Liverpool-fans missen Dirk Kuijt

Voorheen was de naam “Dirk Kuijt” steevast de eerste die op het wedstrijdformulier van Liverpool verscheen. Afgelopen seizoen was hij nog goed voor een kwart van alle doelpunten die Liverpool scoorde, maar inmiddels is zijn basisplek niet meer vanzelfsprekend. Tot ongenoegen van de fans.

 

Sinds Liverpool voor meer dan 100 miljoen euro aan nieuwe aanvallende spelers besteedde vanaf afgelopen winterstop, heerst er een bepaald gevoel van hoop en euforie op Anfield Road. Grote bedragen beloven betere tijden en grote namen. Luis Suárez, Stewart Downing, Andy Carrol, Craig Bellamy, Jordan Henderson en Charlie Adam werden allemaal aan de selectie toegevoegd en vechten een zware concurrentiestrijd uit.

Die concurrentiestrijd eist ook haar slachtoffers. De opvallendste is Dirk Kuijt. De Nederlander speelde in de voorgaande vijf seizoenen 241 officiële wedstrijden voor Liverpool, gemiddeld vijftig per seizoen. Hij was zelden geblesseerd, werkte keihard en speelde in dienst van het elftal. En hoewel hij niet veel scoorde, kwamen zijn treffers vaak op belangrijke momenten in belangrijke wedstrijden. Afgelopen seizoen werd hij door de supporters  bijna verkozen tot spelers van het seizoen.

Afgelopen seizoen was misschien wel Kuijt’s beste tot dusverre. Ondanks dat het elftal totaal niet draaide, was het voor Kuijt zijn meest productieve seizoen. Hij speelde slechts 41 wedstrijden, maar werd toch clubtopscorer met vijftien doelpunten, een gemiddelde van 0,37 per wedstrijd (in de vier seizoen daarvoor scoorde hij gemiddeld 0,26 keer per wedstrijd) en hij gaf zeven assists. Daarbij moet opgemerkt worden dat hij behoorlijk wat penalty’s scoorde.

Het absolute hoogtepunt van afgelopen seizoen was de fantastische 3-1 overwinning op rivaal Manchester United, waarin Kuijt zijn eerste hattrick scoorde in dienst van the Reds. Liverpool in dat hele seizoen maar 59 doelpunten, waarvan dus meer dan een kwart door Kuijt werd gemaakt. In de vier seizoenen daarvoor was Kuijt gemiddeld goed voor minder dan een vijfde van alle doelpunten.

Alle reden dus om aan te nemen dat Kuijt zich weinig zorgen hoeft te maken over concurrentie, maar dit seizoen is alles anders. Kuijt begon net zo vaak in de basis als op de bank en scoorde alleen nog maar in de onbeduidende wedstrijd tegen Brighton in de League Cup. Toch zijn de supporters hem niet vergeten. Op verschillende fansites zijn al artikelen verschenen die pleiten voor een meer prominente rol van de Nederlander.

En misschien is dat niet eens onterecht. Het loopt nog niet lekker bij Liverpool, de club heeft in de competitie net zoveel tegendoelpunten als ze zelf hebben gescoord. En ondanks dat Kuijt maar één keer scoorde, lijkt het team met hem beter te presteren. Zonder Kuijt in de basis werd er maar twee keer gewonnen door Liverpool, tegen Wolves en het nietige Exeter in de League Cup. Met Kuijt in de basis won het team al drie keer.

We zullen zien. Misschien brengen de supporters Kuijt wel terug in de basis. Hij zal er zelf ongetwijfeld keihard voor werken. Het is afwachten of Kuijt nog beslissend kan zijn voor Liverpool, of misschien beter uit kan kijken naar een andere club.

[poll id=”72″]

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas