EK2012 verloopt precies zoals verwacht

Het is helemaal geen verrassing dat Nederland werd uitgeschakeld in de groepsfase van EK2012. Als we economen mogen geloven lag dat zelfs in de lijn der verwachting. Als je tenminste de marktwaarde van het elftal als uitgangspunt neemt, een goede indicator voor het verwachte succes van een team op een toernooi. Aan het EK doen zes landen mee die een hogere geschatte martkwaarde hebben dan Nederland’s 277 miljoen euro. Uitgerekend die zes landen zijn, na twee kwartfinalewedstrijden, nog over in de race om het Europees kampioenschap.

Geschatte marktwaardes van landen op EK2012 (in euro's)

 

De grootste verrassingen in de kwartfinale waren uiteraard Griekenland en Tsjechië, twee armetierige elftallen. Hun overtuigende verlies tegen Duitsland en Portugal laten echter zien dat dat niet meer dan een toevalstreffer was. Het zijn twee landen die gewoon geluk hadden dat ze in een zwakke pool wisten te overleven.

Vanavond staat Spanje tegen Frankrijk op het programma. Hoewel Frankrijk de op drie na duurste selectie van EK2012 heeft, is Spanje torenhoog favoriet. Marktwaarde-technisch gezien in ieder geval. De Spaanse selectie is namelijk bijna twee keer zoveel waard (658 miljoen euro) als die van Frankrijk (340 miljoen euro).

Als we puur naar marktwaarde van de selecties kijken, kunnen we de rest van het toernooi ook alvast invullen. Naar verwachting schakelt Engeland de Italianen uit en Spanje wint uiteraard van Frankrijk. In de halve finale zal Spanje vervolgens Portugal verslaan en Duitsland stuurt Engeland naar huis.

In de finale komt Spanje haar enige echte bedreiging tegen: de Duitsers. Maar als alles volgens plan verloopt pakken de Spanjaarden hun derde grote titel op rij.

Data voor de grafiek en dit artikel is afkomstig van de geweldige website transfermarkt.de, waar schattingen van transferbedragen en -waardes worden bijgehouden. Een compleet overzicht van de geschatte marktwaardes van de selecties staat hier

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas