Miles Jacobson en zijn passie voor Watford

Vandaag hebben we op Catenaccio.nl een interview met Miles Jacobson. Miles, studio director van Sports Interactive, de ontwikkelaars van de succesvolle Football Manager-spellen, is een Watford-fan in hart en nieren. Daarnaast bezoekt hij vaak wedstrijden van Arsenal en AFC Wimbledon. Waar komt die passie van vandaan? Wij vroegen het hem.

miles-jacobson

“Ik ben opgegroeid in Watford, dus het was een lokale liefde. De rest van mijn familie was absoluut niet geïnteresseerd in voetbal, maar ik heb het virus gekregen. De logische keuze was dan om fan te worden van het lokale team. Zodoende ging ik op mijn zevende naar mijn eerste wedstrijd.”

Fanatisme is Miles niet vreemd. Zowel bij het spelen van computerspellen (voornamelijk Football Manager), als het supporteren. “Ik heb ongeveer vijf jaar alle wedstrijden van Watford gezien, zowel uit als thuis. Nu moet ik echter tevreden zijn met zoveel mogelijk wedstrijden als het werk me toelaat, en zoveel mogelijk oefenwedstrijden als mogelijk. Ik ben nu eenmaal een druk man.”

“Maar, ik heb ook zeker gekke dingen gedaan om bij belangrijke wedstrijden te zijn. Zo ben ik eens vanuit Japan teruggevlogen naar Engeland, om de playoff finale bij te wonen, en van daaruit meteen door te gaan naar Amerika. Dat is hopelijk een jetlag-avontuur dat ik niet meer mee ga maken!”

Als supporter is Miles zoals de doorsnee Engelse voetbalfan. “Bij mij spelen nog steeds dezelfde emoties die ik had als zevenjarige – het aanmoedigen en supporten van het team in weer en wind. Ik ben niet het type fan dat verwacht dat er gewonnen wordt, daarvoor heb ik teveel verliespartijen gezien over de jaren, maar ik verlang wel dat de spelers hun best doen.”

Natuurlijk komt het gesprek ook op de hoofdtribune van Watford. De club heeft al een tijdje een gesloten hoofdtribune, en omdat de televisiecamera’s ook die kant op staan, lijkt het alsof de club bijna geen publiek trekt. Hoe zit het nu daarmee? “Die tribune is vervallen, de Health & Safety Department heeft hem gesloten, en de club heeft niet genoeg geld om een nieuwe te bouwen. Met onze huidige bezoekersaantallen hebben we die tribune ook niet echt nodig, maar dat zou wel het geval zijn als we zouden promoveren.” Let ook op de wij-vorm waarmee Miles dit probleem adresseert. Alles wijst erop dat we hier met een voetbalgek te maken hebben.

watfordvcrystalpalace3mgi_fmbqd4l

Watford is vooral bekend van Sir Elton John, en Graeme Taylor. “Zonder deze twee mannen zou Watford op een veel lager niveau spelen, laat staan ooit in de Premier League actief zijn geweest. Ook het spelen op Wembley, en Europees voetbal, waren slechts dromen geweest. Deze twee mensen waren, en zijn, geweldig voor de club. Zonder Elton zouden we Graeme Taylor niet gehad hebben, en zonder meneer Taylor, zou het verhaal op het veld ook heel anders zijn geweest.”

Momenteel speelt Watford ver boven de eigen verwachtingen. Maar dat is volgens Miles nog geen reden tot optimisme. “Bij elke winstpartij zeggen we met vrienden dat het weer drie punten zijn in het gevecht tegen degradatie. Het doel is om in de divisie te blijven, en misschien om in de bovenste helft van de stand te eindigen. Als dat lukt, dan zou dat al fantastisch zijn. Als we nog hoger eindigen, dan is dat alleen maar mooier, maar alleen de supporters die fan zijn geworden toen de club in de Premier League speelde, verwachten wonderen.”

Is er dan wel hoop voor de toekomst? Miles: “Dat is eigenlijk alleen afhankelijk van de financiële situatie. Als we iemand kunnen vinden die de club kan voorzien van een zak geld, waardoor we kunnen vasthouden aan ons jong talent, en het nieuwe talent dat uit onze uitstekende jeugdopleiding komt, dan kunnen we de degradatiestrijd in de Premier League aan. Zo niet, dan zijn we hopelijk een stabiele kracht in het Championship, waarbij we niet iedere week over onze schouder moeten kijken naar de achtervolgende ploegen.”

Wij bedanken Miles en ook Roel Peeters voor het mogelijk maken van dit interview, en zijn door het fanatisme van Miles ook zeker geprikkeld om Watford in de gaten te houden. Hopelijk zijn we niet de enige.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino