Spanje – Portugal: Sleutels tot de finale

Spanje en Portugal staan vanavond tegenover elkaar in een heuse landenderby. De bewoners van het Iberisch schiereiland zullen daarbij vechten voor iedere meter, zoals eerder in november 2010. Portugal heeft daar een goed gevoel aan over gehouden, het voelde als wraak voor de nederlaag op het WK. Spanje zal zich op haar beurt willen revancheren voor dat smadelijke 4-0 verlies. Wat zijn hun sleutels tot succes, en tot de finale?

Portugal

1. Win de kopduels

Portugal wint veruit de meeste kopduels, en staat in die statistiek eerste met 9.3 gewonnen kopballen per duel. Spanje wint er met hun geringe lengte slechts 6 en staat daarmee 12e. Echter, de tegenstanders die Spanje heeft gehad, staan allen dik boven de ploeg in deze ranking. De Ieren hebben bijvoorbeeld ook een gemiddelde van 9.3. Denemarken en Nederland staan nog onder de Spanjaarden. Daartegen won Portugal.

Daarnaast zijn de Portugezen ploeg met de meeste voorzetten, maarliefst 27 stuks. Gecombineerd met het aantal kopduels dat gewonnen werd, kan dit een zeer dodelijke combinatie zijn in het voordeel van Portugal. Kijk dus niet vreemd op als Portugal vanavond met een kopbal scoort.

2. Loer op de counter

Vroeg in dit toernooi werd al duidelijk dat Portugal de bal niet zo nodig hoeft te hebben om toch effectief te zijn. De Iberiërs maken graag gebruik van de dynamische potentie van hun voorste spelers om zo de tegenstander te snel en slim af te zijn. Het percentage balbezit (45,5 %) is goed voor een elfde plaats tijdens dit EK. Laat Spanje nou net het land zijn met verreweg het meeste balbezit (67,5 %). Dat speelt Portugal enorm in de kaart.

In de 4-0 overwinning in het najaar van 2010 was Portugal bijzonder effectief op de counter, als de Spanjaarden op hun achterste been stonden, of ze van posities moesten wisselen. Ronaldo profiteerde van een mismatch met Busquets bij de 1-0, terwijl de 2-0 en 3-0 via snelle openingen naar de zijkanten ontstonden. Beide keren was João Moutinho de aangever, en Helder Postiga de afmaker. De 4-0 werd wederom opgezet door Moutinho, die hulp kreeg van Pepe en Almeida. De Spanjaarden mogen zich dan wel zorgen maken om Ronaldo en Nani, maar de werkelijke kracht van Portugal tegen Spanje ligt bij Moutinho. Hij is vaak degene die met een splijtende pass of steekbal de oppositie op het achterste been zet. Spanje, daarentegen, heeft tot nu toe op dit EK nog geen enkele counter omgezet in een goal. Het is de tol die de ploeg betaalt voor het vele balbezit.

Opvallend aan de counter van Portugal is echter het gebrek aan het gebruiken van de lange bal. Men staat met 48 lange passes nog achter de 55 van Spanje. Dat betekent dat de counters van Portugal snel via een behoorlijk aantal schijven gaan.

3. Acteer beter dan de tegenstander

Portugal heeft nog een appeltje te schillen met de Spaanse toneelspelers. In 2010 werd Ricardo Costa een rode kaart aangenaaid door linksback Capdevila. Tijdens een ogenschijnlijk onschuldig positioneel duel in de zestien, liet de Spanjaard zich plotsklaps naar de grond vallen, met de handen voor het gezicht. Geheel in stijl met de tactiek van verschillende, begenadigde acteurs aan Spaanse kant, keek de linksback ook nog even of de scheidsrechter het gebeuren wel echt gesignaleerd had, gevolgd door een schreeuw van ongehoorde proporties. Alsof hij Vincent van Gogh was wiens oor eraf gesneden werd. De Portugezen zinnen op wraak. Tijdens de trainingen sluit bondscoach Paulo Bento standaard af met een passage uit Hamlet. Zijn spelers, met name Nani, Moutinho, Pepe (hier aan het oefenen) en Coentrão, zullen hun uiterste best doen om de tegenstander een oor aan te naaien. Busquets en Pedro zijn gewaarschuwd.

Spanje

1. Scoor de eerste goal

Spanje heeft een uitstekend statistisch resultaat tegen Portugal. Zij wonnen maarliefst zeventien keer van hun Iberische rivaal, terwijl Portugal slechts zes keer zegevierde. Maar, de meeste van die goede resultaten stammen uit een ver verleden. Wanneer men kijkt naar de laatste twintig jaar, dan is de balans precies gelijk. Zelfs op eindtoernooien, waar de beide teams een 1-1 gelijkspel en twee 1-0 overwinningen overleggen. Wat van essentieel belang lijkt te zijn, is het scoren. Wanneer Spanje de eerste goal maakt, is het voor Portugal schijnbaar schier onmogelijk om terug te komen in de wedstrijd. Het heeft iets met ego’s en in je eentje de wedstrijd proberen te winnen te maken.

2. Geen ballen door de lucht

Doordat Portugal het duo Pepe en Bruno Alves in de verdediging herbergt, zal het voor Spanje nog moeilijker worden om kopduels te winnen. Zoals eerder gezegd hoeft dat geen obstakel te vormen om alsnog te winnen. Men moet zich bij Spanje focussen op waar men goed in is, de ballen over de grond. Op het WK van 2010 kwam de goal van David Villa uit een vloeiende aanval met korte passes en een briljante hakbal van Xavi, waardoor de Portugese defensie compleet ontregeld werd. Het was niet het eerste moment uit de wedstrijd waarin dat goed uitpakte. Voortborduren en breien is het devies. Hoe saai dat ook moge zijn voor de neutrale kijker.

3. Houd de flanken achterin dicht

Portugal is een ploeg die het van hun flankspelers moet hebben. Zeventig procent van het balbezit in de aanval gebeurt op de flanken, en slechts dertig procent in het midden. Dat is niet verwonderlijk, aangezien Hugo Almeida, de Portugese spits in de wedstrijd van vanavond (door een blessure bij eerste keus Postiga) niet bepaald een hoogvlieger is. Voor Spanje is het dus zaak om de flanken achterin dicht te houden, eventueel met rugdekking van een middenvelder of een centrale verdediger. Laat Ronaldo maar schieten. Hij scoorde nog niet van buiten de 16.

Voorspelling

Spanje en Portugal zorgen vanavond voor een clash van stijlen. De Spanjaarden zijn de gedoodverfde favoriet, maar Portugal heeft in de groepsfase al met verve de rol van underdog aangenomen en weet wedstrijden altijd binnen handbereik te houden. Wie als eerste scoort, lijkt te winnen. Het wordt spannend, dat is zeker.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino