Eindelijk loopt het op Sicilië

Al enkele seizoenen had Palermo een selectie waarvan je toch had kunnen verwachten dat Europees voetbal haalbaar moest zijn. Maar zoals telkens opnieuw wordt bewezen in het voetbal (zie Real Madrid dit seizoen) is het hebben van een goede selectie niet genoeg voor het winnen van prijzen en het behalen van succes. In Palermo kunnen ze daar over mee praten. Eindelijk lijkt alles op zijn plaats te vallen op Sicilië.

parmafcvcittadipalermoserievv3xexefcxcl

De Siciliaanse club, die gekend is om zijn mooie roze-zwarte tenue en logo, heeft sinds haar terugkeer in de serie (2004) maar liefst twaalf keer van trainer gewisseld. Grappig genoeg werd enkele keren een trainer opnieuw aangesteld nadat zijn opvolger ook niet de gewenste resultaten wist te behalen. Zo ging Francesco Guidolin in 2005 van Palermo naar A.S Monaco, werdt in 2007 weer terug gehaald, vervolgens weer onstlagen en nog geen half jaar later weer aangesteld. Om nog geen vijftien weken later wederom ontslagen te worden. Een soortgelijk lot was weggelegd voor Stefano Colantuono, die ook enkele keren werd ontslagen en in korte periode weer werd aangenomen.

Mede veroorzaker van dit alles is de voorzitter en eigenaar van de Sicliaanse club; Maurizio Zamparini. Deze zeer excentrieke en ongeduldige zakenman zal niet snel een coach langere tijd het vertrouwen geven. Zoveel is duidelijk. Het lijkt echter dat Dellio Rossi Zamparini eindelijk kan geven wat hij wil; Risultati immediati (acute resultaten). Vooral de samenstelling van de selectie, waar Rossi dan weer weinig mee te maken had, lijkt een perfecte balans te zijn van jong en oud.

Met sterkhouders Fabio Liverani, Fabrizzio Miccioli en Mark Bresciano is er de nodige ervaring op het middenveld te vinden. En met jongens als Simon Kjaer, Abel Hernandez en Javier Pastore is er meer dan genoeg talent. Vooral Pastore laat in zijn eerste seizoen op Sicilië van zich spreken. De twintigjarige Argentijn werd afgelopen zomer voor ongeveer acht miljoen euro over genomen van het bescheiden Talleres de Córdoba. Deze hadden hem één seizoen uitgeleend aan Club Atlético Huracán waar hij meteen furore wist te maken en onder andere de interesse wist te wekken van Porto, Milan en Manchester United. Pastore koos ondanks alle interesse heel slim voor Palermo waar hij rustig zou kunnen wennen aan het Europese voetbal en een grotere kans op speeltijd zou hebben. Die tijd van wennen lijkt de flamboyante spelmaker niet nodig te hebben. In zijn eerste seizoen in de Serie A is hij tot nu toe goed genoeg voor vier goals en twaalf asists in 31 duels, waarmee hij meteen de interesse van AC Milan heeft opgewekt. De tweede jongeling die ik al even aanhaalde is Abel Hernandez. Deze negentienjarige Uruguayaan werd voor een kleine vier miljoen euro over genomen van Peñarol. Meteen leek er een addertje onder het gras te zitten, want nog geen maand na de transfer werden hartritmestoornissen geconstateerd bij de talentvolle aanvaller. Deze konden door een medische ingreep gelukkig te niet worden gedaan, zodat de kon jonge Uruguayaan zich weer op het voetballen kon richten. Ook Hernandez, die acuut het vertrouwen kreeg van Rossi doet van zich spreken, en wist tot nu toe zes keer te scoren in veertien duels. Vooral de souplesse en schwung in zijn spel doet hem opvallen. Ook Arséne Wenger is uiterst gecharmeerd van zijn kunsten. De jongeling was echter brutaal genoeg om de interesse van zich af te schuiven, hij gaf meteen te kennen dat hij voorlopig bij Palermo wilde blijven.

javier-pastore-palermo_2397789

Eindelijk lijkt het tijdperk van succes dan ook aangebroken in Palermo, dat met een zeer goede, gebalanceerde selectie en een uitstekende trainer de voorzitter rustig weet te houden. Al weet je het met deze man nooit, op Sicilië herbergt hij zonder twijfel meer explosiegevaar dan de Etna.

Palermo staat momenteel vierde in de Serie A en heeft nog alle uitzichten op het bereiken van de Champions League. Met het voetbal dat momenteel gespeeld wordt geef ik ze zeker een grote kans om dit ook daadwerkelijk te realiseren. Het zou de eerste keer zijn dat de Rosanero actief is in het miljoenenbal. Mocht Zamparini zijn opvliegende karakter daadwerkelijk onder controle kunnen houden, Rossi trainer blijven en de selectie bij elkaar kunnen houden denk ik dat we nog veel gaan horen van dit Palermo.

About Sebas