Verduisterde Barcelona-voorzitter Laporta drie miljoen?

Voormalig Barcelona-voorzitter Joan Laporta bevindt zich, wederom, in zwaar weer. Na de eerdere beschuldigingen van huidig voorzitter Sandro Rosell over de financiële wanorde bij de club, krijgt de excentrieke ex-preses en advocaat nu een heuse rechtszaak aan zijn broek. Laporta zou namelijk zo’n drie miljoen euro verduisterd hebben.

juanlaportanew
Spelersmakelaar Bayram Tutumlu, beter bekend als ‘El Turco’, heeft Laporta voor de rechter gedaagd. Hij wil geld zien van de ex-voorzitter, voor zijn aandeel in het leggen van de contacten tussen FC Barcelona en de Oezbeekse voetbalclub Bunyodkor.

De Catalanen sloten in 2008 een samenwerkingsverband af met de Oezbeken. De twee clubs werkten een oefenduel af, terwijl Laporta ook de eerste steen van het nieuwe stadion van Bunyodkor legde. Daarnaast mochten verschillende spelers van de club met Barcelona meetrainen.  Natuurlijk was hier een grote zak geld mee gemoeid.

In de rechtszaak wordt Laporta beschuldigd van het ontvangen van een provisie van drie miljoen euro voor deze activiteiten. De onderneming van Laporta, ARBOS Advocats Laporta & Associates S.L., heeft volgens de verklaring op 27 juni 2008 dit bedrag ontvangen van de vennootschap Zeromax, via een Zwitserse bankrekening, als betaling voor professionele diensten. Tutumlu zegt dat hij juist recht heeft op dit bedrag, dat volgens hem eigenlijk zelfs de hoogte van tien miljoen euro moet hebben. Laporta had hem namelijk tien procent van alle opbrengsten van de samenwerking beloofd.

Dit bedrag is vervolgens niet opgegeven bij de belasting, zoals dat normaal gezien wettelijk hoort te gebeuren. De officier van Justitie stelt daarom dat er sprake is van “een fiscaal delict.”

Wanneer de rechter besluit om de zaak in behandeling te nemen, dan is makelaar Tutumlu van plan om alle spelers, die bij Bunyodkor in Oezbekistan geweest zijn, op te roepen als getuigen. Zo kunnen volgens hem de feiten op tafel komen, en kan vooral de hoogte van het betaalde bedrag verduidelijkt worden.

Het is alweer een turbulente zaak voor de dit seizoen al zo geplaagde ex-voorzitter. Waar hij van plan was glorieus afscheid te nemen met de transfer van David Villa, daar wordt het ene na het andere lijk uit de kast getrokken. Zijn imago als redder in nood lijdt er zwaar onder.  Weet hij ook deze keer zichzelf te verdedigen, of wordt Laporta definitief ontmaskerd?

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino