EK Poule A: Seizoensarbeiders en geldgraaiers

Tijdens dit EK in Polen en Oekraïne zal Catenaccio ook de poules analyseren. Niet een standaard analyse met gelul over tactieken en teamsterktes, want die zijn er al honderden. Nee, bij Catenaccio nemen we de spelersvrouwen onder de loep. Het moet gezegd worden, daar zitten een aantal heel gevaarlijke kandidaten bij.

Vandaag aandacht voor Poule A, waarin gastland Polen met hun potentiële importbruiden aantreedt tegen de goudgravers van Griekenland, de geldgraaiers uit Rusland en de seizoensarbeiders uit de Tsjechische Republiek.

Kyiv.com moedigt het gebruik van dit soort foto's aan om toeristen te trekken, wie zijn wij om dat te weigeren?

Polen

De Polen hadden een voor hun doen indrukwekkende voorbereiding op het EK. Dat is onder meer te danken aan het feit dat het Poolse voetbal duidelijk in de lift zit. Met steunpilaren bij grote clubs als Arsenal, Dortmund en Bordeaux heeft het land de afgelopen jaren gestaag progressie gemaakt. Ook de spelersvrouwen kregen een upgrade. Waar de vrouw van rechtsback Lukasz Piszczek nog weggelopen lijkt uit Jersey Shore, daar heeft spits Robert Lewandowski het iets beter voor elkaar. De grote winnaar is echter het gewone publiek, dat zich op de tribunes kan verlekkeren aan dit soort materiaal. Plus ze hebben een heuse Bondgirl. Over het algemeen valt het aandeel spelersvrouwen echter tegen. De internationals, onder aanvoering van keeper Szczesny, zullen in het vervolg toch grotere vissen moeten vangen. Ze mogen vooralsnog niet meer dan hopen op een stuntje.

Griekenland

Bij de Europese kampioenen van acht jaar geleden zijn de jaren gaan tellen. Veel van de dragende spelers van toen zijn nu gestopt, of in de winter van hun carrière. Tel daarbij op de ontzettende crisis waarin het land zelf verkeert, en je zou denken dat de vrouwen aldaar staan te trappelen om te verkassen. De hoop van het land rust vierkant op de schouders  (of op de vierkante schouders) van Georgios Samaras. Die stelt niet teleur. Zijn Alexandra heeft twee pluspunten, maar krijgt aftrek vanwege het peroxideblonde haar. Ze lijkt goed uit de weg te kunnen met dieren en laat ook zien dat ze goed is in de kleine ruimte. Het tegenvallende aan dit Griekenland is dat dit de mooiste spelersvrouw moet zijn. Andere, nog mooiere Grieken, zijn verbonden aan buitenlanders, zoals Aleka Kamila, supermodel en vrouw van NBA-speler Peja Stojakovic. Er is dus sprake van een braindrain. Dat betekent meer kans voor ons Nederlanders, maar minder kans voor de Grieken. Een schamel puntje.

Tsjechische Republiek

Het land dat voorheen bekend stond als Tsjechië zit middenin een overgangsfase. Gelukkig zijn hun vrouwen bij vlagen nog altijd adembenemend. Wat dachten we bijvoorbeeld van de typische oostblokschoonheid van Martina Cech, vrouw van Champions League-winnaar Petr? Oké, misschien wat te oud en wat te typisch. De vrouw van Rosicky dan? Ondeugende glimlach, schattig golvend haar. Daar kunnen wij ons wel in vinden. Een duivel in vermomming. En dan is er nog de vriendin van Martin Fenin. Wie? Juist. Het enige dat je hoeft te weten, is dat ze erg easy on the eyes is.

Helaas geldt voor Tsjechië hetzelfde als voor Griekenland, de beste dames vinden hun heil buiten eigen land. Zo is de prachtige blonde Michaela Ochotska evenals Katerina gedumpt door Tomas Ujfalusi, en is actrice Alena Seredova – vast gekozen vanwege haar enorme inlevingsvermogen – de vrouw van Gianluigi Buffon, waarover later meer. Geen wonder, want het nationale team leeft zich liever uit met vrouwen van lichte zeden dan met de talentenvijver uit eigen land. Vier punten vanwege de veelzijdigheid van het team.

Rusland

Waar men in 2008 nog een laag verwachtingspatroon had bij de Russen, daar is de bevolking nu zelf aardig overtuigd van hun kwaliteiten. Verschillende vrouwen hebben ervaring opgedaan in grote Europese landen, en nemen die ervaring vier jaar later mee op een eindtoernooi vlakbij de eigen thuishaven. Ongetwijfeld zitten er veel Russische fans op de tribune deze zomer, zodat er veel te genieten valt voor de anders zichzelf dood vervelende cameramannen. Als eerste is er de onbevlekt ogende Yulia Arshavina, de vrouw van de opgebloeide spelmaker Andrei Arshavin. Op bewegend beeld wordt het allemaal wat minder vanwege het accent, maar haar verschijning mag er wezen. Ook al heeft ze een tafelkleed aan. Trophy wives zijn er ook genoeg in Rusland. Wat te denken van Katsia Zingarevich, vrouw van de nieuwe Reading-eigenaar Anton Zingarevich. Zij is een Victoria’s Secret Angel, maar beslist geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Zo zijn er nog een ton aan mooie Russische vrouwen te vinden, die allen getrouwd zijn met voetballers, of Russische magnaten. Gehaaide vrouwen, die op slinkse wijze zichzelf toegang verschaffen tot kapitalen. Vandaar dat papa en mama vanuit het moederland het kind voor twee keuzes stellen: of dochterlief vindt een vermogende autochtoon, of ze vertrekt naar het Westen om daar een geschikte partner te vinden. Het zijn killers, die Russen. Als deze vrouwen je binnen hebben gehaald, dan kleden ze je helemaal uit. Vraag dat maar aan Roman Abramovich. Negen punten.

Een volmondig "Da!" voor Rusland, via Sportsfangirls.com

Voorspelling

  1. Rusland
  2. Tsjechische Republiek
  3. Griekenland
  4. Polen

 

Spannend is het allerminst in deze groepsronde. De Russen steken er met kop en schouders bovenuit. De veelzijdigheid van Tsjechië zorgt ervoor dat zij de tweede plek mogen bestrijken, terwijl de Grieken nipt voor de Polen als derde eindigen. Het gastland zal haar beste vrouwen van stal moeten halen om de vooraf opgelopen reputatieschade te herstellen.

Voor toeristische informatie over Oekraïne kun je naar Kyiv.com. De Engelse website is erg enthousiast over het land en hoopt dat lezers dat ook worden. Kijk hier bijvoorbeeld voor tips voor voetbalfans, en een paar woorden Oekraïens.  Meer informatie over de speelsteden hier.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino