Valencia hoeft niet te balen om stadion

Drie en een half jaar na het leggen van de eerste steen van het nieuwe Mestalla, is de bouw van het stadion van Valencia volledig gestopt. Het nieuwe onderkomen, dat zou uitgroeien tot een van de hoekstenen van het geheel nieuwe sportproject van los “Che”, is nog steeds half afgebouwd. Voorspellingen voor de voltooiing van het project zijn niet erg hoopvol. De voetbalclub baalt van deze ontwikkelingen.

nuevo-mestalla3

Foto van joancarles95.wordpress.com

Het stopzetten van de bouw van het stadion van Valencia, dat bestemd was om een van de grootste stadions in Europa te worden, heeft als resultaat dat van het ‘Nuevo Mestalla’ slechts het raamwerk overeind staat. Het gebrek aan geld bij de club uit de sinaasappelstreek heeft de bouw lamgelegd. Dat gebrek aan geld, dat voorlopig nog lang niet opgelost zal zijn, betekent ook dat er in de nabije toekomst nog in het oude, verouderde Mestalla gespeeld moet worden.

Voorzitter Manuel Llorente zei onlangs dat de activiteiten rondom de bouw niet hervat zullen worden totdat er genoeg financiële middelen voorradig zijn om de voltooiing van het project mogelijk te maken. De minimale tijdsperiode die hiermee gemoeid gaat, is een jaar om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen, en nog eens een half jaar om de bouw te completeren. Dat is uiteraard een richtlijn, want met de complicaties die zich al voorgedaan hebben, is het onmogelijk om zeker te zijn van de duur van de bouw.

Natuurlijk kan er altijd een investeerder zich melden, maar gezien de penibele financiële situatie van Valencia zullen weinig potentiële kandidaten bereid zijn om in te stappen in een avontuur dat zich nog niet over langere tijd consistent heeft getoond. Het wanbeleid van vroegere tijden mag dan weliswaar uitgebannen zijn, maar men wil aantoonbaar hebben dat ook Llorente en technisch directeur Braulio een goede langetermijnplanning hebben.

Het bouwproject van het Nuevo Mestalla werd uitgebracht op 10 november 2006, onder ex-president Juan Soler. Het stadion wordt gebouwd op een omstreden stuk grond, verkregen na een landruil met de gemeenteraad van Valencia na een goedgekeurde resolutie in het najaar van 2005. De totale capaciteit van het stadion zou 75.000 toeschouwers moeten worden, de totale kosten voor de bouw zouden 350 miljoen euro bedragen. Een bedrag dat zowel de club, als betrokken partijen, niet voorradig hebben. Vandaar het besluit om te stoppen met de bouw.

“De beslissing om te stoppen met de bouw is niet definitief, maar het is een tijdelijke beslissing die beïnvloed is door de hoge kostprijs van bepaalde grondstoffen,” kondigde de club aan na het stopzetten van de werkzaamheden aan het nieuwe stadion. Het traject loopt geen gevaar, na 150 miljoen aan eerste investeringen, maar het heeft wel uitstel nodig.

Van uitstel komt afstel, zo luidt een bekend spreekwoord. Dat is niet te verwachten bij de Spanjaarden. Zolang Valencia structureel mee kan doen in de Champions League, zal het nieuwe stadion steeds dichterbij komen. Ook miljoenenverkopen van eigen spelers, zoals Pablo Hernandez en Juan Manuel Mata, dragen daar aan bij.

Valencia hoeft niet bij de pakken neer te te zitten. Dat stadion komt er wel, zolang de bedrijfsvoering van de laatste seizoenen doorgezet wordt. Tot die tijd staat de bouw van het nieuwe stadion stil, en zal de voetbalclub het moeten doen met het oude Mestalla. Dat stadion was afgelopen seizoen nog decor van een zinderend spannende bekerfinale. Zeg nu zelf, is dat nou zo erg?

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino