Uruguay en de sleutels tot succes

Vanavond is het zover, de halve finale van het WK in Zuid-Afrika. Uruguay vormt de laatste horde op weg naar de eindstrijd. We kunnen ze hebben, maar wederom geldt, dat er honderd procent focus moet zijn. Dat de ‘Celeste’ gehavend zijn, werkt in ieder geval in ons voordeel. Dit zijn de sleutels tot succes.
South Africa Soccer WCup Netherlands Slovakia
Aanvoerder en boegbeeld Diego Lugano moet de wedstrijd noodgedwongen vanaf de bank beginnen. Hij is onvoldoende hersteld van een knieblessure. Hierdoor komen er voor Nederland mogelijkheden om het centrum van de Uruguayaanse defensie te slechten. Lugano is namelijk meer dan alleen een aanvoerder, hij is het slot op de deur. Met zijn souplesse en ervaring herstelt hij de fouten die de andere verdedigers maken.

Pak het lijstje namen er maar eens bij. Diego Godin, die de plek van Lugano inneemt, is een ordinaire beenhouwer zonder voetballend vermogen. Het meest ideale scenario voor Nederland is om de opbouw van de Zuid-Amerikanen vroeg te verstoren en de bal in zijn voeten dwingen. Zijn passes zullen soms verkeerd zijn, waarvan dit Nederland kan profiteren met de visie van Sneijder, de snelheid van Robben en de werkethiek van Dirk Kuyt.

Maar ook Robin van Persie kan hier zijn vorm hervinden. De elleboogblessure die hij opliep tegen Brazilië belemmert hem niet van spelen, dus zou de Rotterdammer tegen deze defensie, die grote gaten laat vallen, wel eens een doelpuntje of twee kunnen maken. Een wegloopactie zoals Robinho tegen ons Oranje deed, inzakken om vervolgens pijlsnel diep te gaan, lijkt daarbij het meest effectief. Victorino en zijn vaste backup Scotti zijn niet van de snelsten. De Uruguayanen zijn zoals andere Zuid-Amerikaanse ploegen niet voor de volle 90 minuten scherp, iets wat ook de handsbal van Luis Suarez in de kwartfinale veroorzaakte. Van Persie zal moeten wachten op dat ene moment. Zaak is dan wel dat hij zich niet van de wijs laat brengen door de heethoofden achterin. Want schoppen, dat kunnen ze wel bij Uruguay. Met name de backs Caceres en Maxi Pereira.

We moeten er daarnaast op vertrouwen dat ons defensieve blok de sterspelers van dit Uruguay kan afstoppen. Cavani mag dan niet in vorm zijn, hij is nog altijd zo’n speler die in één moment een doelpunt kan maken. Ook blijft Forlan een fenomeen, al staat hij dan niet als pure spits opgesteld. Hij is het manusje van alles in de ploeg, wat ook betekent dat hij vaak een bal komt halen op het middenveld. Hier moet ons centrale blok niet van schrikken, maar juist rugdekking gaan geven aan de backs, om de aanvallers die naar buiten trekken op te vangen.

Dan blijft het middenveld van de Uruguayanen over. Ze zijn daar gemaakt om te schoppen. Arevalo, Perez, Gargano, allemaal hebben ze tackles in huis waar een slager jaloers op zou zijn. Het is voor Oranje zaak om dit vroeg aan te kaarten bij de Oezbeekse scheidsrechter, zodat hij erop let en kaarten geeft indien nodig. Wat maakt het uit als Mark van Bommel dan een keertje zit te zeuren om een prent? We moeten winnen, dan is er veel geoorloofd.

Mocht het strijdplan onverhoopt niet lukken, dan wordt de wedstrijd beslist op de stilstaande fases. Uruguay laat vaak de man op de zestien helemaal vrij, wat kansen biedt voor de vele varianten waarop het Nederlands elftal getraind heeft. Wellicht dat Sneijder dan weer kan scoren zoals tegen Ghana.
Een fijne wedstrijd gewenst!

Foto van NY Daily News

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino