Tottenham Hotspur is een bodemloze put

Op het eerste gezicht lijkt Tottenham slechts een bescheiden club in de schaduw van stadsgenoten Chelsea en Arsenal. Niemand die de Spurs titelkansen toedicht. Toch heeft de club de afgelopen tien jaar meer geld uitgegeven aan transfers dan Manchester United. Alleen dan zónder succes.

Wie naar het uitgavenpatroon van Tottenham kijkt, kan niet anders dan concluderen dat het een bodemloze put is. De club investeerde in de afgelopen tien jaar 491 miljoen euro in nieuwe spelers, net zoveel als Manchester United en slechts iets minder dan Liverpool. Daar tegenover stond slechts 225 miljoen aan inkomsten uit de verkoop van spelers, zoals ook duidelijk wordt uit onderstaande grafiek:

Op zich is het niet vreemd dat topclubs meer geld uitgeven aan spelers dan ze verdienen. Ze kunnen zich dit doorgaans ook permitteren, omdat hun inkomsten voornamelijk uit andere bronnen dan transfers komen. Toch heeft Tottenham buitensporig veel geld uitgegeven. Per saldo maakte de club per jaar 22 miljoen euro verlies op transfers. Alleen Chelsea en Manchester City overtreffen dat.

Van een club die zoveel geld besteedt aan nieuwe spelers mag men zo langzamerhand prestaties verwachten. De prijzenkast van de Spurs is echter nog steeds akelig leeg. Alleen in 2008 werd de League Cup gewonnen. Toch vreemd dat een club als Arsenal, dat veel minder geld besteedt aan nieuwe spelers, de wind van voren krijgt terwijl iedereen er begrip voor lijkt te hebben dat de Spurs niet meedoen om de prijzen.

Om de uitgaven van Tottenham in perspectief te plaatsen, heb ik gekeken naar hoe deze zich verhouden tot de prestaties in de competitie. Daarvoor heb ik hun eindrangschikking in de Premier League vergeleken met de uitgaven aan transfers van dat seizoen. Dit vergeleek ik vervolgens met dezelfde informatie van de topclubs Manchester United, Chelsea, Arsenal, Manchester City en Liverpool.

De blauwe lijn staat voor de hoeveelheid geld die Tottenham per saldo uitgaf aan spelers in het betreffende seizoen. Hoe lager de lijn, des te meer geld gaf de club uit ten opzichte van haar concurrenten. De oranje lijn representeert voor het de eindrangschikking van de competitie.

 

De uitkomst is opmerkelijk. In de afgelopen negen jaar eindigde Tottenham vergeleken met de overige topclubs altijd als laagste of één na laagste in de eindrangschikking van de Premier League (2009 uitgezonderd), terwijl ze meestal in de top drie zaten van clubs die het meeste geld uitgaven aan nieuwe spelers. Met andere woorden, de club heeft dus elk seizoen onder de maat gepresteerd als je kijkt naar hoe de uitgaven zich verhouden tot de prestaties.

Arsenal wordt vaak bekritiseerd omdat het geen grote bedragen uitgeeft, terwijl de concurrentie niet kijkt op een euro meer of minder. Tottenham bewijst dat miljoenen aan spelers spenderen niet zaligmakend hoeft te zijn. Misschien kan je dan beter weinig geld uitgeven en geen prijzen pakken, dan veel geld uitgeven en ook geen prijzen pakken…

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas