Serero is ontbrekende puzzelstukje in nieuwe titelrace

De controleur op het middenveld speelt een belangrijke rol bij Ajax. Sinds de aanstelling van Frank de Boer bij Ajax speelden maar liefst veertien (!) spelers op deze positie, met wisselend succes. ‘Het is een verschrikkelijk moeilijke positie, ik zeg altijd: je moet daar kunnen verdedigen én kunnen aanvallen’, legde de succestrainer dit seizoen uit. ‘Als je dat beide kan, dan ben je meestal binnen een jaar weg.’

Dat klopt als een bus. Anita vervulde in de eerste twee kampioensjaren een cruciale rol op ‘6’ en dat leverde hem een transfer naar de Premier League op. Hetzelfde verhaal is van toepassing op Daley Blind. Maar wat maakte hen geschikt voor deze positie en kan Thulani Serero dit seizoen in hun voetsporen treden? Een analyse.

Spel-IQ
De ontleding begint met het behandelen van een echt voetbalbegrip: spelintelligentie. Dit heeft alles met slimmigheid te maken, weten waar je mee bezig bent. Negatief voorbeeld: het balletje terug van Zimling (PSG-uit, 25/11/’14) waardoor de 3-1 valt. Positief staaltje: in plaats van een balletje breed, juist de pass naar voren geven. Het wordt de controleur nogal eens verweten dat de slimme move naar de aanval uitblijft. We nemen Daley Blind als voorbeeld.

In het seizoen 2013/2014 was Blind de nummer één voor Frank de Boer als verdedigende middenvelder. Bij fysieke duels, waar soms om meer ervaring werd gevraagd, kwam routinier Christian Poulsen opdraven. In dat geval verhuisde Blind meestal naar de linksbackpositie. Maar als ‘6’ kwam de frêle linkspoot meer dan goed uit de verf en dat komt terug in de onderstaande beelden. Op het gebied van positie kiezen bijvoorbeeld. Blind loopt hier als controleur diep het middenveld in. Hierdoor kan Moisander, speler aan de bal, opdribbelen en heeft hij met Blind een optie meer op het middenveld erbij om in te spelen en een aanval op te zetten.

Poulsen laat zich als ‘6’ juist bij de opbouw helemaal terugzakken naar de laatste linie. Allesbehalve effectief. Hij is in deze rol alleen een doorgeefluik van verdediger naar verdediger. Daarbij hebben Moisander en Veltman in dit geval een optie minder om aan te spelen in aanvallend opzicht. Het maken van een driehoekje is dus eigenlijk al onmogelijk als je centraal op het middenveld geen inspeelmogelijk hebt. Poulsen haalt in dit geval alleen maar de vaart uit het spel.

Opbouw Poulsen Blind

Dan op het gebied van positie kiezen in aanvallend opzicht: bij pressievoetbal. Juist als verdedigende middenvelder speel je daarin de hoofdrol als schakel tussen verdediging en middenveld. De hoofdtaak is namelijk het team aan de hand nemen en ervoor zorgen dat de tegenstander niet rustig open kan draaien. Je moet er juist bovenop zitten, het liefst op de hakken lopen. Kort dekken dus, de directe tegenstander geen bedenktijd gunnen. Dat doet Blind hier goed. Hij zorgt ervoor dat de verdediger de bal niet het middenveld in kan spelen. Poulsen daarentegen geeft de linksback juist wél de optie tot de pass vooruit. Hij dekt op minstens drie meter en geeft daarmee de tegenstander de kans aanvallend te denken.

Druk zetten Blind Poulsen

Positiespel
De actuele rol van Serero is cruciaal in het snelle positiespel van Ajax. Met zijn korte kap- en draaiwerk creëert hij ruimte voor zichzelf en kan hij de pass naar voren kan geven. Je kunt hem eigenlijk altijd inspelen. Met Serero op ‘6’ verloor Ajax dit seizoen nog geen enkel duel. Mede door zijn goede vorm van de Zuid-Afrikaan kunnen de Amsterdammers in de buurt van PSV blijven.

De Boer probeert af en toe Riedewald uit als vervanger. Hij noemde de 18-jarige linkspoot zelfs al ‘De Ruwe Rijkaard’. Toch werd Ajax met hem in de basis tegen Vitesse flink overlopen. In de onderstaande beelden is te zien dat de jongeling hier té ruim dekt en niet goed positie kiest als keeper Boer de bal heeft en wil opbouwen. Riedewald staat kort op ’t strafschopgebied terwijl hij veel vrijheid in de z’n rug heeft. Nu neemt hij een directe tegenstander mee en loopt hij de ruimte naar het middenveld volledig dicht. Riedewald mag dan wel sterker zijn, hij is een stuk minder lichtvoetig. Zijn draaicirkel is veel groter en ook z’n handelingssnelheid ligt lager.

Riedewald

Peper
Puur gekeken naar de positie van de verdedigende middenvelder moet je Serero onderverdelen aan de verdedigende kant van het elftal. Dat betekent dat het verdedigende aspect goed moet zijn. De kleine Zuid-Afrikaan was onder Frank de Boer altijd een aanvallende speler, maar nu is hij een stabiele factor net voor de defensie. En die rol vervult hij met verve. Niet alleen in de Eredivisie, maar ook in grote wedstrijden in de Champions League ontpopt hij zich tot een balveroverende middenvelder.

Dat blijkt ook uit de statistieken. Per wedstrijd heeft Serero van zijn drie concurrenten het hoogste aantal succesvolle tackles per duel. Het aantal intercepties steekt er bij hem ook bovenuit. Al moet daarbij aangetekend worden dat Serero, Jaïro Riedewald en Nick Viergever niet alleen als verdedigende middenvelder in actie kwamen. De Zuid-Afrikaan begon als linksmid, terwijl Riedewald en Viergever ook als verdediger in actie kwamen. Die laatste twee werken overigens wel meer ballen weg dan Serero. Dat Serero hier net wat lager scoort, heeft alles te maken met zijn spelopvatting. Hij is geen fysieke speler die tegenstanders makkelijk neerlegt. Daarbij zoekt hij altijd de voetballende oplossing en daarvan is een direct gevolg dat het aantal ballen weggewerkt per duel (1.1) bij hem het minst hoog is.

tabel

 

Conclusie

Duidelijk is dat Serero inmiddels dé onbetwiste ‘nummer 6’ is op het middenvelder van Ajax. Als aanvallende middenvelder was hij al belangrijk in het positiespel, maar dat kon hij nauwelijks aan rendement koppelen. Serero kwam in de Eredivisie vorig jaar niet verder dan drie goals en vijf assists. Gemiddeld leidde hij per wedstrijd anderhalve kans in, minder dan bijvoorbeeld zijn voorganger (Eriksen, 2.7) als linksmid. Dat probleem is nu opgelost, aangezien doelpunten en assists als verdedigende middenvelder niet van Serero verwacht worden.

Op ‘6’ komen alle sterke punten van de Zuid-Afrikaan bovendrijven. Medespelers kunnen hem altijd aanspelen. Als hij kort gedekt wordt, heeft-ie daarbij het vermogen snel weg te draaien en de ruimte in te dribbelen. Bovendien blijkt hij ook in staat om ballen te veroveren, zowel via tackles als door goed positie te kiezen. Het is dan ook geen wonder dat Ajax met Serero als verdedigende middenvelder nog ongeslagen is in de Eredivisie (W6, G2).

Met Serero beschikt Frank de Boer over een lichtvoetig geheim wapen in de marathon naar een nieuwe titel. In de vorige jaargangen bleken Anita en Blind de ontbrekende schakels die de kampioenstrein op gang brachten. Serero heeft alles in zich om een zelfde rol te gaan vervullen.

Data via Opta.

About Oane Born