In Moskou is voetbal ook oorlog: Part 2

Op het eerste gezicht leek het een doodnormaal bericht over supportersrellen. In de Russische competitie waren in het duel tussen Krylya Sovetov Samara en Spartak Moskou ernstige rellen uitgebroken. Twee clubs die met elkaar op de vuist gingen in de krochten van het stadion. Niets meer, niets minder. Toch is er meer aan de hand. Het is het volgende incident in een reeks rondom de nationalistische Moskovieten van met name Spartak Moskou en Russen uit de Kaukasus.

dsc03882

Moskou, thuishaven van het nationalistische Spartak

In december 2010 waren er in Moskou straatrellen, waarbij Spartak-supporter Yegor Sviridov de dood vond. De dader was volgens ooggetuigen een man uit de Kaukasus, die zoals zoveel mensen uit dat gebied naar Moskou was gekomen in de hoop een beter leven op te bouwen. Helaas zijn de blanke Moskovieten niet zo gediend van deze bevolkingsgroep, waardoor er voortdurend spanningen zijn tussen hen en de zwartharige mensen uit de Kaukasus.

Dan Spartak. De club van de stad, van de nationalisten. Spartak-hooligans hadden hun verloren makker nog niet kunnen wreken. Tot afgelopen weekend dus. In Samara, dat gelegen is in die vermaledijde Kaukasus, ging de harde kern van Spartak volledig los. Tegen het thuispubliek en tegen de politie. Dit leidde tot enkele tientallen gewonden. 121 mensen werden opgepakt.

De verklaringen vanuit Rusland geven weinig inzicht in de echte situatie. Een politieofficier denkt dat de vrije verkoop van kaartjes het probleem was. Een bondsofficier pleit voor wedstrijden zonder publiek, of een straf voor de voetbalclub Spartak. Zij slaan echter hopeloos de plank mis.

Spanningen en supportersgeweld in de hoofdstad zullen niet afnemen. Niet zolang de twee bevolkingsgroepen elkaar blijven bestoken, en over en weer een aanval plaatsen. Moskou is een oorlogszone, en voetbal is één van de middelen om dit te uiten. Vooral bij Spartak.

Rellen bij Krylya – Spartak

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino