Onyewu is de Obama van het nationale elftal

Zou Barack Obama deze zomer afreizen naar Zuid-Afrika om tijdens het WK de tribune te bevolken? Het is een vraag die serieus door mijn hoofd speelt, sinds Obama zijn sporthart toonde door te pleiten voor de Olympische Spelen in Chicago. Een lobby die trouwens, tegen alle verwachtingen in, zonder enig succes bleef. Nu is het alleen nog wachten op Obama die volledig uit zijn dak gaat tijdens een doelpunt van Landon Donovan. Toch vrees ik dat we het nooit zullen meemaken, maar één ding staat vast: de Verenigde Staten zijn er deze zomer in Zuid-Afrika sowieso bij. Of Obama daar bij is, dat doet er niet veel toe.

Het nationale team van de Verenigde Staten

Het nationale team van de Verenigde Staten

Het land van…

De VS noemt zich graag het land van de multiculturele samenleving, de onbeperkte mogelijkheden, de oneindige vrijheden en het mooie leven. Toch zijn ze toch ook het land waar veel oorlog, verderf en ook de economische crisis vandaan komt. Voor mij is de Verenigde Staten sinds kort echter vooral het land van Barack Obama. Na een overweldigende opmars tijdens de verkiezingen werd hij verkozen tot president. Heel de wereld lag aan zijn voeten en riep uit volle borst het “yes, we can” mee. Nu, toch al een paar maanden later, is alles weer gewoon wat het altijd al was. Echte invloed van de plaatsvervanger van Jezus op aarde hebben we nog weinig gezien, maar met de crisis in ons achterhoofd denkt niemand meer aan de legendarische woorden van Obama.

De TomTom

Sinds het WK van 1994 is de Verenigde Staten in een opwaartse spiraal geraakt. Dit illustreerde het land nog maar een keer door de finale te halen van de Confederations Cup. In de kwalificatiereeks kende de Verenigde Staten ook niet al te veel moeite. Na een overwinning op Mexico raakten ze uit niet voorbij El Salvador en Costa Rica. Toen nadat thuis Honduras opzij was gezet vervolgens een nederlaag volgde tegen Mexico, leek het WK even ver weg. De VS liet met drie overwinningen en een gelijkspel in de laatste vier duels echter zien het beste voetballand van Noord-Amerika te zijn en plaatste zich, zonder al te veel moeite, als groepswinnaar voor het WK.

De plaaggeest(en)

Onyewu juicht na een doelpunt

Onyewu juicht na een doelpunt

Met de plaaggeesten van de Verenigde Staten hebben we al kennis gemaakt in de afgelopen zomer. Eén van hen is oud-Heerenveenspeler Michael Bradley, die zich in Duitsland heeft ontwikkeld tot een zeer goede middenvelder. Ook zijn collega op het middenveld, Clint Dempsey, maakte grote indruk. Voorin loopt er ook genoeg talent rond in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Zo is er het jonge talent Jozy Altidore, die dit seizoen het shirt verdedigd van Hull City. Naast hem staat als vanzelfsprekend Landon Donovan, die maar niet lijkt te willen slagen in Europa. Vorig seizoen probeerde hij het zelfs nog een keer bij Bayern München, maar ook dat avontuur was geen succes. Dit seizoen was het al wat beter bij het Engelse Everton, maar hij wist nog niet definitief te overtuigen. De absolute sterspeler is echter sinds deze zomer actief bij AC Milan. Oguchi Onyewu De sterke centrale verdediger had na afgelopen zomer de clubs voor het uitkiezen en hij koos voor de naam van Milan. In Italië komt de verdediger echter amper aan de bak, vooral door een ernstige blessure maar op het WK zal sowieso een sterke Onyewu staan. Onyewu is namelijk de Obama van het nationale elftal.

De grabbelton:

Tijdens de loting werden de Verenigde Staten gekoppeld aan Engeland, Algerije en Slovenië. Een loting die zeker perspectief biedt voor team USA. Ondanks de onrust in Engeland zal normale gesproken de nationale ploeg van de Engelsen een maatje te groot zijn, maar tegen Algerije en Slovenië hebben de Verenigde Staten goede kansen. Beide teams hebben in de kwalificatie weliswaar getoond dat ze in staat zijn op papier sterkere elftallen te kloppen, maar op papier zou ik Verenigde Staten de beste kansen voor de tweede plaats toedichten.

Zo vreten onze Leeuwen ze op:

De Verenigde Staten hebben weliswaar een hele aardige ploeg, maar technisch zijn ze veel en veel minder dan Nederland. Op pure werklust, wilskracht en fysieke kracht kunnen ze het je echter nog behoorlijk lastig maken. Ik zou Van Marwijk dan ook met klem willen adviseren de luie Van Bommel in dit duel te passeren, om zo plaats vrij te maken voor Demy de Zeeuw. Bij Ajax bewijst De Zeeuw keer op keer over heel veel diepgang te beschikken in zijn spel en juist dat kan Nederland helpen tegen de Verenigde Staten. Voorin heeft het geen enkele zin om tegen de lange verdedigers van de Verenigde Staten over de flanken te spelen. Het kwartet Kuyt-Van der Vaart-Sneijder en Van Persie zou me dan ook erg aanstaan. Succes gegarandeerd!

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter