Voetbal op vakantie: Twee werelden, twee meningen

Met toch een beetje een naar gevoel trok ik naar Thailand, ik kon immers de wedstrijd der wedstrijden, de finale van het WK, niet zien in Nederland. Al zoekende naar een plek om de wedstrijd te bekijken in Bangkok kwam ik op de Nederlandse ambassade als perfecte plek om de wedstrijd te bekijken. Waar ik aan het begin nog bang was dat het een echt “high society” feestje zou worden bleek die angst ongegrond, sterker nog, er stond drieduizend man wachtend op het beginsignaal. Bangkok was even van Nederland.

236

Een hoop Nederlanders en wereldsterren zoals Jan van Thailand die het publiek entertainde zorgde voor een goede stemming. Het bier vloeide rijkelijk en de broodjes kroket en frikandel vlogen over de toonbank. Ook de Thaise genodigden vierden, met de velen Nederlanders, het voetbalfeest gezellig mee. Het was een avond die niemand meer zou vergeten.

En zo begon mijn vakantie in Thailand goed, ondanks dat het Nederlands Elftal verloren had leken wij weer respect uit de hele wereld te krijgen. Het beeld wat veel media hier scheppen, wij Nederlanders zouden onze goede naam hebben verpest, ging dan ook totaal niet op bij de Thaise bevolking. Sterker nog, veel Thaise mannen liepen trots met een oranje shirt met achterop van Persei, zonder zich ook maar enigzins bewust te zijn van de schrijffout. Ik heb de Bangkok post er nog maar eens op nagelezen, er was geen negatief woord over de Nederlanders te lezen. Nee, men repte juist over het feit dat Nederland weer bij de beste landen ter wereld hoorde.

Mijn mond viel dan ook open van verbazing toen ik de negatieve reacties las op websites zoals Voetbalzone. Juist door het verblijf in het buitenland had ik ervaren dat, niet de manier van presteren maar de prestatie zelf uitmaakt hoe groot je reputatie is. Blijkbaar zit het calvinistisch denken in ons bloed…

About Jasper