Frank de Boer misbruikt Theo Janssen

Het is de zeventigste minuut in het duel tussen Ajax en Olympique Lyon. Met de brilstand op het scorenbord sjokt Theo Janssen onder gematigd applaus richting catacombe. Vervangen door Vurnon Anita. Een pijnlijk moment voor de vedette die vorig jaar alle Europese wedstrijden uitspeelde.

Afgelopen zondag voltrok zich eenzelfde tafereel in Almelo. Na een redelijk onzichtbare wedstrijd op het kunstgras in het Polman Stadion, met slechts een enkel moment van klasse, mocht Janssen in de  71ste minuut gaan douchen. De wissel werd door eigen aanhang met licht gejuich begroet. Een onbegrijpelijk schouwspel voor iedere voetballiefhebber die Janssen vorig jaar zeven keer zag scoren in de laatste zes duels. Met als absoluut hoogtepunt de stift tegen PSV. “Dit is de beste speler van de eredivisie op dit moment. Zonder twijfel: Theo Janssen”, blies de commentator toen de loftrompet.

Qua statistieken is zijn start als verdedigende middenvelder van Ajax voortvarend. In zijn eerste drie wedstrijden scoorde hij twee keer, een moyenne waar iedere middenvelder trots op zou zijn. Toch bekritiseren de fans zijn spel. De supporters verwachten meer ‘aanwezigheid’ van de smaakmaker van vorig seizoen.

En precies daar ligt het pijnpunt. Bij de komst van Janssen verwachten de supporters loeiharde afstandschoten, perfecte steekpaasjes en zijn handelsmerk: fantastische vrije trappen. Vergetend dat naast vaste waarde Siem de Jong en wonderkind Eriksen wellicht geen plaats meer is voor nog een aanvallend ingestelde topper.

Ook woensdagavond was Janssen weer de diepste middenvelder. Een balletje breed naar Van der Wiel, een lange bal naar Boerrigter of een tikkie terug naar Vertonghen. Geen gekke dingen en zeker niet de beslissende acties die hem vorig seizoen tekenden. Welgeteld gaf Janssen nul steekpaasjes en loste hij nul schoten op goal. Verrassende statistieken voor de man die vorig jaar met twintig goals en elf assists zo beslissend was voor Twente.

Tactisch lijkt de keuze voor Janssen ook geen al te beste. Frank de Boer ziet in Janssen de schakel tot succes, maar in werkelijkheid voegt Janssen opbouwend niets toe aan dit Ajax. Vaak laat hij zich zo ver zakken dat hij op een lijn staat met Vertonghen en Alderweireld, die beide beschikken over een goede traptechniek, wat Janssen overbodig maakt. Het inzakken werkt averechts, aangezien er minder aanspeelpunten zijn op het middenveld.

Daarnaast ziet Janssen er in zijn positioneren vooralsnog heel onwennig uit. Janssen heeft zichtbaar moeite met zijn nieuwe rol. En dat terwijl uitgerekend Frank de Boer ervan uitging dat Janssen zich moeiteloos zou voegen in het positiespel van Ajax: ‘Hij is een speler die zich heel snel aanpast. Ik verwacht helemaal geen aanpassingsproblemen voor hem’ aldus de coach.

Verdedigend lijkt Janssen ook door de mand te vallen. Door zijn mindere loopvermogen lag er tijdens de counters van Olympique Lyon erg veel ruimte tussen de Ajax verdediging en het middenveld. Wellicht dat je je dit in de Eredivisie kunt permiteren, maar Europees is dat vaak niet het geval. Waren de aanvallers  van Lyon iets scherper in de afronding geweest, had Ajax zeker een paar doelpunten om de oren gekregen.

Het meest schokkende moment van de avond was toen hij een vrije trap op zijn positie af moest staan aan Vertonghen. Waar hij vorig jaar de bal meteen in zijn handen geduwd kreeg door medespelers, staat hij bij Ajax niet meer bovenaan het lijstje. Het tekent zijn status bij de landskampioen. Waar hij vroeger de lijnen uitzette bij Twente en met zijn verschijning automatisch respect opeiste, is hij nu slechts één van de elf. Ondergeschikt aan het teambelang en zelfs ondergeschikt aan de andere middenvelders.

Zo loopt hij er ook bij. Als één van de. Hij straalt een stuk minder passie en vuur uit dan vorig seizoen bij Twente. In Enschede was hij dé superster, zijn aanwezigheid was van essentieel belang voor Twente. Het is te hopen voor Ajax dat ‘patatje Theo’ in een minder beslissende rol nog steeds de drive heeft om over een langere periode fit te blijven en niet terugvalt op nare gewoontes uit het verleden.

About Satioz