Kwaliteitsarm Heerenveen wacht zwaar jaar

Nee, reden tot paniek was er niet. ,,We hebben nog een week om spelers te kopen”, liet sc Heerenveen-voorzitter Robert Veenstra zeven dagen geleden optekenen in de Leeuwarder Courant. Een paar dagen later wordt de equipe van Marco van Basten kansloos uitgeschakeld in de Europa League.

Nog voordat er vier speelrondes in de Eredivisie zijn gespeeld ligt Heerenveen uit het toernooi waarvoor het een jaar lang streed. Het halen van Europees voetbal werd vorig jaar gevierd als een kampioenschap. Na een afwezigheid van twee jaar snakte de Friese ploeg weer naar het Europese podium. Maar nog voordat de groepsfase goed en wel is begonnen, doet Heerenveen al niet meer mee.

Nee, meneer Veenstra, dan heb je geen zeven dagen meer om spelers te halen. Dan moet je concluderen dat je daar ruim een maand te laat mee bent.

De selectie van Heerenveen is kwaliteitsarm. Logisch, want sterspelers Oussama Assaidi, Luciano Narsingh en Bas Dost zijn vertrokken. Vorig jaar verbloemden zij de zwaktes in de ploeg van toenmalig trainer Ron Jans. Het spel was bij tijd en wijle barslecht, maar een goede actie plus dito voorzet van Narsingh of Assaidi en Dost zorgde er voor dat Heerenveen de drie punten pakte. Nu zijn er geen spelers meer die het verschil kunnen maken. Het elftal leunt op een individuele oprisping van Filip Djuricic. Maar de talentvolle Serviër is meer aangever dan afmaker.

Dost, Narsingh en Assaidi speelden vorig jaar de sterren van de hemel in het Abe Lenstra stadion. Logischerwijs kwam er interesse van grotere clubs. Iedereen wist dat dit supertrio een transfer ging maken. Wie wil er nou niet de topscorer van de Eredivisie in de spits hebben? Of twee immer dreigende buitenspelers, met aflopend contract, die ook nog eens garant staan voor vijftien assists per seizoen? Er was slechts een man die daar aan twijfelde. En niet de minste. Technisch directeur Johan Hansma.

Want, zo zei hij, de selectie van Heerenveen is nog niet op orde omdat die transfers laat bevestigd werden. Hansma kon zodoende nog niets doen. Zit wat in. Heerenveen moet door de financiële flaters van de vorige directie bezuinigen en een stap terug doen. Inmiddels zijn Dost (Wolfsburg), Narsingh (PSV) en Assaidi (Liverpool) al een paar weken weg, maar accurate vervangers laten nog even op zich wachten.

Natuurlijk is er Alfred Finnbogason. Een jonge IJslandse spits die over kwam van Helsingborg. Maar hij is al de derde centrumaanvaller die Heerenveen dit seizoen heeft vastgelegd. En waar zijn Mark Uth en Matthew Amoah gebleven? Beiden hebben het stempel ‘niet fit’ gekregen. Verbazingwekkend, omdat Uth al een paar maanden traint in Friesland en wel al weken speelt bij de beloften. De ware reden wordt vooralsnog binnenskamers gehouden.

Dan is er ook nog Daniël de Ridder. Een buitenspeler die het nergens heeft kunnen maken. Hij ondertekende deze week net als middenvelders Lukas Marecek en Marco Pappa een contract. Het zijn aankopen die geen garantie voor succes bieden. Onbekende spelers voor weinig geld.

De eerste wedstrijden van het seizoen verlopen zoals verwacht. Weinig punten, maar dat is met het zware wedstrijdprogramma niet heel erg verassend. Heerenveen voetbalt vele malen beter nu Marco van Basten de scepter zwaait. Het positiespel zit prima in elkaar, maar het stokt bij het strafschopgebied van de tegenstander. De voormalig wereldspits heeft de beschikking over acht prima spelers, maar de pech is dat de drie die (nog) ontbreken uit dezelfde linie komen.

Het volgende probleem is de breedte van de selectie. Bij een aantal blessures of schorsingen moet de nieuwbakken trainer teruggrijpen naar jeugdexponenten of afgeserveerde spelers. Youssef El Akchaoui en Arnold Kruiswijk zijn
onderhand synoniemen voor tegendoelpunten geworden. De jeugd van Heerenveen is talentvol, maar op het hoogste niveau komen jongens als Tannane, Valpoort, Ziyech, Van Anholt, Schmidt,  Fazli en Van La Parra (nog) schromelijk tekort.

Hansma en Veenstra hebben op de slotdag van de transfermarkt nog een ultieme, succesvolle, poging gedaan om Yanic Wildschut binnen te hengelen. Veel punten zal dat dit jaar echter niet meer opleveren. Voor een positie in het linkerrijtje heeft Heerenveen meer nodig dan negen degelijke selectiespelers.

Kijk ook op www.woutdej.nl

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino