Louis van Gaal: verguisd en omarmd

Hij is een man van twee uitersten: je houdt van hem of je haat hem. Een gulden middenweg lijkt er bij de kampioencoach in spé niet te zijn. Zijn akkefietjes met het Nederlandse journaille zijn via YouTube de hele wereld overgegaan en iedereen lachte zich dood om de norse man die hautain antwoord gaf op de vragen van de journalisten. Maar Louis van Gaal zal volgende week naar alle waarschijnlijkheid het laatst, maar ook zeker het best lachen als hij tussen de kazen de kampioensschaal boven zijn hoofd houdt.

Van Gaal ziet uit naar de titel

Van Gaal ziet uit naar de titel

De geboren Amsterdammer gaf zijn prille carrière in zes jaar zoveel kleur, dat hij het hemzelf moeilijk maakte zijn prestaties te overtreffen. Met Ajax won hij in een relatief kort tijdsbestek alles wat er te winnen viel: landstitels, de KNVB-beker, de Supercup, de UEFA Cup en natuurlijk het pronkstuk op zijn erelijst: de gewonnen Champions League-beker in 1995.

Van Gaal vertrok –overladen met lofzangen- naar Barcelona om hetzelfde te presteren als bij Ajax. Ook in de Spaanse badplaats maakt hij zijn reputatie als prijzenpakker waar: hij sleept als coach de Spaanse Supercup, twee landstitels en de Spaanse beker binnen. In zijn laatste seizoen bij de Catalanen presteerde Van Gaal matig. In de Champions League liet concurrent Valencia Barcelona in de kwartfinale al kansloos en ook in de competitie ging het niet van een leien dakje. De veeleisende fans wilde dat er koppen rollen: van Gaal stapte op.

Op dat moment ontbreken nog twee grote titels op Van Gaal’s palmares: het Europees kampioenschap en het Wereldkampioenschap. Met het oog op het naderende WK 2002, in Zuid-Korea en Japan, stelt de KNVB Van Gaal aan als bondscoach. In de kwalificatiewedstrijden leek het Oranje voor de wind te gaan en enkel een overwinning op het kleinere Ierland stond in de weg. Maar uitgerekend Ierland won van het Nederlands Elftal. Geen Nederland op het WK 2002. Louis van Gaal trekt zijn conclusies: hij heeft naar eigen zeggen gefaald en stapt wederom op.

Van Gaal keert wonderbaarlijk genoeg terug in Barcelona, maar valt ook hier door de mand. Hij weet Barcelona niet mee te laten doen voor het kampioenschap en wordt door de voorzitter de laan uitgestuurd. Met een aardig stukje poëzie leidde hij zijn aantreden als technisch directeur bij Ajax in. ‘Vandaag is de cirkel echt rond’, sprak Van Gaal.

De inmiddels verguisde Van Gaal is niet omstreden als TD in Amsterdam. Met name de verkoop van Zlatan Ibrahimovic stuit op verzet, niet in de laatste plaats van toenmalig hoofdcoach Ronald Koeman. Van Gaal ligt al snel in de klinch met Koeman en het bestuur. Andermaal dient hij zijn contract niet uit: hij stapt op.

 

Bij AZ Alkmaar wordt Van Gaal weer omarmd door een deel van het Nederlandse volk. In zijn eerste seizoen met de club wordt hij tweede. Dankzij de play-offs, die verloren gingen tegen Groningen, mag AZ niet meedoen aan de voorronde voor de Champions League. Op een haar na mist hij een plaats in de finale van de UEFA Cup. Het jaar erop verloopt alles voorspoedig voor AZ, totdat het op bezoek gaat bij Excelsior. Wat er die dag gebeurde is iedere voetballiefhebber wel bekend. De Alkmaarders gooiden een zeker kampioenschap aan diggelen, maar Van Gaal had zijn reputatie als topcoach weer eens bevestigd.

 

Die reputatie raakt hij in zijn derde seizoen bij AZ snel kwijt. Het optimistische doel van Scheringa is te hoog gegrepen. Van AZ wordt verwacht een prijs te pakken, maar het strijdt op enkele momenten tegen degradatie. AZ wordt heel teleurstellend elfde. Van Gaal is ontketend, hoongelach van critici valt hem ten deel. De coach begint verguisd aan het seizoen wat op dit moment ten einde loopt. AZ staat na 30 speelronden fier bovenaan en volgende week –thuis tegen Vitesse- kan Van Gaal met de zijnen AZ na 27 jaar weer eens kampioen maken.

Hij zal die dag niet door het hele Nederlandse volk omarmd worden. Door zijn vaak onhandige mediaoptredens heeft een deel van het volk een negatief beeld bij Van Gaal wat nooit meer zal verdwijnen, maar ik zal voor Van Gaal klappen. Hoewel hij ongelofelijk nors en egocentrisch overkomt, staan de kwaliteiten van de Amsterdammer zonder meer buiten kijf.

De coach heeft onlangs aangegeven in 2010 te willen stoppen met de trainerschap in Alkmaar. Daarna wil hij alleen nog clubtrainer worden van een echte topclub of bondscoach van ‘een aantrekkelijk land’. Je hoeft geen genie te zijn om door te hebben dat Van Gaal nog een keer bondscoach van Nederland wil zijn en zo ook de prijzen die hij nooit heeft gepakt, te pakken. Want hij kan het. Zijn houding werkt tegen hem, maar zijn erelijst spreekt boekdelen.

Zembla ging, toen van Gaal nog bij Barça werkzaam was, op zoek naar de mens achter Louis van Gaal (deel 4 ontbreekt):

About Yordi