Videobeelden voetbal volgens Amerikaans voorbeeld

Het WK 2010 heeft nogmaals pijnlijk duidelijk gemaakt dat videobeelden bij voetbalwedstrijden tegenwoordig niet meer genegeerd kunnen worden. Ook op dit toernooi zijn er een handvol momenten aan te wijzen die op zijn minst controversieel genoemd kunnen worden. De FIFA wil er voorlopig nog niet aan, en beloofde enkel een ‘pittige discussie’. Dat is heel jammer, want de oplossing is zo makkelijk. Doe het volgens Amerikaans voorbeeld, en volg de ‘instant replay’ regels van het American Football.

sportschumpnet

Een scheidsrechter bekijkt de instant replay

In de Amerikaanse profcompetitie NFL is het systeem al sinds 1999 volledig operationeel, op basis van een systeem dat al in 1985 toegepast werd in de inmiddels opgeheven US Football League (USFL). Coaches krijgen per wedstrijd ieder twee kansen om een beslissing te ‘challengen’, dus aan te vechten. Wanneer beide challenges succesvol blijken, verdient de coach een derde mogelijkheid. Na de ‘challenge’ krijgt de scheidsrechter één minuut de tijd om te beslissen of zijn eerste waarname correct is geweest. Hij moet onomkeerbaar visueel bewijs zien om zijn beslissing aan te passen.

Nu zijn er natuurlijk verschillende extra regels en uitzonderingen bij de NFL, zoals het verliezen van een time-out bij het fout challengen van een beslissing, maar deze hoeven in het voetbal niet geïmplementeerd te worden en kunnen dus buiten beschouwing gelaten worden.

Challenge!

Challenge!

Dit simpele systeem zou een hoop ergernis voorkomen, en de nasleep van wedstrijden positief beïnvloeden. Scheidsrechters zoals Anders Frisk zou weer zonder zorgen kunnen gaan fluiten. Howard Webb zou in de herhaling kunnen zien dat het een corner was. Roberto Rosetti zou het doelpunt van Lampard wel goedkeuren. Enkel het spel ligt er even stil van, en dan praten we over maximaal 10 minuten meer per wedstrijd. Een peulenschil in vergelijking met de actieve speeltijd van voetbalwedstrijden, die normaal toch al de helft van de 90 minuten beslaat.

Plus, hier ligt ook een kans voor extra inkomsten door adverteerders. Tijdens de minuut dat de scheidsrechters naar de herhaling aan het kijken zijn, kan een mooi klein reclameblok ingebouwd worden. De FIFA beweert echter juist het tegenovergestelde, en vreest voor devaluatie van de tv-rechten, iets dat verdacht veel op een drogreden lijkt.

Het NFL-systeem is gemakkelijk te implementeren, en volgens mij zou eenieder het toejuichen. Zeker als daardoor blijkt dat cruciale beslissingen eindelijk zonder controverse genomen kunnen worden. Stiekem hoop ik dat de KNVB dit op eigen houtje in gaat voeren, maar daarmee droom ik waarschijnlijk teveel.

Foto’s van Daylife.com en Sportschump.net

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino