Het is nergens zo spannend als in Nederland

Het is ongeëvenaard spannend in de Eredivisie dit seizoen, met zes ploegen binnen vijf punten van elkaar na 22 speelronden. Catenaccio vergeleek de belangrijkste Europese competities met elkaar en komt moet concluderen dat het nérgens zo spannend is als bij ons. Leve de Eredivisie!

Het niveauverschil tussen de topteams in de verschillende Europese competities kan behoorlijk uiteenlopen. Om dit te laten zien maakten we een overzicht van acht van de belangrijkste competities in Europa waarin we onderzochten wat het verschil in behaalde punten is tussen de eerste drie en eerste zes in de rangschikking. Dit zijn ongeveer de teams, hoewel dit per competitie verschilt, die strijden om de belangrijkste plaatsen in de competitie die recht geven op Europees voetbal in het volgende seizoen. Eerst kijken we per land wie er nog meespelen om de titel, en waar het gat niet meer overbrugbaar is. Tegelijkertijd kijken we met behulp van de Euro Club Index of de huidige stand een goede afspiegeling is van de ware kracht van de teams, en dus ook welke er boven- of ondermaats presteren.

Op basis van tabel 1 zou je kunnen zeggen dat hoe groter de voorsprong van de koploper op de nummer drie of zes is, des te minder breed de top- en of subtop is. Het verschil tussen de top 3 en de top 6 laat ook goed zien hoe spannend een competitie in algemene zin is.

Competitie Verschil top 3 in punten Verschil top 6 in punten Gem. punten behaald per duel door koploper.* Duels gespeeld – totaal duels. Clubs in top 30 ECI#
Spanje Liga BBVA 21 29 2.65 23 – 38 4
Portugal, Liga Sagres 5 19 2.53 19 – 30 2
Engeland, Premier League 7 18 2.40 25 – 38 6
België, Jupiler League 12 19 2.27 26 – 30 0
Duitsland, Bundesliga 4 15 2.23 22 – 34 4
Frankrijk, Ligue 1 9 12 2.13 24 – 38 4
Italië, Serie A 8 13 2.08** 24 – 38 3
Nederland, Eredivisie 2 5 2.05 22 – 34 3

*Alle punten/gemiddeldes hebben betrekking op het huidige competitieseizoen.

**In Italie staat AC Milan op 50, Juventus op 49, maar met 1 duel minder gespeeld.

# De Euro Club Index is een initiatief van Infostrada Sports en Hypercube

Real Madrid op koers om de magische grens van 100 punten te verbreken

Zoals iedereen al weet is de spanning in Spanje ver te zoeken. Real Madrid heeft een voorsprong van maarliefst 21 punten op de nummer drie en staat ook al tien punten voor op de rivalen uit Barcelona. Onder leiding van de briljante oogprikker José Mourinho  behaalde de Koninklijke dit seizoen een indrukwekkende score van gemiddeld 2.65 punten per duel (vorig seizoen 2.42). Barcelona pakt dit seizoen gemiddeld 2.22 punten per duel, en als je dat afzet met het gemiddelde van 2.53 in het vorige seizoen wordt snel duidelijk waarom de achterstand nu al immens is. Hierdoor lijkt voor Barça de tweede plaats het hoogst haalbare. Opvallend genoeg zouden de Blaugranas met haar huidige gemiddelde aantal punten bovenaan staan in Nederland, Italië en Frankrijk, en slechts op één punt van de koplopers in België en Duitsland. Ondertussen is Real Madrid op schema om de magische grens van 100 punten in een seizoen te halen en zo het record van Barcelona (99 punten in 2009/2010) te verbreken.

Valencia, dat zondag hoogst persoonlijk werd afgedroogd door Lionel Messi, staat 11 punten achter op Barça en moet slechts uitkijken voor Bilbao en Espanyol, die op zeven punten staan. Een ploeg die onderpresteert is Villarreal. Zij zijn staan op een teleurstellende zeventiende plaats, maar het gat met nummer vier Bilbao is slechts zeven punten. Voor een inhaalrace is het nog niet te laat. In Spanje zijn de nummer één en twee van de competitie en de ECI-ranking simpelweg veel te sterk voor de concurrentie. De strijd om de vierde plaats, die recht geeft op de Champions League, is echter ongekend spannend.

Koploper Benfica niet langer ongeslagen

In Portugal is het verschil in de top drie na Duitsland en Nederland het kleinst (5 punten). Benfica pakt gemiddeld 2.53 punten per duel in de competitie, een hoger gemiddelde dan Barça en het Schotse Celtic (2.52). Overigens verloor Benfica maandag zijn ongeslagen status in de competitie, het ging onderuit bij nummer zes Vitoria Guimarães. FC Porto en Sporting Braga, beiden finalisten in de Europa League van vorig jaar zijn de enige andere overgebleven uitdagers in de titelrace. Het gat met de nummer vier, Sporting Lisabon, bedraagt dertien punten.

De twee uit Manchester

In de Premier League domineren de twee clubs uit Manchester, waar City een kleine voorsprong heeft. Onder leiding van Harry Redknapp staat Tottenham al een tijd op de derde plek, zeven punten achter de koploper. Hoewel het verschil niet onoverbrugbaar groot is, is de kans op het kampioenschap  voor Spurs volgens de Euro Club Index minimaal. City maakt het meeste kans (50,4%), titelverdediger United 49% en Spurts heeft slechts 0,6% kans. Vorig seizoen won United de titel met gemiddeld 2.11 punten per duel (80), City koerst met het huidige gemiddelde af op 91 punten (2.40 punten per duel), het hoogste aantal in de PL sinds 2005/2006 toen Chelsea kampioen werd. In Engeland gaan Chelsea, Arsenal en Newcastle United uitmaken wie er vierde wordt, de laatste plek die recht geeft op deelname aan de Champions League. De twee Londense clubs staan op 17, en Newcastle op 18 punten van de koploper.

Rare jongens, die Belgen

De top zes heeft in België een speciale betekenis, daaruit wordt namelijk de kampioen gekozen. Daarvoor hebben onze zuiderburen een bizar systeem bedacht. Na dertig duels in het reguliere seizoen gaan de beste zes teams play-offs spelen. Om even uit te leggen hoe het werkt; de teams beginnen hieraan met de helft van de punten die in de reguliere competitie werden behaald (naar boven afgerond). Daarna speelt elke club tegen iedereen (uit- en thuis, in totaal tien duels). Wie denkt dat dit het werk is van die stereotype domme Belgen, heeft het wat mij betreft helemaal goed. Het systeem werkt wel spanning in de hand, want de Belgische competitie is de zwakste van de acht geanalyseerde competities. Dit wordt ondersteund door de Euro Club Index, met geen team in de top dertig en het hoogst geklasseerde team op plek 32. Om even verder te gaan op de stand van zaken in België, de voorsprong van Anderlecht op de nummer zes (RC Genk & Kortrijk) bedraagt op dit moment 19 punten. Stel dat ze met die voorsprong de play-offs zouden ingaan, dan houden ze omgerekend een voorsprong van tien punten over. Alleen in Nederland is het verschil tussen de nummer één en zes kleiner. In de laatste 10 duels van het seizoen nog tien punten goed maken is misschien niet makkelijk, maar als je bedenkt dat je tegen elk team twee keer speelt is er opeens een hoop mogelijk. Zou je twee keer winnen van de koploper, dan klinkt vier punten achter met acht duels te gaan al veel beter. Alleen door de hervormingen is het in België nog spannend.

Alleen in Duitsland staat de titelverdediger bovenaan

Borussia Dortmund staat drie punten voor op haar naaste concurrent Borussia Mönchengladbach. Bayern München en FC Schalke 04 van Rául en Huntelaar volgen op respectievelijk 4 en 5 punten van Dortmund. De nummer 5 en 6 (Bremen en Leverkusen) staan te ver (13 en 15 punten) om nog een gooi te doen naar het kampioenschap. Als we de Euro Club Index als belangrijke graadmeter aanhouden, zal Dortmund (57,7%) voor de derde keer in de clubhistorie en de eerste keer sinds 94/95- 95/96 het kampioenschap met een jaar verlengen.

Oliedollars zetten modestad Parijs weer op de voetbalkaart

Paris Saint-Germain is koploper in Frankrijk en heeft door de aanwezigheid van oliedollars de modestad van Europa weer op de kaart gezet. Er is fors ingekocht en dat lijkt te lonen. Zondag hield de koploper zijn naaste concurrent, Montpellier, in Parijs op 2-2 en blijft daarmee één punt voorstaan. Volgens de ECI heeft PSG een kans van 49,2% op de titel. De kampioen van vorig jaar, Lille staat al op negen punten terwijl Marseille en Lyon twaalf punten minder dan PSG hebben. Daarom lijkt de titelstrijd te gaan tussen PSG, (27e in de ECI-ranking) en hoogvliegers Montpellier (56e). Marseille, Lille en Lyon (13,19 en 20 in de ECI-ranking) lijken niet meer mee te doen om de eerste plaats.

Stuivertje wisselen in Italië

In Italië, waar het Catenaccio werd uitgevonden, is het stuivertje wisselen tussen Juventus en AC Milan. Laatstgenoemde staat weliswaar aan de leiding, maar de Oude Dame heeft 1 duel minder gespeeld, en staat 1 punt achter de Rossoneri. Het gemiddelde aantal punten (2.08) is op Nederland na de laagste gemiddelde score die een koploper heeft. Wint Juventus zijn inhaalduel, komt het op 52 punten en zou zo het gemiddelde omhoog schroeven naar 2.17, en zou het van positie wisselen met Frankrijk. Het verschilt met Udinese en Lazio is acht punten, en niet geheel onoverbrugbaar, maar Juventus en Milan lijken te sterk. Het gat naar AS Roma (12 punten) en Napoli (13) is te groot. Volgens de ECI heeft AC Milan 70,5% kans op de zege in de Serie A. Of de ECI inderdaad een goede voorspeller is zal zaterdag blijken, als Juventus op bezoek komt bij de koploper.

De Eredivisie kent geen echte uitblinker

De Eredivisie heeft het laagste gemiddelde aantal punten (2.05) dat door de koploper is gehaald. Opvallend is dat Nederland het enige land is met een gedeelde eerste plaats (in punten). Sterker nog, FC Twente kan ook op 45 punten komen als het van hekkensluiter De Graafschap wint.

Zou een club in de Eredivisie het gemiddelde van Real Madrid halen (2.65), hadden zij maarliefst 13 punten meer,  in 22 duels, dan de huidige koploper. De Euro Club Index voorspelt PSV als winnaar (55,5%) terwijl Twente (25%) en AZ (15%) het podium compleet maken. Voor  Ajax lijkt titelprolongatie ver weg, de ECI dicht de Amsterdammers een kans toe van 4,9%, een schrale troost als je bedenkt dat Guidetti met Feyenoord slechts een hypothetische kans van 0,3% heeft op de schaal.

De tabel hieronder illustreert de spanning in de Eredivisie. Links zie je de stand van dit seizoen, en rechts de stand na 22 duels in 2006/2007. We weten allemaal wat er in dat seizoen gebeurde met AZ, PSV en Ajax op de laatste speeldag, en zoals de cijfers laten zien, is het op dit moment veel spannender dan toen. Maarliefst 6 verschillende teams maken nog kans op de titel, in vergelijking met Duitsland (4), Engeland (3), Portugal (3), Frankrijk (2), Italië (2) en Spanje, waar het al bijna beslist is. Kan je wel degelijk zeggen dat de Eredivisie de spannendste competitie is van Europa, als je de bizarre regels in België niet meeneemt. Dus, omcirkel 30 mei in je agenda, dan weten we zeker wie de winnaar is van de spannendste competitie in Europa.

Nederland – Eredivisie 2011/2012 Nederland – Eredivisie 2006/2007
1.       PSV – 45 1.       PSV – 56
2.       AZ – 45 2.       AZ  – 47
3.       sc Heerenveen – 43 3.       Ajax – 47
4.       FC Twente – 42* 4.       FC Twente – 44
5.       Feyenoord – 41 5.       Feyenoord – 42
6.       Ajax – 40 6.       sc Heerenveen – 36

* 1 duel minder gespeeld

 

About Aernout van den Berg

Aernout werkt bij de Sportsdesk van Infostrada Sports, de specialist in voetbalstatistieken. In zijn vrije tijd studeert hij bedrijfskunde en is hij supporter van Ajax. Volg Aernout op Twitter