Het trainingspak van John Feskens

Het was een mooi gezicht in Tilburg. Links, de altijd vriendelijke Gert Heerkes, mooi en stijlvol in het pak. Naast hem de cultheld van Tilburg, John Feskens, in trainingspak. John Feskens, herhaal zijn naam eens. Denk aan de naam Feskens en je ziet hem voor je. Feskens, Feskens, een naam voor een knokker. En dat is John.

Het hoofd, voor zover je dat mag zeggen, van Feskens is apart. Je blijft er naar kijken, je wordt steeds weer verrast. Een hoofd als een baksteen, een kin als een beitel en de stem van een puber die net de baard in de keel heeft. Prachtig. Feskens is de man die gemillimeterd haar een nieuwe dimensie heeft gegeven. Want waarom zou je het elke week millimeteren? Laat het lekker nog een paar weken doorgroeien, dat merk je in de portemonnee. Gel, wat is dat? Gewoon naturel, want dat match beter bij het trainingspak.

Hij leek vergroeid met het trainingspak, het trainingspak was zijn tweede huid. John heeft ook niets anders in zijn kast liggen. Ja, een konijnenpak voor carnaval, maar dat is het dan. Het donkerblauwe pak stond hem, hij loopt er ook thuis in rond. Zijn vrouw wordt er gek van. “John, doe verdomme dat trainingspak eens uit”. Het schijnt dat Feskens ook in zijn trainingspak getrouwd is. De trouwfoto’s zou ik graag willen zien.

Het was een topduo, Heerkes en Feskens. Maar zoals bij elk duet komt er een breuk, bij het Willem II-duo kwam die op 15 april 2011. Willem II stuurde de hoofdtrainer de laan uit, waardoor indirect zijn assistent gekleineerd werd. Van assistent-trainer tot hoofdcoach, voor 99% van de mensheid is het een promotie. Voor John echter niet, hij moest afstand doen van zijn geliefde trainingspak.

En daar stond Feskens dan. D’n Beitel in een maatpak, onwennig als een kind dat leert fietsen. Van John hoefde het allemaal niet, dat nette. Maar Willem II moest gerepresenteerd worden, dus de stropdas moest omblijven. “Nee John, je stropdas mag niet over je polo, daar heb je een overhemd voor. En doe verdomme die trainingsbroek eens uit, je hebt een schitterende broek van Tommy Hilfiger. Nee die speelt niet bij ons, dat is de naam van het merk.” Iedereen die in zijn ogen keek, kon de pijn zien. “Je verliest met 6-1 van Feyenoord tijdens je debuut en dan heb je verdomme zo’n apenpakkie aan”, je kon het hem horen denken.

Feskens in een maatpak, het is als Lex Immers bij Ajax, als Geert Wilders in een moskee. Het past niet, je wordt er duizelig en, stiekem, een beetje misselijk van. Kom je aan John’s trainingspak, dan kom je aan zijn ziel. Volgend jaar zit hij naast Jurgen Streppel, ik heb God op mijn blote knieën gesmeekt dat Feskens volgens jaar weer zijn trainingspak mag dragen. Ik hoop dat hij hem nog niet heeft weggegooid.

About Bartho