Fer moet zich spiegelen aan Strootman

De zomerstop is voor Leroy Fer op zijn minst hectisch te noemen. Sinds hij vorig seizoen voor het laatst in competitieverband een bal aanraakte is er bijzonder veel gebeurd. De middenvelder wil namelijk dolgraag weg bij Feyenoord, waar hij voor zichzelf geen sportieve toekomst meer ziet. Dat ondertussen Mario Been is vertrokken, doet daar voor hem niets aan af. Hij wil zijn maatjes, Luc Castaignos en Georginio Wijnaldum, achterna. Op naar de Nederlandse top. Op naar FC Twente.

Nog geen jaar geleden deed zich in Rotterdam een zelfde soort situatie voor. Toen was het middenvelder Kevin Strootman die niet zijn felbegeerde transfer kreeg. In het rampjaar daarvoor had hij zijn club niet van degradatie kunnen behoeden. Trainer Aad de Mos sneuvelde. De weg omhoog werd bewandeld door Erik Falkenburg en Nick Viergever, die naar AZ trokken. Ondanks geruchten over een transfer naar landskampioen FC Twente, bleef Strootman in Rotterdam.

Jupiler League moest hij daar gaan spelen met een stel beperkte voetballers om zich heen. Toch niet de ideale omstandigheden om je als talent te ontwikkelen. De deceptie van het spelen in de Jupiler League is helemaal groot als je weet dat in de afgelopen zomerstop nog de gehele Nederlandse subtop achter je aan zat. Een doemscenario dreigt voor Strootman, die ongetwijfeld bang is één van die vele talenten te worden die wegkwijnt in de Jupiler League.

In vergelijking tot zijn collega Strootman heeft Fer het eigenlijk nog best goed voor elkaar bij Feyenoord. Hoewel hij natuurlijk last heeft van een stel krankzinnigen die hem met de dood bedreigen, speelt hij nog steeds bij de tweede club van Nederland qua aanhang. Tevens is hij gewoon actief in de Eredivisie en heeft hij nog redelijk wat bovengetalenteerde voetballers om zich heen. Iedere week komen er vijftigduizend man naar het stadion om naar zijn voetbalkunsten te kijken. Er zijn slechtere omstandigheden om je te ontwikkelen als jong talent.

Fer wil koste wat het kost naar FC Twente vertrekken

Fer wil koste wat het kost naar FC Twente vertrekken

In tegenstelling tot zijn collega bij Feyenoord klaagde de linkspoot van die andere club in Rotterdam niet over het mislopen van zijn transfer. Natuurlijk was er de teleurstelling, maar hij wist dat hij zich daar overheen moest zetten. “Iedereen snapt dat ik op het hoogste niveau wil spelen, maar de clubleiding ziet het anders. Dat is hun goed recht”, wist hij. Sparta was de club geweest die hem de kans had gegeven door te breken in het betaalde voetbal. Nu was het tijd voor hem om iets terug te doen.  Strootman had het voor zichzelf heel helder voor ogen: hij wilde hoogstpersoonlijk Sparta terugbrengen naar de Eredivisie. Daar waar de club thuishoort.

De jonge Spartaan hield woord en maakte een halfjaar lang grote indruk in de Jupiler League. Hoewel de prestaties van de club wat te wensen overlieten, waren de prestaties van Strootman op zijn minst indrukwekkend. Ondanks zijn jonge leeftijd nam hij vanaf dag één als aanvoerder zijn elftal bij de hand en ging hij altijd voorop in de strijd. Een halfjaar later volgde alsnog zijn verdiende transfer naar FC Utrecht, waarna trainer Jan Everse een lofzang afstak op zijn aanvoerder: “Kevin was een voorbeeld. Zodra hij het veld opstapte, wilde hij winnen. Ik ben de laatste jaren weinig spelers tegengekomen met de drive van Strootman.”

Inmiddels staat Strootman, een jaar nadat hij op een belangrijk kruispunt stond in zijn carrière, onder contract bij topclub PSV. Tevens heeft hij indruk gemaakt als international en is het goed mogelijk dat bondscoach Bert van Marwijk een basisplaats voor hem gaat inruimen. Ondertussen lonken de buitenlandse topcompetities ook al aan de horizon. In een zwak team in een zwakke competitie is de middenvelder een echte kerel geworden. Hij heeft geleerd zijn verantwoordelijkheid te nemen en dat legt hem nu geen windeieren.

Strootman is in alles een voorbeeld voor Fer

Voor Leroy Fer, die ook op een belangrijk kruispunt in zijn carrière staat, zou het een wijze les moeten zijn. Hij heeft met zijn volle verstand een contract ondertekend bij Feyenoord en als die hem transfervrij de deur willen laten uitlopen, dan is dat hun goed recht. Mocht hij de illusie hebben ooit in de Nederlandse top terecht te kunnen komen, dan wordt het nu tijd om te laten zien dat hij ballen heeft. Laat hij samen met Karim El Ahmadi het middenveld van Feyenoord bij de hand nemen. Iedere training, iedere wedstrijd zal hij een voorbeeld moeten zijn voor al zijn ploeggenoten. Dit jaar wordt het tijd voor Fer om zijn belofte eens echt in te lossen.

Mocht Fer die instelling kunnen opbrengen, dan hoeft hij zich alles behalve zorgen te maken. De clubs zullen zowel in Nederland als in het buitenland voor hem in de rij staan. Daarover hoeft Fer zich echt geen zorgen te maken. De sleutel van zijn carrière ligt niet bij het management van Feyenoord, zoals hij ons zo graag wil doen geloven, maar bij hemzelf. Strootman heeft de weg al voor hem uitgestippeld en Fer hoeft slechts zijn pad te volgen. Dan komt zijn felbegeerde transfer vanzelf, daar hoeft hij zich geen zorgen over te maken.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter