Gebrek aan ervaring wordt doodvonnis SC Heerenveen

“Dit komt niet goed. Als het zo doorgaat, bestaat SC Heerenveen over drie jaar niet meer.” Bijna twee jaar geleden, een jaar na de aanstelling van Robert Veenstra als voorzitter van Heerenveen, was ik in Langweer bij Riemer van der Velde. Een kleine drie uur praatte ik met hem over allerhande zaken, maar bovenstaande quote verbijsterde mij het meest.

Gedurende het lange gesprek belde scout Dragan ‘Pap’ Putevski verontrust op over het gebrek aan daadkracht van Hansma en Veenstra en kreeg Van der Velde een paniekerig telefoontje van een vooraanstaand lid van de OSSH (ondernemerssociëteit SC Heerenveen). Terwijl er destijds voor de buitenwereld nog weinig sprake was van onrust, speelde er onder de oppervlakte al vanalles

Marco van Basten verkeert bij SC Heerenveen in zwaar weer

.

Marco van Basten verkeert bij SC Heerenveen in zwaar weer

Riemer werd gebeld door clubmensen die hem smeekten om in te grijpen, maar Van der Velde kon niets doen. Hij werd naar eigen zeggen tegengewerkt door alles en iedereen binnen de club. Vooral door de inmiddels afgetreden Bart van der Meer, voorzitter van de Raad van Commissarissen.

SC Heerenveen stond bekend als een fatsoenlijke, warme club. Een vereniging waar iedereen zich thuis voelde en niemand in paniek raakte als het wat minder ging. Van der Velde had hier persoonlijk voor gezorgd. Natuurlijk, er waren problemen, maar deze bleven immer binnenskamers. Trainers bleven jarenlang zitten en het aankoopbeleid was uiterst succesvol.

Heerenveen was de leukste club van Nederland. Voetballiefhebbers in Nederland konden bijzonder veel sympathie opbrengen voor die club uit Friesland. Nooit waren er problemen, er werd aanvallend gevoetbald, het stadion was altijd uitverkocht en de club stond er financieel fantastisch voor. Maar met het aftreden van Van der Velde begon de aftakeling.

Zijn opvolger Koos Formsma hield het al na een paar maanden voor gezien. De volgende directie – onder leiding van Yme Kuiper – zorgde er in een mum van tijd voor dat al het gespaarde geld zonder pardon over de balk werd gesmeten. Inmiddels hebben drie nieuwe musketiers de touwtjes in handen.

Een garantie voor succes is het nieuwe bewind zeker niet. Nog nooit had Robert Veenstra een functie bij een voetbalclub. Nog nooit had Johan Hansma een technische functie bij een voetbalclub en nog nooit is Marco van Basten geslaagd als trainer. Deze drie mannen – onervaren in hun werkzaamheden – bezetten de drie belangrijkste functies van SC Heerenveen en moeten de club uit het slop zien te trekken.

Een echte saneerder, zo werd Robert Veenstra bij zijn aanstelling omschreven. In een afscheidsspeech van Klaas Wybo van der Hoek van Stenden (zijn vorige werkgever) werd Veenstra omschreven als iemand met ‘ijzersterke en solide financiële kennis’. Het gezond maken van een scholengemeenschap is echter iets anders dan het financieel op orde brengen van een BVO.

Toegegeven, Veenstra heeft SC Heerenveen weer winstgevend gemaakt. De vraag is echter hoe moeilijk dit was. Een groot deel van de binnengekomen transfergelden werd achtergehouden. Door verkoop van grote namen als Bas Dost, Luciano Narsingh en Oussama Assaidi ging het om een miljoenenbedrag (alle transfers netto € 10.1 miljoen). Wie dan alsnog verlies kan maken, moet wel erg zijn best doen.

Een voetbalclub wordt echter niet afgerekend op de hoeveelheid financiële winst, maar op de prestaties op de groene mat. Een botsing met de hoofdtrainer, eind augustus al, was het gevolg. Veenstra wilde de hand op de knip houden, coach Van Basten wilde kwaliteit op het veld. De preses maakte financiële winst, maar omdat de resultaten tegenvielen heerste er allesbehalve tevredenheid bij het publiek. Thuiswedstrijden tegen NEC, RKC,  ADO en Heracles werden allemaal verloren.

Twee dingen waar Veenstra nog nooit mee te maken heeft gehad in zijn vorige functies. Wie iets voor het eerst doet maakt beginnersfouten. Gelukkig konden Veenstra en consorten advies inwinnen bij oud-voorzitter Riemer van der Velde. Dit gebeurde echter nauwelijks.  De erevoorzitter kreeg het predicaat ‘bemoeial’ en werd uiteindelijk vrijdag 15 februari op non-actief gezet.

Als voorzitter van een BVO sta je meer in de spotlights dan als directeur van Stenden. Alles wat Veenstra doet ligt onder een vergrootglas, temeer omdat hij als nieuweling de voetbalwereld binnen kwam rollen. Iedereen heeft over elke stap een mening. Dat laatste is nogal lastig voor de voorzitter. Veenstra heeft een hekel aan kritiek op zijn werk. Tientallen journalisten en fans die af en toe een kritische noot plaatsten bij zijn beleid, worden zonder pardon geblokkeerd van zijn twitteraccount. Dat Veenstra communicatief niet ijzersterk is, werd wel bewezen toen hij via SMS (!) liet weten dat de club niet verder ging met de vrouwentak.

Technisch directeur Johan Hansma heeft weliswaar een verleden als speler bij de club, maar werkte voordat hij in zijn huidige functie terechtkwam op de commerciële afdeling. Een merkwaardige stoelendans, want  succes op commercieel vlak is geen garantie voor succes op technisch gebied.

Hansma mist het vernuft om in zijn functie te floreren. Natuurlijk, hij is verantwoordelijk voor Alfred Finnbogason en Kristoffer Nordfeldt, maar slaagde er niet in de contracten van bijvoorbeeld Filip Djuricic en Jeffrey Gouweleeuw te verlengen. In het verleden gebeurde dit ook met Narsingh en Assaidi, waardoor ze (noodgedwongen) goedkoop van de hand werden gedaan.

Van de in de zomer gehaalde spelers hebben slechts Finnbogason, Marten de Roon, Chris Kum en Lukas Marecek een basisplaats. Gianni Zuiverloon, Marco Pappa, Matthew Amoah, Mark Uth, Daniël de Ridder, Jukka Raitala mogen als iedereen fit is op maandagavond opdraven bij de beloftes. Het goede aankoopbeleid, waar Heerenveen jarenlang bekend om stond, is verdwenen.

Hoofdtrainer Marco van Basten ziet het met lede ogen aan. Bij Ajax mocht hij uitgeven wat hij wilde, zonder dat dit zorgde voor sportief succes. Bij Heerenveen wordt er niets uitgegeven en ook nu heeft hij het moeilijk. Van Basten moet het goed doen in Friesland, wil hij ooit nog serieus worden genomen in het trainersvak. Als na mislukte avonturen bij Ajax en het Nederlands Elftal ook bij SC Heerenveen geen succes wordt gehaald, lijkt de kans minimaal dat er ooit nog een gerespecteerde club met hem in zee wil gaan.

Van Basten kan desondanks nog altijd op grote steun rekenen van de supporters. Zij zien ook wel San Marco weinig kan beginnen met deze kwaliteitsarme selectie. Het geluk van Van Basten is dat hij een voorzitter heeft die er een potje van maakt, waardoor alle woede zich richt op Veenstra. Vrij uniek in de voetbalwereld. Bij slechte prestaties wordt er vaak geroepen om het hoofd van de trainer, echter is ditmaal Veenstra de kop van jut.

Riemer van der Velde wilde een extern onderzoek, zo vertelde hij mij anderhalf jaar geleden ook al. Hij wilde dat de club eens goed doorgelicht werd, omdat hij het idee kreeg dat de club op een verkeerde manier werd geleid. Dat onderzoek komt er niet, vermoedelijk omdat Veenstra bang is voor zijn eigen hachje.

Maar de chairman graaft zijn eigen graf. Niet alleen hebben de supporters – door te breken met Riemer – een nog grotere afkeer jegens de voorzitter gekregen, ook is er veel expertise ingeleverd. De oud-voorzitter van Heerenveen heeft – zo beweerde de directie van de club in de Leeuwarder Courant – Heerenveen beschadigd met zijn uitspraken.  Het zijn vermoedelijk de laatste stuiptrekkingen van Veenstra, die zich onmogelijk heeft gemaakt. Als de preses slim is houdt hij de weinig overgebleven eer aan zichzelf. Zijn rol is uitgespeeld.

About Wout