Spectaculaire Derby Capitolino

De rivalen Lazio en AS Roma uit de Italiaanse hoofdstad zijn beide bezig aan een matig seizoen waarin ze geen enkele kans maken op de titel. Het winnen van il Derby Capitolino (de derby der hoofdstad) kan het seizoen nog een beetje glans geven. Het werd een spektakel in Rome, zoals je mag verwachten van één van ’s werelds beroemdste derby’s.

Il

Il Derby Capitolino kende in 2002 een spectaculaire uitslag

Het werd een derby zoals een derby hoort te zijn met veel doelpunten, hoog oplopende emoties en zelfs spelers die elkaar te lijf gaan. Lazio had nog wat goed te maken. Ze begonnen het seizoen sterk en in November lonkte de derde plek nog. Ze verloren echter… de derby van AS Roma en sindsdien is de ploeg bezig met een vrije val op de ranglijst. De wedstrijd:

Er ligt extra spanning op Il Derby Capitolino sinds een Lazio-supporter in 1979 overleed nadat hij vuurwerk van de AS Roma-aanhang in zijn gezicht kreeg. En in 2004 werd de derby gestaakt omdat AS-fans een gerucht hadden verspreid dat de politie een kind had gedood voorafgaand aan de wedstrijd. De boel liep toen volledig uit de hand met grote rellen en vuurwerkoorlogen. Alleen al bij de politie vielen zo’n 180 gewonden.

De laatste jaren was de beroemde derby altijd spannend, de wedstrijd werd zo ongeveer om en om gewonnen. De meest overtuigende zege van deze eeuw kwam van AS Roma in 2002, dat met 1-5 won dankzij vier goals van Montella. En dat is zeker de moeite waard om even terug te kijken:

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas