FC Twente verdient meer dan Ajax

Nu het nieuwe seizoen van de Champions League op het punt van beginnen staat en het steeds duidelijker wordt welke teams deel gaan nemen aan het toernooi van dit jaar, wordt het tijd om de financiële gegevens van het vorige seizoen bekend te maken. Althans, dat vond de UEFA die de financiële prijzenpot van de Champions League bekend maakte. Niet winnaar FC Barcelona was de grootverdiener, maar verliezend finalist Manchester United. Ondertussen ving FC Twente meer geld dan Ajax.

Het miljoenenbal heeft Ajax en FC Twente geen windeieren gelegd

 

Behalve door prestatiebonussen te geven levert de UEFA ook gelden op basis van de marketpool. Op basis van het land waarin een bepaalde club uitkomt en de ronde waartoe de club reikt wordt een bedrag uitgekeerd. Hierdoor kan het voorkomen dat MSK Zilina uit Slovenië slechts 212 duizend euro ontvangt uit de tv-pot, terwijl Panathinaikos, dat ook in de eerste ronde uitgeschakeld werd, meer dan veertien miljoen op haar rekening mocht bijschrijven.

Opvallend is dat FC Twente op basis van deze marketpool meer geld verdient dan Ajax. Eén van de criteria was het aantal kijkers dat een club in zijn eigen land aan de buis kluisterde, maar in al die cijfers overklaste Ajax de concurrent uit Twente. Toch ontvangt FC Twente ruim een miljoen meer dan de club uit Amsterdam. Reden kan zijn dat FC Twente destijds de landskampioen was en de Champions League de deelname van kampioenen aan de Champions League wil stimuleren, maar opmerkelijk is het zeker.

Doordat Ajax en FC Twente beiden evenveel geld haalden uit prestatiebonussen en overige premies haalde FC Twente uiteindelijk meer geld op dan Ajax. FC Twente mocht €13.432.000 bijschrijven op haar rekening. De Champions League leverde Ajax €12.328.000 op. Naar aanleiding van de verdeling van de TV-gelden hoopt financieel directeur Jeroen Slop ongetwijfeld dat FC Twente dit seizoen de groepsronde van de Champions League niet bereikt, aangezien Ajax dan de hele tv-pot van Nederland meeneemt.

Topverdiener in het miljoenenbal was Manchester United (53 miljoen), met een lichte voorsprong op FC Barcelona (50 miljoen), Chelsea (44 miljoen), Schalke 04 (40 miljoen) en Real Madrid (39 miljoen). Ook Internazionale (37 miljoen), Bayern München (32 mijoen), Tottenham Hotspur (31 miljoen), AS Roma (30 miljoen) en Arsenal (29 miljoen) behoren bij de tien best verdiende clubs in de Champions League. De volledige verdeling van de gelden is hier te vinden.

Het kleine broertje van de Champions League, de Europa League, was een stuk minder grote vetpot. Ondanks dat de UEFA het op hun site iets anders probeert te verkopen. De totale opbrengsten van de Europa League bedragen namelijk slechts een vijfde van de totale opbrengsten van de Champions League. Een schamele 150 miljoen euro tegenover 750 miljoen.

Winnaar FC Porto hield slechts een kleine acht miljoen over aan de winst van het toernooi. Andere topverdieners waren Villarreal (negen miljoen), Besiktas (acht miljoen) Bayer Leverkusen (zeven miljoen), Manchester City en Liverpool (beiden zes miljoen).

PSV hield aan een jaar lang worstelen in de Europa League, ondanks het bereiken van de kwartfinale, slechts 3,1 miljoen over. Voor AZ Alkmaar en FC Utrecht was het toernooi evenmin een vetpot. Beiden vingen 1,6 miljoen voor het acteren in de groepsfase van de Europa League. Latere instromende teams Ajax en FC Twente hadden het ook niet voor het geld hoeven doen. De Amsterdammers hielden aan het toernooi zo’n zes ton over, terwijl FC Twente nog net boven het miljoen wist uit te komen qua inkomsten. Hier is de volledige geldverdeling van de Europa League te vinden.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter