Messi schoot dit WK meest op doel

Menig commentator bevestigde tijdens dit WK dat Leo Messi de beste speler ter wereld is. De lofzangen in televisieprogramma’s vol cliché’s over de “modelprof” die toch “straatvoetballer” bleef waren niet weg te denken, zelfs toen hij niet scoorde. Voetbaldeskundigen spraken lovend over de parel uit Barcelona. Hij werd niet, zoals Cristiano Ronaldo, afgerekend op zijn gebrek aan doelpunten. En dat is opvallend, want hij scoorde geen enkel doelpunt dit WK ondanks dat hij van alle spelers verreweg het meest op doel schoot.

messi

Uit een overzicht van het totaal aantal schoten op doel blijkt dat Leo Messi dit WK maarliefst 17 keer op doel geschoten heeft. Dat is véél meer dan de overige voetballers op het WK. Ter vergelijking: de nummer twee, Luis Suarez, schoot tien keer op doel en scoorde drie keer. David Villa schoot ook tien keer op goal en scoorde tot nu toe vijf keer. Het is dus een understatement om vast te stellen dat Messi niet goed met zijn kansen is omgesprongen tijdens dit wereldkampioenschap. Er zijn verschillende redenen genoemd om dit te verklaren.

Allereerst speelt Messi, in tegenstelling tot bij Barça, veel minder diep. Hij wordt meer bij de opbouw betrokken, komt balletjes ophalen, legt lange stukken met de bal aan de voet af. Hierdoor zou hij minder energie overhouden voor de afronding, omdat zijn lange acties hem vermoeien. Het scheelt nogal of je alleen de laatste verdediger voorbij moet lopen of een totaal elftal, zoals Messi vaak moest proberen. Vaak was de afstand tussen Messi en de goal simpelweg te groot, waardoor hij puf mistte voor de afronding.

Een andere verklaring voor zijn gebrek aan doelpunten is de Jabulani. Over de officiële WK-bal is al een hoop gezegd, niet in de laatste plaats door Messi zelf. Hij zei maar niet te kunnen wennen aan de bal en de bal zeer onprettig te vinden. Hij zou er niet lekker mee kunnen schieten. Zou de bal dan de verklaring zijn?

Of is het misschien de derde verklaring, genaamd Diego Armando Maradona? De coach die als geen ander in staat is zijn spelers een gebrek aan structuur en discipline mee te geven? De coach die misschien niet heeft aangevoeld dat zijn natuurlijke opvolger elders in het veld moest spelen, een duidelijkere tactische taak moest hebben en minder zou moeten zwerven? Of is het gewoon de immense druk die hij, de media en de rest van de wereld op de jonge aanvaller leggen?

Maradona probeerde Messi te beschermen tegen tegenstanders en de media. Maar de constante aanwezigheid van Maradona, met wie Messi altijd en overal werd vergeleken, was misschien wel de grootste druk op Leo. Een druk die op het moment van de waarheid – als hij aanlegt voor een doelpoging – misschien wel het zwaarste is. Want zou Messi ook zo vaak met zijn grote voorbeeld vergeleken worden als hij niet ook z’n alom aanwezige coach was?

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas