NU Sport verkijkt zich op Nigel de Jong

Volgens NU Sport raakte Nigel de Jong tegen Portugal “het zicht kwijt op zijn passing” en leed hij “te veel balverlies voor een speler van zijn kaliber”. En nu de feiten: De Jong had een passzuiverheid van 95%, en werd slechts één keer van de bal gezet. Van zijn 79 passes waren er slechts 4 niet op maat. Van de basisspelers in die wedstrijd deden alleen Mathijsen en Vlaar dat (iets) beter. Bovendien verstuurde De Jong meer passes dan iedere andere speler op het veld.

Over het cijfer dat je een speler na afloop van een wedstrijd geeft, goed, daarover valt te discussiëren. NU Sport gaf De Jong een 5, prima. Maar dat De Jong’s passing niet op orde was valt simpelweg te checken. En dan blijkt dat het feitelijk onjuist is wat NU Sport beweert. Nigel de Jong is al het hele EK zeer zorgvuldig in zijn passing (klik). Van de 200 passes die hij verstuurde waren er 189 op maat. Dat doen weinig spelers hem na. Slechts zes spelers die minimaal één wedstrijd in de basis stonden dit EK hebben een betere passzuiverheid dan hij (waaronder de Nederlanders Van Bommel, Mathijsen en Afellay).

Met andere woorden, Nigel de Jong is zorgvuldiger in zijn passing dan Xavi, Xabi Alonso, Andrea Pirlo en nog zo’n 150-200 spelers die deelnemen aan dit EK. En dat is echt geen uitzondering, want zo speelt hij al het hele seizoen. Ook bij zijn club Manchester City haalt hij gemiddeld een passzuiverheid van 92,3%. In de grote 5 competities (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk) zijn er zelfs maar vier spelers die een beter percentage hebben dan hij. Je kunt met recht zeggen dat de zorgvuldigheid in de passing Nigel de Jong’s grootste kracht is, in plaats van zijn zwakte. Ook tegen Portugal.

De passing van Nigel de Jong was opvallend zuiver

 

De tweede bewering die in het artikel van NU Sport wordt gedaan is dat De Jong veel balverlies zou lijden. Ook dat wordt op geen enkele manier ondersteund door de statistieken. Slechts één keer werd hij van de bal gezet, en niet één keer verloor hij de bal door een slechte controle over de bal.

Je kunt veel over De Jong zeggen, maar zijn passing is zuiverder dan menig ander.

De statistieken uit dit artikel zijn afkomstig van de geweldige website whoscored.com en de Stats Zone App van FourFourTwo.

 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas