FIFA, probeer de Challenge Flag!

Weer een weekend eredivisie, en wederom een weekend vol arbitrale dwalingen die wedstrijden hebben beïnvloed. Hoewel de media wel vaker aandacht besteedt aan de slechte momenten dan aan de goede momenten, valt het wel op dat er steeds meer fouten worden gemaakt. Met name fouten die wedstrijden beslissen, onterecht beslissen. Vraag het maar aan Gert-Jan Verbeek. Ook na het WK laaide de discussie over videobeelden en nieuwe technologie weer op, maar FIFA-voorzitter Blatter wilt dat de sport menselijk blijft. Om de sport toch menselijk te houden, zoals Sepp Blatter dat graag ziet, maar toch voor gerechtigheid te zorgen, introduceer ik bij deze de ‘challenge flag’. De challenge flag is een fenomeen dat in Amerika bekend is bij het American Football, en misschien ook wel te gebruiken is in het voetbal.

Foto van SXC.hu


Het werkt als volgt: elk team krijgt twee challenges. Wanneer er een beslissing wordt genomen waarmee de coaches het oneens zijn, kunnen zij hun challenge flag het veld opgooien en een herhaling aanvragen die door de aanwezige leidsmannen dan meerdere malen wordt bekeken om vervolgens tot een definitief oordeel te komen. Hebben de scheidsrechters het toch bij het juiste eind, dan verliest de ploeg een van de challenge flags. Hebben de scheidsrechters het fout gezien, dan volgt er in ieder geval gerechtigheid en kan het spel na een korte onderbreking weer hervat worden.

Dit kan prima toegepast worden op ons voetbal. Op deze manier hoeft er geen doellijn-technologie bijgehaald te worden. Enkel een afgeschermde tv-camera, waarop de wedstrijd terug te kijken is, is voldoende. Het leiden van een wedstrijd blijft zodoende voor het overgrote deel een menselijke bedoeling. De scheidsrechters hebben nog steeds een absolute leidersfunctie, het enige verschil is dat trainers nu het recht hebben om de scheidsrechters te dwingen naar de herhalingen te kijken. Dit voorkomt een hoop discussie rondom afgekeurde goals (was de bal wel over de lijn), wel of geen corners, wel of geen rode of gele kaarten.

Natuurlijk zitten er ook haken en ogen aan dit systeem. Het zal namelijk aardig wat tijd in beslag nemen en wedstrijden uitrekken als er gemiddeld drie tot vier momenten terug gekeken moeten worden, uitgaande van een analyse van ongeveer twee minuten per moment.

Daarnaast heb je altijd nog het probleem met buitenspel dat meestal direct wordt teruggefloten. Als een gevaarlijke uitbraak die tot een goal had kunnen leiden wordt teruggefloten kan je alleen een vrije trap krijgen, de kans krijg je niet daarmee terug. Dit is dus iets wat als enige niet echt op te lossen lijkt en waar wel geavanceerde technologie voor nodig lijkt willen we de buitenspeldiscussies helemaal uitbannen. Hiervoor is de challenge flag niet geschikt, en hij zou dus ook niet als zodanig gebruikt moeten worden.

Misschien kan de FIFA in samenwerking met de UEFA er tijdens de Europa League mee gaan experimenteren. Het is een maatregel die de sport menselijk houdt, iets wat FIFA-voorzitter Blatter graag ziet. Het is tevens een instrument om meer rechtvaardigheid te brengen. Dan nog, of er nou tv-beelden zijn of niet,  zal de perceptie van de scheidsrechters het eindoordeel bepalen en dus zal zoiets als een challenge flag niet alle discutabele momenten doen verdwijnen. Het zal ze echter wel indammen.

Daarom is de challenge flag hoe dan ook een stap voorwaarts richting een meer rechtvaardige voetbalsport. Wellicht dat Gert-Jan Verbeek de discussie wil starten?

About Justin