodig om op termijn te overleven in de top.

En dan zijn er de Milanese clubs. Zij hebben de zware taak om een torenhoog salarishuis te moeten saneren, en tegelijkertijd inventief aan versterkingen te komen. Hun voornaamste bron van financiën, een puissant rijke eigenaar (Moratti en Berlusconi zijn miljardairs), kan ze met de invoering van Financial Fair Play veel minder helpen. Die wind in de rug valt weg.

Vandaar dat AC Milan relatief gemakkelijk akkoord ging met de verkoop van zijn twee supersterren, en dat Inter nog altijd welwillend staat tegenover een vertrek van topverdiener Wesley Sneijder (6,5 miljoen euro per jaar).

Gedurende deze zomer kopen de clubs er dus nog op los. Zie het als een getimede uitverkoop van producten. Nu kan het nog. Daarom gooit Chelsea er nog eens 40 miljoen tegenaan om Modric te verleiden, en doet Manchester City verwoede pogingen om Daniele de Rossi los te peuteren. De nullen vliegen in het rond. Deze zomer nog wel.

Daarna zal het beduidend stiller worden op de transfermarkt. Maar windstil wordt het nooit.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino