Fred Rutten is niet te benijden

Het was gisteren een treurige dag voor de supporters van PSV. Waar men met een overwinning op FC Twente een grote stap kon zetten richting een kampioenschap, leed men een dure nederlaag. PSV heeft de zaken nu niet meer in eigen hand en is afhankelijk van misstappen van Twente. Dat er nog lastige uitwedstrijden in Almelo, Rotterdam en Groningen wachten, is daarbij niet bepaald een steun in de rug. Als het gehavende Ajax vanmiddag van Heracles wint, dan moet men zelfs vrezen voor de tweede plaats. Iets wat men in Eindhoven financieel niet trekt.

Fred Rutten gelooft nog in de titel

Fred Rutten gelooft nog in de titel

PSV heeft namelijk dit seizoen een groot risico genomen. Ondanks dramatische jaarcijfers koos de club er namelijk voor een flinke investering te doen in de selectie. Fred Rutten had namelijk een breed opgezette selectie nodig om mee te strijden voor de landstitel. De directie ging hier erg makkelijk in mee, terwijl juist zij tegenwicht hadden moeten bieden aan hun trainer. Zeker in de barre financiële tijden, die de club uit Eindhoven doormaakt.

Citaat uit: Jaarverslag PSV

Citaat uit: Jaarverslag PSV

Bij de bovenstaande passage in het financiële jaarverslag van PSV hadden bij de directie alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. In een nieuw seizoen zonder Champions League waren rigoureuze besparingen nodig, maar PSV koos ervoor te investeren. Voor het derde jaar op rij gokte de Brabantse club erop, dat er wel Champions League gehaald zou worden. In dat kader werd zelfs een lucratieve deal met Liverpool rond een transfer van Ola Toivonen afgeslagen.

Het is een soort paniekvoetbal dat je juist niet bij PSV verwacht. Jarenlang troefde de club uit de provincie de traditionele topclubs (Ajax en Feyenoord) af. Dit deed PSV met name dankzij het financieel verantwoorde beleid en de intelligente transferpolitiek.

Fout ging het pas in het laatste decennium. PSV had een abonnement op de titel en alles ging de club voor de wind. Daar ging men ook op begroten, zodat ze de aansluiting op de Europese top konden behouden. De inkomsten in Nederlands stegen echter niet zo hard als in de Europese toplanden, waardoor de aansluiting verloren werd. Om de aansluiting nog enigszins te behouden, haalde PSV steeds vaker middelmatige buitenlanders binnen voor exorbitante salarissen.

Dit leverde grote problemen op toen er geen Champions League meer gespeeld werd. De omzet van PSV daalde in twee jaar tijd met zo’n 45 miljoen. Op zijn minst schokkende cijfers. Dit jaar kan met op basis van het succes in de Europa League een iets grotere omzet verwachten, maar veel zal het niet schelen ten opzichte van het vorige seizoen.

Citaat uit: Jaarverslag PSV

Citaat uit: Jaarverslag PSV

Deze passage uit het jaarverslag geeft eveneens te denken. Waar de inkomsten totaal kelderen, blijft PSV maar meer geld uitgeven. Iedere leek begrijpt dat dit op de lange termijn niet uitkan. Dit zag algemeen directeur Tiny Sanders natuurlijk ook. Hij besloot vervolgens het premiestelsel aanzienlijk te hervormen en de salarissen met twintig procent te verlagen. In de winterstop werd vervolgens afstand gedaan van Ibrahim Afellay en Nordin Amrabat.

De bal ligt nu bij Fred Rutten. Hij heeft zijn investeringen gekregen en zou dat nu moeten belonen met een landstitel. Lang leek dit hem te gaan lukken, maar nu is PSV toch in alarmfase een belandt. De club onderscheidde zich jarenlang als de verstandige club uit de provincie, maar heeft zich net als Ajax en Feyenoord mee laten slepen door de waan van de dag. Ondertussen vinden clubs als FC Twente en FC Groningen, die financieel wel gezond beleid voeren, de aansluiting bij de club uit Eindhoven. Aan PSV de lastige taak hun kleine voorsprong die ze op deze clubs nog over hebben, te behouden.

Een landstitel is daarin van vitaal belang. Zowel qua uitstraling van de club als qua financiën kan dit namelijk een enorme boost betekenen. PSV heeft dit seizoen gegokt, maar kan het zich niet permitteren voor de derde keer op rij te verliezen. Zo treft de nederlaag tegen FC Twente de club in het diepst van zijn ziel. Een sportief en financieel debacle dreigt en aan de trainer de taak dit debacle af te wenden. Fred Rutten is niet te benijden.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter