Keerzijde van de suikeroom: loze beloften

In een tijd van economische crisis grijpen voetbalclubs vaak noodgedwongen naar een laatste strohalm om het team te behoeden van faillissement. Ze leggen hun lot in handen van een rijke zakenman, die met zijn overvloed aan liquide middelen de club op dat moment redt. Maar, wat als die liquiditeiten plots opgedroogd zijn, en de club wederom op zwart zaad zit? Het overkwam Racing Santander, die over werden genomen door de Indische zakenman Ahsan Ali Syed. Zij kwamen, net als Malaga, bedrogen uit.

De keerzijde van je als voetbalteam inlaten met een suikeroom, is de constante afhankelijkheid van zijn financiën en/of contacten. De club kan niet meer op zichzelf functioneren. Dat gebeurde bij Santander ook, nadat eigenaar Ahsan Ali Syed, die nogal wat boevenstreken op zijn naam had, achtervolgd werd door Interpol. Plots was de toekomst inktzwart.

Een belangrijke les voor clubs is om de potentiële geldschieter grondig te screenen alvorens hem toegang te verschaffen tot de club. Syed was namelijk een misdadiger. Hij opereerde met zijn bedrijf Western Gulf Advisory op wisselende plaatsen in de wereld, en zelfs even in Amsterdam. Overal waar hij kwam, liet hij mensen bedonderd achter. Australische ondernemers tilde hij voor 73 miljoen euro. In India wordt hij gezocht door de autoriteiten. In Engeland hebben diverse mensen ook nog een (allicht openstaande) rekening met hem te vereffenen.

Op het internet wemelt het van de verhalen van mensen die zijn opgelicht door de Indiër, die overal dezelfde tactiek gebruikte. Hij bood vele tientallen miljoenen aan financiering aan voor bedrijven die het moeilijk hadden om rond te komen. In ruil voor die lening moesten er wel eerst een aantal miljoen euro naar Syed geschoven worden, om de administratiekosten te dekken. De commissie stak Syed in eigen zak, en de leningen werden nooit uitgegeven. Het is een principe dat te boek staat als de ‘Nigeriaanse zwendel’.

Ondertussen had Syed zijn toevlucht gezocht in de voetbalclub Blackburn Rovers, waar hij al snel met de staart tussen de benen moest vertrekken omdat de BBC confronterend nieuws bracht over hem en zijn activiteiten. Syed ging daarop naar Spanje, om Racing Santander van een faillissement te redden. Daarnaast beloofde hij in Nieuw-Zeeland dat hij de A-league club Wellington Phoenix zou helpen het hoofd boven water te houden.

Beide verenigingen zijn inmiddels de dupe geworden van de loze woorden van de Indiër. Santander zit nog altijd verlegen om geld, en kon mede daardoor een sportieve degradatie niet afwenden.

Syed zelf lijkt spoorloos verdwenen.  Ondanks dat Interpol naar hem op zoek is, is er geen spoor te vinden van de man die ooit gouden bergen beloofde, en Racing-fans even liet dromen van een mogelijk nieuw Europees avontuur. Het waren allemaal luchtkastelen, van een ondernemer wiens mond groter was dan zijn daden.

Voor Santander is het een harde les geweest. Hopelijk is het er wel eentje waar andere voetbalclubs ook van leren, dan blijft het voetbal dit soort toestanden in de toekomst bespaard. Gezien de huidige situatie van het eveneens Spaanse Malaga lijkt dat echter onwaarschijnlijk.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino