Gevaarlijke Mexicanen rekenen op Marquez

Terwijl het Nederlands elftal in Hoenderloo voor het eerst met een gedeelte van de selectie bij één is, was de Mexicaanse ploeg al lang bezig in de voorbereiding op het wereldkampioenschap. Onder leiding van Javier Aguirre, die de falende Sven-Göran Eriksson opvolgde, plaatste Mexico zich eerder al zonder al teveel moeite voor het aankomende WK. Het wordt dan ook tijd om de Mexicanen serieus te gaan nemen als outsider voor de wereldtitel. Een ploeg die zich namelijk zo goed en zo lang voorbereid op een wereldkampioenschap, kan in een ‘flow’ komen die het team van zege naar zege leidt.

Het nationale elftal van Mexico

Het nationale elftal van Mexico


Het land van…

Mexico is de laatste tijd natuurlijk vooral het land van de Mexicaanse griep geworden. De sombrero zijn we al lang vergeten, het enige wat telt is de rotgriep die ze ons bezorgd hebben. Ook het voetbal had hinder van de griep. Zo speelde men in Mexico vele wedstrijden zonder publiek en raakten hele elftallen besmet met de griep. Nu is de griep in Europa aangekomen en kunnen ze in Mexico weer gewoon voetballen voor publiek. Het kan verkeren. Al zullen ze daar bij PSG, waar het hele elftal besmet raakte, daar heel anders over denken.

De TomTom

Mexico plaatste zich zonder al te veel moeite voor het WK. Toch begonnen de Mexicanen met drie nederlagen in de eerste vier duels (Honduras, El Salvador en de Verenigde Staten waren te sterk). Mexico herstelde zich echter op knappe wijze van de tegenslagen en rekende achtereenvolgens af met de Verenigde Staten, Costa Rica, Honduras en El Salvador. Hierdoor hadden ze in het laatste duel genoeg aan een punt tegen Trinidad en Tobago, waar PSV’er Carlos Salcido de verlossende 2-2 binnenschoot. Hierdoor reizen de Mexicanen ook deze zomer weer af naar het WK.

De plaaggeest(en)

Marquez in actie voor Mexico

Marquez in actie voor Mexico

Bij Mexico lopen vele goede speler, maar er is maar één echte sterspeler aan te wijzen: Rafael Marquez. De oersterke verdediger van Barcelona is onverbiddelijk in zijn tackles, sterk in de opbouw en een absolute leider in het veld. Het is dan ook niet verrassend dat Mexico het vooral moet hebben van zijn defensie, waarin ook plaats is voor Salcido. Voorin moet het gevaar komen van de jonge jongens als Carlos Vela en Giovani dos Santos, die beiden nog geen basisplaats hebben weten te veroveren bij hun clubs. De doelpunten komen echter nog vooral van oudgedienden als Borgetti, Castillo en Bravo.

De grabbelton:

Bij de loting is Mexico gekoppeld aan thuisland Zuid-Afrika, Uruguay en Frankrijk. Met Zuid-Afrika had Mexico meteen een lot uit de loterij te pakken. Terwijl in de pot van Zuid-Afrika vrijwel alleen toplanden zaten, had Mexico het geluk dat ze het thuisland troffen. Gezien de chaos binnen de Afrikaanse selectie mag het ook als vanzelfsprekend geacht worden dat Mexico boven ze zal eindigen, hoewel het thuisvoordeel Zuid-Afrika natuurlijk tot extreme daden kan inspireren. Frankrijk, op zijn beurt, lijkt weer eigenlijk te sterk voor Mexico. Het lijkt dus een strijd te worden om de tweede plaats met het Uruguay van Diego Forlan en Luis Suarez.

Zo vreten onze Leeuwen ze op:

Mexico heeft weliswaar een heel degelijk elftal, maar echte ervaren Europese topspelers hebben ze, op Rafael Marquez na, niet. Oranje kan dan ook maar het beste een schaakwedstrijd maken van de wedstrijd tegen Mexico. Niet meegaan in het emotionele en hartstochtelijke toevalspel van de Mexicanen, maar vanuit de controle toewerken naar een doelpunt. Ik zou Van Marwijk ook met klem willen adviseren een vaste spits op te stellen tegen Marquez, zodat die zich volledig moet concentreren op de aanvaller en zich niet bezig kan houden met andere dingen. Een taak die lijkt weggelegd voor Klaas-Jan Huntelaar. Met Van Persie in zijn rug en met Robben en Kuyt van de vleugels moet hij tot zijn recht kunnen komen en Mexico de nekslag kunnen toedienen. Mooie wraak voor het brengen van de Mexicaanse griep naar Nederland.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter