In Moskou is voetbal ook oorlog

Spartak Moskou werd in het weekend van 4 en 5 december opgeschrikt door de dood van één van de leden van hun harde kern. Yegor Sviridov werd na rellen bij de wedstrijd van zijn favoriete club doodgeschoten door een rivaliserende fan. Het was de aanleiding voor een massaal protest van Moskovieten op hun centrale Rode Plein. Niet alleen Spartak-fans dus, want voetbal is in Moskou ook een politieke zaak.

dsc03882

Op 16 december lag het Rode Plein er wel vredig bij

Op 11 december volgde het protest, dat uitmondde in zware rellen tussen Moskovieten en mensen uit de Noordelijke Kaukasus, het gebied in het zuiden van Rusland, waar ook Tsjetsjenië ligt. 65 mensen werden opgepakt, tientallen raakten gewond. De nasleep van het incident zorgde ervoor dat de sfeer in Moskou grimmig was. Politieagenten en legereenheden werden geposteerd in de drukke metrostations om de situatie onder controle te houden. Daardoor was de sfeer de afgelopen weken erg gespannen.

Het boterde al even niet tussen deze twee groeperingen. Mensen uit de Kaukasus zijn volgens andere Russen per definitie anders dan zij. “Je kunt ze herkennen aan hun zwarte haren, zwarte ogen en overmatige lichaamsbeharing,” aldus een Moskoviet. Een soort Pete Sampras-uiterlijk dus, om het even te visualiseren.
“We houden niet zo van die mensen, om het zacht uit te drukken. Sinds de aanslagen in de metro hier, zijn de spanningen nog verder opgelopen, en vind je op sommige plekken racistische leuzen, die met graffiti aan zijn gebracht.” Die aanslagen zijn namelijk opgeëist door de toenmalige Tsjetsjeense rebellenleider Doku Umarov. Hij vond het nodig dat men mensen uit de Kaukasus als gelijken zou gaan zien, als de rest van de Moskovieten, als de rest van de Russen. Door het geweld van vandaag de dag, lijkt dat slechts een utopie. Sterker nog, de aanslagen lijken de verhoudingen tussen beide groeperingen alleen maar te hebben verslechterd.

Die verslechterde verhouding kwam op 11 december voor het eerst massaal naar buiten. Daarna volgde een demonstratie op 15 december, bij het Kievsky-treinstation. In die avond werden bij het station maarliefst 800 mensen preventief opgepakt door de politie, om verdere escalaties te voorkomen. Het resulteerde in een reactie van de mensen uit de Kaukasus, die in totaal vijftien bommeldingen doorbelden in de vroege morgen van 16 december. Door dit soort kat-en-muisspel zal de Russische hoofdstad nog lang onrustig blijven.

President Medvedev noemde de situatie al een bedreiging voor de stabiliteit van de Russische staat. Minister-president Poetin zag het als een aanval op iedere Rus, ongeacht herkomst, religie of uiterlijk. En dat terwijl het voor een buitenstaander een ordinaire voetbalrel hoorde te zijn.

Rinus Michels had gelijk. In Moskou is voetbal ook oorlog.

Foto van Ginola.nl

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino