Heerenveen kan best zonder investeringen

Marco van Basten bekritiseerde zijn bestuur vanwege het uitblijven van de beloofde investeringen in nieuwe spelers. Toch zou hij ook zonder moeten kunnen. Heerenveen heeft in de afgelopen jaren nauwelijks geld uitgegeven aan nieuwe spelers, en als ze dat wel deden bleken het vaak teleurstellingen. Ondanks dat eindigde de ploeg afgelopen jaar in de top vijf. Flinke investeringen passen helemaal niet bij het beleid van SC Heerenveen.

Van Basten voor de camera’s van Eredivisie Live, na de uitschakeling in de Europa League.

Van Basten moet zich realiseren dat hij – ondanks de gemaakte beloftes – heeft getekend bij een echte opleidingsclub. Het beleid van SC Heerenveen is dat de club altijd op zoek is naar buitenkansjes, ruwe diamanten. Dat betekent: goed scouten, opleiden en met winst doorverkopen. Dankzij dit beleid heeft Heerenveen de afgelopen tien jaar per saldo bijna 70 miljoen euro aan transfersgelden verdiend. Alleen Ajax verdiende in die periode meer aan spelers (!).

De voorhoede die net voor vele miljoenen over de toonbank ging, is een product van dit beleid. Toen SC Heerenveen Luciano Narsingh en Oussama Assaidi aantrok, kon nog niemand bevroeden dat zij een paar jaar later de smaakmakers van het elftal zouden zijn. Voor het duo werd destijds niet of nauwelijks een afkoopsom betaald. Alleen Bas Dost was een flinke investering: hij kostte €2,5 miljoen. Voor een appel en een ei had Heerenveen een dodelijke voorhoede – al moest die eerst geslepen worden.

Heerenveen heeft sinds 2009 in totaal zeven miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe spelers en daarmee eindigde zij, na twee magere jaren, uiteindelijk in de top 5. Als het bestuur deze zomer haar beloftes was nagekomen (door de helft van de transferinkomsten te investeren in nieuwe spelers), zou Heerenveen in één zomer meer geld uitgeven aan nieuwe spelers dan in de voorgaande drie jaar bij elkaar opgeteld.

De vorige keer dat Heerenveen zo flink investeerde – 6,9 miljoen in 2008/2009 – leverde dat niet het gewenste resultaat op. Er werden miljoenen betaald voor Kenny Steppe, Patrik Ingelsten en Tarik Elyounoussy, maar de echte succesaankopen van dat seizoen waren transfervrij: Daryl Janmaat en Viktor Elm. Ook het seizoen daarvoor legde Heerenveen veel geld neer, zo’n 9,1 miljoen voor Radoslaw Matusiak, Michal Svec, Christian Grindheim en Kristian Bak Nielsen. Opnieuw was een veel goedkopere speler, namelijk Roy Beerens, misschien wel de beste aankoop.

Heerenveen verdiende in de afgelopen tien jaar meer dan 100 miljoen aan transfers. De club herinvesteerde iets meer dan 30 miljoen euro in de selectie.

Van Basten realiseert zich heel goed dat het een mager jaar belooft te worden voor Heerenveen nu investeringen zijn uitgebleven. Na de uitschakeling in de Europa League voelde hij – in de emotie vlak na de wedstrijd – de behoefte om de vlucht vooruit te nemen. Hij nam het woord en vertelde dat hij zich “een beetje in de maling genomen” voelde door het bestuur die haar beloftes niet nakwam. Zijn uitspatting kwam op een vreemd moment, toen de transferdeadline al zo goed als gesloten was, dus hij deed het niet om het bestuur onder druk te zetten om alsnog te investeren. Van Basten had maar één reden om zich zo uit te laten: hij dekte zich in, het was pure zelfbescherming.

Toch was die actie van Van Basten helemaal niet nodig. Iedereen weet immers dat de verwachtingen na het vertrek van het supertrio bijgesteld moeten worden. Er is tijd nodig om onbewezen spelers, zoals destijds Narsingh en Assaidi, de kans te geven zich te ontwikkelen en in de kijker te spelen. En dat weet iedereen. Een opleidingsclub als Heerenveen moet soms een mager jaar accepteren, zoals in 2008/2009 en 2009/2010. Daarna gaan de nieuwe sterren, wie dat ook mogen zijn, als warme broodjes over de toonbank. Gewoon even geduldig zijn dus, dan is er niets aan de hand.

De genoemde bedragen in dit artikel zijn gebaseerd op de informatie die bekend is bij transfermarkt.de.  

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas