Milanese renovaties tekenen Serie A

Er is een uittocht gaande in Milaan. De traditionele topclubs AC en Inter zijn bezig met grondige renovaties om het hoofd boven water te kunnen houden. Een opmerkelijk gegeven, gezien het feit dat beide clubs een behoorlijke stap achteruit hebben moeten doen in het afgelopen seizoen. Zo gaat Juventus (wederom) wel heel makkelijk met de titel lopen. Maar het is noodzaak. In Milaan was het zowel bij AC als Inter twee voor twaalf.

Vertrekken

Om de zaken op orde te krijgen, vertrokken er reeds een hoop dertigers uit Milaan. Klinkende namen als Lucio, Zambrotta, Nesta, Seedorf, Inzaghi, Gattuso en Mark van Bommel, Diego Forlan en Goran Pandev. Sommigen van hen zijn clubiconen, voetbaldieren in hart en nier. Ze schreven echter allen een vorstelijk salaris bij op hun rekeningen. Neem nu alleen al Van Bommel. Hij verdiende in Milaan 7,5 miljoen euro per jaar. Als je inschat dat de rest van die namen ook geen hongersloon overgemaakt kregen, dan is het wel te raden waarom juist deze mensen de deur is gewezen.

De verwachting is dat er nog een aantal namen volgen. Nieuwste slachtoffers zijn volgens de Italiaanse media sterspelers Thiago Silva, Zlatan, die naar Parijs kunnen en onze eigen Wesley Sneijder, die een vorstelijk salaris kan opstrijken bij het Anzhi van Guus Hiddink. Ook spits Giampaolo Pazzini is nadrukkelijk op de transferlijst geplaatst.

Financiën

Je beste spelers verkopen, het is iets dat niet vaak gebeurt in de voetbalwereld, tenzij het voor de absolute hoofdprijs gebeurt. Die wordt echter niet gevangen voor de huidige sterren van het elftal, uitgezonderd Thiago Silva. Hij kan met een transfersom van veertig miljoen euro de duurste verdediger ooit worden.

Een tekort aan eigen financiën is de reden dat zowel AC als Inter niet overmatig kan ‘cashen’ met de transfers van deze spelers. In eerdere artikelen werd de penibele financiële situatie van Inter al geduid, terwijl buurman AC dezelfde problemen kent, en in de laatste jaren alleen transfers kon doen als president Silvio Berlusconi ze goedgezind was. Zijn privévermogen bracht de club spelers als Robinho, Zlatan en Cassano.

Met de invoering van de Financial Fair Play regels van de UEFA komt ook de verantwoordelijkheid voor clubs om niet alleen maar te teren op geldschieters. Zo moeten transfers en salarissen voornamelijk uit eigen zak bekostigd worden. Dat is de reden dat beide Milanese clubs, die een buitenproportioneel salarishuis hadden dat nog boven dat van Barcelona en Real Madrid stond, hun sterren massaal in de uitverkoop doen.

AC Milan

Zoals gecommuniceerd in de media, zou de gezamenlijke verkoop van Thiago Silva en Zlatan aan Paris Saint-Germain zo’n 60 miljoen euro opleveren. Daarnaast bespaart AC Milan zo jaarsalarissen van respectievelijk zes miljoen en tien miljoen per jaar. Dat scheelt aanzienlijk in de financiële huishouding, zeker als ‘dure’ klanten als Nesta, Seedorf, Gattuso en Zambrotta ook al vertrokken. AC kan zo in de luwte bouwen aan een nieuw elftal voor de toekomst. Dat ze daarmee bezig zijn, wordt duidelijk uit de gemiddelde leeftijd van de selectie. Met 27 jaar is de selectie de jongste van de afgelopen tien jaar. Het vertrek van diverse sterren mag dan het einde van een tijdperk betekenen, het is ook het begin van een nieuwe cyclus. Als vervangers worden Carlos Tevez, Edin Dzeko, Dédé, Kolarov en Matti Destro genoemd.

Inter

Voor Inter geldt hetzelfde. Langzaam wordt afscheid genomen van de generatie die de Champions League won. Voorzitter Massimo Moratti, emotioneel begaan met de club, heeft daarbij moeite om zijn spelers glashard uit te zwaaien. Toch wordt er ook deze zomer gezocht naar eventuele bestemmingen voor de dertigers Julio Cesar, Christian Chivu, Dejan Stankovic en Walter Samuel.  En onze Wesley staat ook in de etalage. Omdat hij het meeste geld opbrengt.

In ruil daarvoor versterkte Inter de selectie met keeper Handanovic van Udinese, al jaren één van de grootste keeperstalenten in de Italiaanse competitie, verdediger Matias Silvestre van Palermo, die twee jaar geleden (in dienst van het bescheiden Catania) verdediger van het jaar werd, Europa League-winnaar Fredy Guarin van FC Porto en aanvaller Rodrigo Palacio van Genoa, een onderschatte alleskunner in de stijl van Mirko Vucinic (Juventus).

Dominantie

Milaan zal komend seizoen niet de voetbalhoofdstad van Italië zijn. Daarvoor wordt er teveel aan automatismen ingeleverd met het vertrek van bovenstaande spelers. De dominantie van weleer is echt verleden tijd, zeker met de inmenging van het volledig herstelde Juventus als derde (en door dit gevoerde beleid tijdelijk enige)  topclub.

Echter, de lange termijn wordt zodoende wel bewaakt, en het zou zo kunnen zijn dat beide ploegen binnen een seizoen weer meedoen om de titel. Dit keer wel met een sluitende begroting, zonder de hulp van privémiljoenen. Dat scheelt de directie een hoop angstzweet met betrekking tot eventuele reprimandes van overkoepelende organen. Daarnaast wordt ze een hoop gepuzzel bespaard.

Reactie

Toch blijft de vraag hoe de supporters, de belangrijkste afnemers van de voetbalclubs, op de renovaties zullen reageren. De Inter-supporters waren al niet blij met het rode uitshirt, hoe moet dat als ze dan ook nog eens geen echte sterren hebben om voor te juichen?

Ook de invloed van de blijvende spelers mag niet onderschat worden. Antonio Cassano, de balmagiër van AC, liet zich al ontvallen dat hij het maar niks vindt als Thiago Silva verkocht wordt: “Als Thiago Silva vertrekt, dan denk ik dat Zlatan niet blij zal zijn. Ik evenmin. Hij is de helft van ons elftal.” Wat zou hij zeggen als ook Zlatan vertrekt?

Zolang de zomer duurt, bezemen de twee Milanese clubs lekker verder. Uit noodzaak. Hopelijk begrijpen de stakeholders dat.  Anders wordt het nog een hete zomer in Italië.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino