Tom Egbers: “Van Gaal heeft ook redelijk vaak ongelijk”

Tom Egbers spreekt als anchorman van Studio Sport elke zondagavond miljoenen voetballiefhebbers toe. In die rol zal hij niet snel zijn uitgesproken mening geven. Wij spraken hem kort op de persconferentie in het kader van de 50e verjaardag van Studio Sport, uiteraard in de hoop dat de presentator wat meer kleur zou bekennen. En dat lukte. 

Tom Egbers

Welke coaches waren, als je terugkijkt op 50 jaar Studio Sport, voor jou prettig om mee te werken?

Johan Cruijff, Johan Cruijff, Johan Cruijff. Guus Hiddink. Erwin Koeman. Dat zijn mensen die nooit vergeten zijn waarom ze voetbaltrainer zijn geworden. Namelijk omdat ze voetbal leuk vinden, en omdat ze niet bezig zijn met hun eigen positie en carrièredrift. Je hebt ook van die trainers die hebben zo iets van “Ik ben nu hier trainer, maar over twee jaar moet ik daar trainen en over zes jaar moet ik toch echt wel in de eredivisie trainen…”.

Maar dat heeft Ronald Koeman wel een beetje, lijkt me?

Nou… dat weet ik niet. Ronald Koeman is gewoon een hele goede trainer. Heel geschikt voor het vak, laat ik het zo zeggen. Aan Erwin Koeman heb je een goede, als hij je mag. Dan stond hij bijvoorbeeld bij Feyenoord te borrelen met het bestuur, op een plek waar journalisten officieel niet mogen komen. Als hij me langs ziet lopen vraagt hij me of ik even binnen kom, even een glaasje drinken. Hij is iemand die zich realiseert dat het uiteindelijk “maar” voetbal is.

Heb je ook wel mindere ervaringen met een coach?

Ja. Ik heb met Louis van Gaal schitterende en mindere ervaringen, zoals iedereen. Ik ben blij dat Louis van Gaal er is, hij is niet blij dat Studio Sport er is. Hij wilde ons ook niet feliciteren met onze vijftigste verjaardag, dat vind ik dan ook wel weer leuk. Dat zegt vooral iets over Louis. Hij is scherp, maar heeft ook redelijk vaak ongelijk, dat is ook wel leuk. Hij geeft nooit toe.

Van Gaal doceert

Als je Bert van Marwijk vergelijkt met Marco van Basten als bondscoach?

Moeilijk. Bert van Marwijk is al heel erg lang trainer, Marco van Basten nog maar 4,5 jaar. Alhoewel, hij is ook trainer van Ajax 2 geweest, maar dat is heel wat anders. Marco van Basten is binnengekomen op zijn enorme autoriteit en status.

Vind je het een goede zaak dat hij dáár op is binnengekomen?

Ach ja, je moet ergens op binnenkomen. Het is wel een talent om zo’n enorme autoriteit te hebben. Als je coach de beste voetballer van de wereld is geweest, dan zegt dat ook iets over je team. Kijk naar Maradona als bondscoach van Argentinië. Die staan bijna al met 1-0 voor nog voor ze aan de wedstrijd beginnen. Als Ruud Gullit de speler/manager is van Chelsea en als captain het veld op komt lopen, dan staat de tegenstander al bijna met 1-0 achter.

Als we het dan toch over Gullit hebben, hij is een tijdje geleden behoorlijk afgebrand zullen we maar zeggen…

Tuurlijk is ie afgebrand! Iedere hoge boom wordt van tijd tot tijd afgebrand, maar ik doe daar niet aan mee.

 

Vind je de kritiek op Ruud terecht?

Kijk, Ruud is iemand die het op zijn manier doet. Hij is een intuïtief levend, groot stadsmens. Hij houdt van voetbal en vind het hartstikke leuk, maar hij is er niet 24 uur per dag alleen maar mee bezig. Hij is iemand die ook gewoon eens een keer wil lachen, leuk met z’n vrienden iets wil doen. Ik kan niet echt oordelen over zijn werk, maar dat hij verstand van voetbal heeft weet ik wel zeker. Maar dat maakt hem nog geen goede trainer hè!

De resultaten zijn misschien wat minder…

Sorry? Hij heeft met Chelsea de FA Cup gewonnen en met Newcastle bereikte hij de finale. Dat is wel de belangrijkste prijs van Engeland! Toen hij kwam bij Chelsea stonden ze vierde van onderen, toen hij weg ging stonden ze bij de top drie. Dat was nog voor het tijdperk Abramovic.

Wenger en Ferguson zitten al meer dan tien jaar bij dezelfde club. Vind je dat mooi of mogen ze ook wel eens een keer vertrekken?

Nee, dat vind ik mooi! Al die mensen die net afstuderen vinden dat ze wel op mogen hoepelen, maar de ervaring die Ferguson heeft is natuurlijk goud waard. Dat geldt ook voor Foppe de Haan, een schat aan ervaring, waarom zouden die mensen weg moeten? Ze moeten pas ophouden als ze niet meer met de nieuwe ontwikkelingen in het voetbal mee kunnen of willen.

Heb je voorbeelden van mensen die volgens jou niet meer mee kunnen?

Nee. Het is natuurlijk een vak waarin je snel wordt afgebrand. Ik vind het heel erg knap van Guus Hiddink, de zestig gepasseerd, dat hij zo jong van geest is en blijft. Hij voelt moeiteloos aan wat er in jongens om gaat. Didier Drogba slaat zijn arm om Hiddink heen en gaat weer goed voetballen. Hiddink is jong van geest, als je jong bent maar oud in je kop, dan moet je stoppen. Hiddink zit zeker in de top drie van beste coaches ter wereld.

Drogba vliegt Hiddink in de armen

Drogba vliegt Hiddink in de armen

Wie vind je een onderschatte trainer?

Ik heb vooral te maken met trainers die al gearriveerd zijn… mm moeilijk. Gert-Jan Verbeek heeft nu een tik gehad, daar gaan we in het Nederlandse, en anders wel in het Duitse voetbal, nog plezier aan beleven.

Het Duitse voetbal noem je… omdat hij daar past?

Ik denk dat Verbeek de ambitie heeft om een keer in Duitsland bij een mooie club aan de slag te gaan. Hij is nu even weg, maar die komt echt twee keer zo hard terug.

Had Rutten meer tijd moeten krijgen bij Schalke?

Ja, maar zo is het voetbal geworden. Tegenwoordig is het al lang als een speler twee jaar bij een club zit, als ze er vier jaar zitten is het eigenlijk de schlemiel. Spelers en trainers zijn passanten. Rinus Michels heeft bij wijze van spreken 100 jaar bij Ajax gewerkt, zoals in Engeland. De beste trainers zitten daar jaren en dat is goed, dan werk je aan iets consistents.

Rinus Michels

Michels won de Europacup I in zijn zevende jaar bij Ajax

Hoe zou je dat verschil verklaren tussen vroeger en nu?

Vroeger was de club belangrijk. Nu gaat het om contracten en aansluitend hoeveel geld daarmee gemoeid is. Het gaat ook om merchandising, op een gegeven moment is men uitgekeken op een bepaalde trainer. Maargoed, met een trainer als Ferguson weet je dat je topkwaliteit krijgt en blijft houden.

En hoe zit het met jouw eigen carrière als trainer/coach? Wat is je grote kracht?

Ik ben al vijf jaar trainer van het pupillenteam waar mijn zoon in speelt. Ik denk – en hoop – dat ik de liefde van het spel op de jongens kan overbrengen. Ik ben enthousiast over een mooie goal of een mooie pass en ik hoop ze bij te brengen daar van te genieten.

Ik kan me voorstellen dat jij voor hun een beetje de Ruud Gullit bent, waardoor ze voor de wedstrijd al met 1-0 voor staan.

Nou, het went natuurlijk. Ze kennen me, voor hen ben ik gewoon de coach. Ik ben er trots op dat ik hun coach ben!

Hoe hoog staan ze?

Op dit moment voorlaatste. Ze hebben alleen nog maar de zware tegenstanders gehad…

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas