It looks like a star is born at Stamford Bridge

Het zal nog moeten blijken of Martin Tyler gelijk heeft. Zijn nu al beroemde uitspraak wordt door de media met alle liefde gescandeerd en opgeschreven. Want Chelsea is toe aan vernieuwing. Op een dag zullen spelers als Lampard, Terry en Drogba niet meer in staat zijn om het elftal te laten schitteren als voorheen. Eigenaar Roman Abramovic en voorzitter Bruce Buck hebben het roer omgeslagen. Na jaren van koopdrift hebben ze in Noord-Londen gerealiseerd dat het anders moet. Het is tijd om de toekomst een kans te geven. Dit moet ook wel, aangezien het team al treiterend ‘The Pensioners’ wordt genoemd. Een onbekende jongen van zeventien jaar staat op en steelt de harten van de fans.

josh-mceachran

Roman Abramovic heeft het enige juiste gedaan: geïnvesteerd in de toekomst. Onder leiding van de Deen Frank Arnesen (die meer dan 200 wedstrijden voor Ajax speelde) wordt de hele jeugdafdeling van de Londense voetbalclub hervormd. Er zijn diverse talenten gehaald (Sturridge, Kakuta, Van Aanholt, Bruma) en ook binnen de opleiding zelf gaat het de goede kant op. Perspectief voor de toekomst is er.

22 September van dit jaar speelde Chelsea thuis in de derde ronde van de Carling cup. Tegenstander was Newcastle United, met daarin de Nederlandse keeper Tim Krul. Chelsea startte met veel jonge spelers. Patrick van Aanholt (20), Jeffrey Bruma (18), Daniël Sturridge (21) en Gaël Kakuta (19) stonden in de basis bij de Engelse voetbalgrootmacht. De wedstrijd verliep niet volgens plan. De Londenaren komen nog wel op een 1 – 0 voorsprong, maar zien daarna de stand teruggebracht worden naar 1-3. In de rust brengt Ancelotti Salomon Kalou om de jonge spelers te ondersteunen. Hij moet echter na elf minuten het veld geblesseerd verlaten. Ancelotti moet in de 56e minuut al zijn derde wissel gebruiken. Een jonge jongen staat aan de zijlijn. Mensen beginnen al wat rond te vragen. Komt hij er nou echt in?

Aan de zijlijn staat Joshua Mark McEachran, oftewel Josh. Josh staat bekend als één van de grootste talenten van Engeland. Op 1 maart 1993 scheen de zon voor het eerst een licht op hem in het aloude Oxford. Al snel werd duidelijk dat McEachran een supertalent was. Op zijn achtste werd hij door de scouts van Chelsea weggehaald bij Garden City, de plaatstelijke F.C. van zijn geboortestad. Sindsdien is hij niet meer weg te slaan bij Chelsea. Nu, negen jaar later, staat hij met zijn zeventien jaar aan de zijlijn in een uitverkocht Stamford Bridge.

josh-mceachran21

Josh komt inderdaad het veld in. Maar de wedstrijd verloopt niet zoals het hoort te verlopen. Binnen vijf minuten staat Chelsea teleurstellend met tien man. Yossi Benayoun verstapt zich en kan niet verder. Chelsea had alle drie de wissels al gebruikt en moet dus gehandicapt verder. Het lijkt een onmogelijke taak voor Chelsea. Niets is minder waar. Daar, waar veel teams de hoop zouden opgeven, bleef het jonge Chelsea vechten. Josh McEachran staat op en speelt een geweldig half uur. In de 70e minuut stuurt hij Nederlander Patrick van Aanholt weg op de linkerflank, die met een goede voorzet op Anelka de stand weet terug te brengen. 2 – 3. De spanning is terug. Vlak voor tijd is het feest compleet. Anelka maakt zijn derde goal van de avond door middel van een penalty. Stamford Bridge ontploft. Maar helaas, in de blessure tijd kopt Newcastle spits Ameobi de 3 – 4 binnen en zodoende wordt Chelsea alsnog uitgeschakeld. Chelsea verloor dan wel de wedstrijd, maar liet zien over geweldig talent te beschikken. Josh McEachran geeft zijn visitekaartje af aan de buitenwereld.

De vraag is natuurlijk, of dit pas 17-jarig(e) ‘jochie’ de druk wel aankan. Dankzij zijn uitstekende visie en passing worden vergelijkingen met voetballers als Jari Litmanen en Chelsea’s eigen Frank Lampard al snel gemaakt. Dit kan een zware last zijn. Josh kan nu nog vrijuit voetballen, maar bij elke pass stijgen de verwachtingen. Is dit de jongen die Chelsea in de toekomst zal vertegenwoordigen op het kampioenenbal?

Josh McEachran heeft de potentie om een hele goede speler te worden. Of, zoals ‘Commentator of The Decade’ Martin Tyler al heel terecht zei;

“It looks like a star is born at Stamford Bridge.”

Deze blog is geschreven door Jan Sparnaaij

About Hein