Romantische Verhoek verkiest gevoel boven geld

Plotseling was het daar. Een unicum in de voetballerij. Wesley Verhoek. Gewone jongen uit Den Haag, spelend voor de plaatselijke ‘FC’. Tot voor kort een anonieme rechtsbuiten. Vorig seizoen werd hij plots een nationaal troetelkind, Recept was altijd hetzelfde. Balletje naar Verhoek, voorzet en doelpunt Bulykin. Na afloop kregen we geen voorgeprogrammeerde interviews te zien, maar een man met een glimlach, die genoot van zijn sport. Een jaar later was daar de kans van zijn leven. Transfer naar voetballand Engeland, verdrievoudiging van salaris en een club met een groot verleden. Verhoek weigerde echter, want: “Het gevoel was niet goed.”

De buitenkant van Nottingham Forest was fantatisch, maar Wesley Verhoek kiest met zijn hart.

Schitterend waren de beelden van zijn stamelende manager. “Ik denk dat er een zekeringetje is gesprongen in zijn hoofd”,verklaarde hij de ongewone stap. Een nachtje slapen zou wel helpen. Het was namelijk allemaal erg ‘overwhelming’ geweest, wist hij. De manager probeerden hem nog te wijzen op de gevolgen voor zijn carrière, maar Verhoek had zijn besluit genomen.

De verwondering bij zijn manager is logisch te verklaren. Ze komen uit een totaal ander universum. Zijn manager leeft in een wereld waarin het draait om geld, macht en carrière maken, desnoods ten koste van alles. Verhoek kiest voor liefde, gevoel, familie en vrienden, desnoods ten koste van een extreem salaris en een succesvolle carrière. Er zijn belangrijkere dingen in het leven. Of zoals Verhoek het zelf zo mooi verwoord: “Voor je gevoel moet je niet weglopen.”

Stiekem denk ik dat zijn besluit een halfjaar terug al genomen is. Zijn broertje John Verhoek vertrok destijds naar Frankrijk om bij Stades Rennais te gaan spelen. Broer Wesley verklaarde vervolgens tranen met tuiten gehuild te hebben dat zijn broer de wijk nam naar Frankrijk. Nadat hij met zijn hele familie mee was gegaan om kennis te maken met de club. Vervolgens vloog hij nog vaak over naar Frankrijk om de carrière van zijn broer te volgen. Samen met de rest van de familie. Ongetwijfeld stelde hij zichzelf iedere keer voor dat hij zelf in het buitenland zou zitten. Zonder zijn familie, zonder broertje John, die hij nog minder zal gaan zien. Diep in hem moet hij het al geweten moeten hebben: dit ga ik niet doen.

Een gedachte die weer naar boven kwam drijven tijdens zijn onderhandelingen met Nottingham Forest. Luisterend naar de torenhoge ambities, exorbitante salarissen en gladde praatjes moet hij met zijn gedachten heel ergens anders geweest zijn. Maatjes als Lex Immers en Dimitry Bulykin, die hij ‘blindelings’ aanvoelt naar eigen zeggen, flirten openlijk met andere clubs en Verhoek had ook besloten open te staan voor andere clubs. Denkend aan de gevolgen deinsde hij terug. Carrière maken is leuk, maar niet ten koste van alles. Een romantische gedachte. Gelukkig vond hij een kompaan in de psycholoog van Nottingham Forest, die hem zei dat hij een ‘artist’ was en dat die voor hun gevoel moesten kiezen. Een opmerking die voor hem de deur dicht deed: geen Engeland voor Wesley Verhoek.

De enige buitenlandse club die de ADO-speler wel kan halen is Stade Rennais. Dan kan hij namelijk weer samen spelen met zijn broertje. Net zoals vroeger in de straten in Den Haag. Net als Bulykin zou hij broertje John ook ‘blindelings’ aanvoelen. Voorzet Wesley, doelpunt John. Ze vliegen elkaar in de armen en kijken naar de tribune, waar de overgekomen familie ze toejuicht. Een droombeeld voor de romantische Verhoek. Niet het geld, niet de club, niet de roem, maar de connectie met mensen doet er voor hem toe. Het ‘gevoel’ is voor hem belangrijk. Voetbal speel je immers niet met je voeten, maar met je hart. Een ‘artist’ als Wesley Verhoek begrijpt dat. Gelukkig maar. Niet alleen voor Wesley zelf, maar ook voor de liefhebbers en niet te vergeten de supporters van ADO den Haag. Zij hebben volgend seizoen namelijk een speler die met passie speelt en de waarde van passie is niet in geld uit te drukken. Dat is namelijk ‘gevoel’, maar dat zou de manager van Wesley Verhoek helaas nooit begrijpen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter