Waar gaan de FIFA-miljoenen naartoe?

Met het bereiken van de finale van het WK 2010 incasseert de KNVB negentien miljoen euro van de wereldvoetbalbond FIFA. De grote vraag is waar dit geld gaat eindigen. Ja, de spelers krijgen een flinke premie van twee ton per speler, maar de rest komt uiteindelijk in de spaarkas te zitten. Mogelijke bestemmingen zijn de breedtesport en het WK-bid voor 2018.

VOETBAL-OEFENINTERLAND-NEDERLAND vs JAPAN

Waar blijven de miljoenen?

De FIFA verdeelde in totaal 335 miljoen euro onder de deelnemende landen. Wereldkampioen Spanje was grootverdiener, met 24 miljoen euro, maar daarna kwam ons kleine kikkerlandje met de al eerder genoemde negentien miljoen.

Of het geld uiteindelijk bij de breedtesport terecht komt, is afwachten. De verwachting is dat hier niet veel van te zien zal zijn, doordat men niet lukraak verenigingen aan kan wijzen die een extraatje hier en daar ontvangen. Het investeren in de breedtesport is waarschijnlijk gewoon te complex voor de hoge heren in Zeist. Daarnaast zullen er nog wel wat gaten gedicht moeten worden in de KNVB-begroting en investeert men bij de KNVB het liefst in de topsporttak. Wellicht dat het goed is als er geïnvesteerd wordt in de scheidsrechtersopleiding. Het niveau van de arbiters in Nederland laat nogal eens te wensen over. Door deze investering zouden er meer scheidsrechters geworven en begeleid kunnen worden, op een meer professioneel niveau.

Een andere mogelijkheid is dat het bedrag terechtkomt in de pot van het WK-bid voor 2018. Het is een bedrag dat zeer goed gebruikt kan worden, aangezien in december de stemming voor de organisator van dit WK volgt.Met Ruud Gullit hebben we een ambassadeur die een groot deel van de wereld aanspreekt, maar dan nog is het altijd handig om een paar mensen om te kunnen kopen. Daar kan FIFA-baas Sepp Blatter over meepraten.

Zijn er nog meer mogelijke bestemmingen voor de verkregen premies? Laat het hieronder weten!

Met medewerking van Pieter, foto van BN De Stem.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino