Honderd miljoen voor zaakwaarnemers Premier League

Onderzoeksjournalistiek is een groot goed en dat wordt begrepen door de Daily Mail. Zij publiceerden vandaag een artikel, waarin ze de commissiebedragen die clubs uit de Premier League betaalden aan zaakwaarnemers in de laatste twee transferwindows openbaarden. In totaal lopen de commissies op tot een slordige honderd miljoen. Het poenerige Manchester City spant de kroon door bijna dertien miljoen uit te betalen aan zaakwaarnemers.

Opvallend is de hoge positie van Queens Park Rangers, waar de Thaise voorzitter Tony Fernandes met de flappen zwaait. Sowieso weten zaakwaarnemers goed gebruik te maken van voorzitters die niet kijken op een miljoen meer of minder. Dat blijkt eens te meer uit de hoge posities voor Manchester City, Tottenham Hotspur, Liverpool en Chelsea. Newcastle United en West Ham United staan bekend om hun sterke banden met zaakwaarnemers en die lijken in stand te blijven.

De hoge positie voor Liverpool is ook opvallend, aangezien zij ‘slechts’ veertig miljoen euro uitgaven aan transfers. Daar bovenop ging ruim een kwart van dat bedrag naar zaakwaarnemers. Onze eigen Mino Raiola was één van die zaakwaarnemers. Hij bracht Oussama Assaidi van SC Heerenveen naar Liverpool.

Southampton is de meest zuinige club op het gebied van zaakwaarnemers. Die haalden nog geen miljoen weg bij de zuinige voorzitter Nicola Cortese. Ook Swansae City en Norwich City waren zuinig met de centen, net als het hooggeklasseerde West Bromwich Albion.

Zaakwaarnemers worden vaak gezien als noodzakelijk kwaad. Zonder flinke commissies te betalen, zou sportief succes onmogelijk zijn. De huidige ranglijst in de competitie toont echter aan dat geld uitgeven aan zaakwaarnemers alles behalve een garantie is voor succes. Er bestaat op het eerste gezicht nauwelijks een samenhang tussen het bepaalde commissiebedrag en de stand op de ranglijst.

De huidige koploper Manchester United staat slechts achtste op de ranglijst van commissies. Ondertussen staat QPR ondanks het feit dat ze ruim acht miljoen aan commissies betaalden, stijf onderaan. Hetzelfde verhaal gaat op voor Liverpool dat op de ranglijst qua commissies tweede staat, maar op de enige ranglijst die ertoe doet een twaalfde plaats bezet.

Swansae City en West Bromwich Albion zijn positieve uitzonderingen. Zij staan in de competitie respectievelijk elf en dertien plaatsen hoger dan je zou verwachten op basis van hun uitgaven aan commissies.

 

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter