Real Madrid wint financiële strijd van Barcelona

FC Barcelona en Real Madrid maakten deze week beiden op bombastische wijze hun jaarcijfers bekend. Beiden repten over de grootste omzet die ooit gedraaid is door een sportclub in de wereld. De aartsrivalen haalden daarnaast hoop uit de aflossingen van hun schuldenlast. FC Barcelona wist die te verkleinen met vijftien procent. Bij Real Madrid raakten ze zelfs dertig procent van hun schuldenlast kwijt. Een gegeven dat nog maar eens aantoont dat de ‘Koninklijke’ op financieel gebied een kloof aan het slaan is naar de rivaal uit Barcelona.

Omzet

Hoewel beide clubs bij de presentatie van hun cijfers repten over ‘de grootste omzet ooit van een sportclub’, werden geen leugens verkocht. Barcelona was namelijk twee dagen eerder met het presenteren van haar cijfers. Op dat moment was een omzet van 473 miljoen euro nog ongekend hoog. Twee dagen later deed Real Madrid er een schepje bovenop door een omzet van 480 miljoen te presenteren. Duizelingwekkende cijfers. Zeker als je bedenkt dat Nederlandse clubs nog steeds bezig zijn de magische omzetgrens van honderd miljoen te slechten.

Gedurende het seizoen 2009/2010 haalden beide clubs ongeveer evenveel geld op uit commerciële activiteiten en media. Real Madrid wist echter een gat te slaan dankzij hun stadion. Waar de ‘Koninklijke’ via het stadion bijna 150 miljoen wist binnen te halen, moest Barcelona het doen met een ‘magere’ 115 miljoen. Ook uit commerciële activiteiten haalde Real Madrid meer binnen dan haar grote rivaal.

In het afgelopen boekjaar stegen de inkomsten van Barcelona uit haar stadion echter met twintig miljoen. Daarnaast wist Barça via sponsoren nog dertig miljoen extra binnen te slepen. Real Madrid maakte de opbouw van haar omzet nog niet bekend, maar zij wisten de omzet slechts met een kleine negen procent te laten stijgen. Barcelona mocht een totale groei van veertien procent noteren aan de omzetzijde. Reden is onder meer het sportieve succes van Barcelona gedurende het afgelopen voetbalseizoen.

Lasten

Het grote verschil tussen Barcelona en Real Madrid wordt echter niet gemaakt bij de omzet, maar bij de uitgaven. Real Madrid krijgt nogal eens het imago opgespeld van kopende club met een gat in de hand. Deze titel komt Barcelona echter veel meer toe. De club van Sandro Rossell wist het afgelopen seizoen meer dan 480 miljoen uit te geven. Daarmee zijn ze de sportclub die jaarlijks het meeste geld over de balk smijt. Daar hoor je de trotse bestuurders dan weer niet over. Een jaar eerder maakte Barcelona het zelfs nog bonter, wat uiteindelijk een recordverlies opleverde van tachtig miljoen euro. Destijds hing het totaalbedrag van alle lasten aan tegen de vijfhonderd miljoen. Om nog zo’n desastreus boekjaar te verhinderen, wil Barcelona, naar het model van de UEFA, in haar statuten laten opnemen dat het geen verlies meer mag lijden.

Real Madrid is wat dat betreft een stuk beschaafder. Natuurlijk, als voetbalclub 450 miljoen uitgeven op jaarbasis is veel. De ‘Koninklijke’ kunnen echter ook een winst laten optekenen van dertig miljoen. Cijfers die het bedrag dat Real Madrid jaarlijks uitgeeft aanvaardbaar maken. Het is wel eens totaal anders geweest, maar op dit moment geven ze in Madrid niet meer uit dan er binnenkomt. Een gezonde ontwikkeling.

Het verschil tussen Barcelona en Real Madrid wordt vooral veroorzaakt door de bedragen die uitgegeven worden aan spelerssalarissen. De KNVB heeft in Nederland bepaald dat een club niet meer dan zestig procent van de omzet aan salaris mag uitgeven. De UEFA stelt deze grens op zeventig procent. In Madrid komen ze met 45 procent niet eens in de buurt van de grens. Bij Barcelona gaat echter maar liefst 67 procent direct in de zakken van Messi en co. Een jaar eerder ging het zelfs om een schokkende 77 procent. Daarbij dient aangetekend te worden dat deze cijfers beïnvloed zijn door de andere sporttakken binnen de club. Als er enkel naar de voetbalafdeling gekeken wordt, dan gaat slechts 57 procent van de omzet richting spelerssalarissen. Nog steeds veel meer dan bij de grootste concurrent.

Schuldenlast

Als je naar deze cijfers kijkt is het niet verwonderlijk dat de schuldenlast van Barcelona ook aanzienlijk groter is dan die van Real Madrid. Ondanks dat ze dit jaar flink wat van hun schulden hebben afgelost, blijft er een immens bedrag van 364 miljoen over aan schuldenlast. Het bestuur wil dit bedrag op de korte termijn graag terugbrengen richting tweehonderd miljoen. Met het oog op de regels omtrent de Financial Fair Play van de UEFA hoeft Barcelona zich voorlopig echter geen zorgen te maken. De schuldenlast moet daarvoor kleiner zijn dan de jaarlijkse omzet, wat in Barcelona op dit moment al het geval is.

Real Madrid ligt ondertussen op koers om binnen enkele jaren de volledige schuldenlast weg te werken. Dit jaar brachten ze de schuldenlast met meer dan dertig procent terug tot 170 miljoen. Gezien het feit dat ze in Madrid de afgelopen jaren steeds een winst mogen presenteren van meer dan twintig miljoen, lijkt het een kwestie van tijd te zijn totdat ze volledig schuldenvrij zijn. Een groot voordeel ten opzichte van rivaal Barcelona, dat ieder jaar miljoenen kwijt is aan haar schulden.

Toekomst

Zowel binnen als buiten het veld is de strijd tussen Real Madrid en Barcelona heftig

 

De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor Real Madrid op financieel gebied. Barcelona verbloemt op dit moment de financiële problemen nog door fantastische sportieve prestaties, maar daar gaat eens een eind aan komen. Op dat moment moet de club kunnen terugvallen op een sterke financiële basis, maar die is er niet.

Dat beseft het bestuur van Barcelona ook maar al te goed. De club maakt plannen om de statuten te wijzigen, zodat er financieel minder risico genomen kan worden. Tevens wil men Camp Nou met tienduizend man uitbreiden om zo meer inkomsten te halen uit het stadion. Bij de voetballers wil Barcelona het geld echter niet weghalen. De basissalarissen stijgen dit jaar zelfs opnieuw, mede door de komst van Alexis Sanchez en Cesc Fabrégas. Toch verwacht Barcelona dit jaar de totale lasten met vijftig miljoen te kunnen verminderen. Waar dit geld vandaan gaat komen blijft echter onduidelijk.

Ondertussen mag Real Madrid zich op gaan maken voor een nieuwe succesperiode. Evenals Barcelona hebben ze een fantastisch elftal op het veld staan, met het verschil dat Real Madrid de komende jaren niet hoeft te bezuinigen. Dat ga je uiteindelijk ook terugzien op het veld. Op termijn kan een kampioenschap van Real Madrid niet meer uitblijven. De basis voor dat succes is niet gelegd op het voetbalveld, maar in de bestuurskamer. Daar presteren ze in Madrid namelijk aanmerkelijk beter dan in Barcelona.

Meer:
Jaarcijfers FC Barcelona
Jaarcijfers Real Madrid

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter