Newcastle verkoopt ziel aan duivel

Een opmerkelijk bericht sierde de afgelopen week de Engelse krantenkoppen. Spelersmakelaar Kia Joorabchian zou namelijk technisch adviseur zijn geworden bij Newcastle United. In die hoedanigheid zou hij zelfs geld ontvangen van de Engelse club. Zijn komst werd mede mogelijk gemaakt door de komst van Alan Pardew als nieuwe manager.

Newcastle United zet de poort wijd open voor spelersmakelaar Kia Joorabchian

Newcastle United zet de poort wijd open voor spelersmakelaar Kia Joorabchian

Pardew was manager van West Ham United op het moment dat Joorabchian via het dubieuze Media Sports Investments Javier Mascherano en Carlos Tevez bij de club stalde. Joorabchian was zelfs van plan geweest de Londense club over te nemen, maar dat idee werd nooit tot uitvoering gebracht. De toenmalige clubleiding vroeg teveel geld voor de club, volgens Joorabchian.

Eerder had de spelersmakelaar uit Iran al furore gemaakt bij Corinthians. De Braziliaanse club werd overgenomen door zijn MSI, waarin Russische en Engelse investeerders veel geld stoppen en veranderde direct van koers. Enkele grote talenten werden binnengehaald, maar bleven vrijwel allemaal eigendom van verscheidene investeerders.

De komst van Joorabchian leverde de club in 2005 direct de landstitel op. Na twee jaar, zeven verschillende managers en een stortvloed aan nieuwe spelers, vertrok MSI met stille trom uit Brazilië. Er was onenigheid binnen het bestuur, de vader van Joorabchian was overleden en men was in Sao Paulo een onderzoek naar het witwassen van geld bij Corinthians gestart. Joorabchian zou hiervoor veroordeeld worden, maar kwam nooit daadwerkelijk in de cel terecht. Zijn vermeende geldschieter Boris Berezovski, die ook veroordeeld is in Rusland, evenmin.

Na zijn vertrek volgde vrijwel de hele selectie, die op vijf spelers na ook eigendom was van Joorabchian, hem naar Europa. De club stortte totaal in, bleef achter met een gigantische schuld en kon geen representatieve selectie meer op de been brengen. Dit resulteerde in 2007 in de degradatie van de club richting de Braziliaanse tweede divisie.

Wat dat betreft kan ook West Ham United een woordje meepraten. De club bleef in het seizoen 2006/2007 weliswaar in de hoogste divisie, maar na het vertrek van Carlos Tevez begon het gedonder. Sheffield United, die door een doelpunt van Tevez waren gedegradeerd naar het Championship, dreigde een rechtszaak tegen West Ham aan te spannen. Het opstellen van zowel Tevez als Mascherano zou onrechtmatig zijn geweest. Mede door tegenwerking van Joorabchian bleek de Engelse club niet in staat het tegendeel te bewijzen. Al snel volgden enkele teams hun aanklacht. West Ham betaalde uiteindelijk een som van twintig miljoen pond, om de aanklacht af te kopen en in de hoogste divisie te blijven.

Nadat duidelijk was geworden dat hij geen voorzitter ging worden, verklaarde Joorabchian West Ham United de oorlog. Hij bracht Tevez en Mascherano onder bij Manchester United en Liverpool, alvorens de club te bestoken met verschillende aanklachten. Zo zou hij nog 4.5 miljoen pond tegoed hebben van West Ham United, die dat beloofden aan hem te betalen, zodat Tevez speelgerechtigd zou zijn voor de laatste drie wedstrijden. Vlak daarvoor had de FA West Ham een boete gegeven van 5.5 miljoen pond, voor het onrechtmatig opstellen voor Tevez. Met de betaling aan Joorabchian wilden ze zich voor de rest van het seizoen verzekeren van de diensten van Tevez, teneinde niet te degraderen. Toen het puntje bij het paaltje kwam, weigerde West Ham te betalen. Tevens meende Joorabchian nog 2.5 miljoen pond tegoed te hebben van een aanbetaling van Tevez’ transfer richting Manchester United.

St. James' Park ligt er nu nog vredig bij

St. James' Park ligt er nu nog vredig bij

Met in het achterhoofd het verleden van Joorabchian met voetbalclubs, is de actie van Newcastle United om hem als technisch adviseur aan te stellen des te opmerkelijker. Ze halen met hem namelijk naast een groot netwerk, ook grote problemen binnen. Joorabchian geeft namelijk niets om voetbal en nog veel minder om voetbalclubs. Zijn enige belang is zijn eigen portemonnee en als dat belang conflicteert met de belangen van Newcastle, dan heeft de club een groot probleem.

De club van Tim Krul heeft zijn ziel verkocht aan de duivel, die er geen enkele moeite mee zou hebben deze gunst te misbruiken. Even zou Newcastle het idee hebben de hele wereld aan te kunnen. Als Joorabchian na een korte periode weer als een dief in de nacht vertrekt, zullen de lijken met bosjes uit de kast vallen. Pas dan zou de clubleiding beseffen wat voor kapitale fout ze hebben gemaakt, door een beruchte spelersmakelaar in hun organisatie op te nemen.

Foto’s met dank aan Daniël de Groot

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter