Een maand Blendle: dit zijn onze ervaringen

Sinds een maand is Catenaccio ook te lezen in Blendle, naast de artikelen op onze open site (lees hier waarom). Het lijkt ons een goed moment om de balans op te maken en kort verslag te doen van hoe het gaat. Allereerst willen we iedereen (wat zijn jullie met veel!) bedanken die de afgelopen tijd onze stukken heeft gelezen, gedeeld en geliked. Onderschat niet hoe enorm je ons daarmee helpt en hoe motiverend dat voor ons werkt!

screen

Het was namelijk niet vanzelfsprekend dat mensen bereid zouden zijn om voor onze stukken te betalen, zeker niet als die in één schap liggen met gerenommeerde kranten en tijdschriften. We hadden gelezen dat freelance journalisten vaak moeite hebben om voldoende omzet te draaien met stukken in de losse verkoop. Met dat in het achterhoofd zijn onze verwachtingen zwaar overtroffen. In de eerste maand hebben we acht artikelen te koop aangeboden. Hoewel voetbalartikelen normaal gesproken niet zo populair zijn in de digitale kiosk (ze krijgen zo’n 1 tot 20 “likes”), werden onze stukken gemiddeld meer dan honderd keer gedeeld. De artikelen waren daarnaast bijna altijd een dag of zelfs meerdere dagen trending, wat wil zeggen dat ze binnen Blendle tot de best gelezen stukken behoren (wat op haar beurt weer werkt als een vliegwieleffect). We zijn hier natuurlijk beretrots op!

We merken ook dat Blendle flink is gegroeid sinds we er tijdelijk in publiceerden rond het WK van 2014. Een gemiddeld artikel wordt nu vaker gelezen, zo’n 1100 keer. Dat is helaas nog steeds slechts een twintigste van ons bereik op de open site, maar dat verlies hadden we ingecalculeerd. Hoeveel geld deze verkopen opleveren is afhankelijk van de lengte, want die bepaalt de prijs.

Dit zijn overigens onze best gelezen stukken, van populair naar iets minder:

  1. De Guardiola-trilogie I: Bayern is geen Barça
  2. Hoe guerrillaploeg Leicester de top ontregelt
  3. De Guardiola-trilogie II: Pep steelt als een groot artiest
  4. De Guardiola-trilogie III: de haat-liefde-verhouding met Bayern
  5. Hoe de Nederlandse Guardiola FC Utrecht hervormde
  6. PSV aanvallend machteloos tegen onvermurwbaar Atlético
  7. De Boer gunt Schöne eerherstel (om de verkeerde reden)
  8. Waarom winnaarsmentaliteit het Nederlandse voetbal niet gaat redden

In de eerste maand is voor iets meer dan 5000 euro aan artikelen verkocht. Dit is echter nog niet onze omzet, want het grootste deel van dit bedrag belandt niet in onze zakken. Allereerst gaat er een derde vanaf dat met “gratis geld” is gekocht; veel mensen lezen onze stukken gratis omdat ze het betalen met het startkapitaal dat ze van Blendle cadeau krijgen bij registratie (en niet met de omzet kan worden meegerekend). Er is ook nog een klein percentage van de lezers dat geld terugvraagt.

De verdeling van de verdiensten in Blendle

De verdeling van de verdiensten in Blendle

 

Van wat daarna overblijft, een omzet van zo’n 3000 euro, gaat 30% naar Blendle en de rest naar Catenaccio. Over de eerste maand hebben we dus een omzet geboekt van iets meer dan tweeduizend euro, een bedrag waar we zeer tevreden mee zijn. Daarvan gaat 71% rechtstreeks naar de auteur en de rest naar ontwikkeling van Catenaccio. Het mooie hiervan is dat het ons in staat stelt om vaker te schrijven, te investeren in mooi art work voor bij de artikelen en om nieuwe auteurs aan ons te binden. En het belangrijkste: we kunnen nu meer tijd in de stukken steken. We kijken altijd meerdere wedstrijden van teams die we analyseren, er gaat bij de meeste stukken ook tijd zitten in data-analyse en het maken van visualisaties en we zijn voor het schrijven zelf ook al snel een dag kwijt. En als een stuk “af” is? Dan volgen er nog meerdere, intensieve redactierondes.

De komende tijd ontwikkelen we natuurlijk door. Allereerst willen we een abonnementsvorm introduceren, zodat je voor een vast bedragje per maand al onze artikelen kunt lezen. Dat is vooral bedoeld voor mensen die ons een warm hart toedragen en Catenaccio willen steunen om mooie dingen te blijven maken. Waar we ook nog aan werken is om de leeservaring in Blendle te verbeteren. We gaan nog experimenteren met lettertypes (bijvoorbeeld voor de introtekst) en zijn bezig om afbeeldingen beter zichtbaar te maken (bijvoorbeeld door in te kunnen zoomen). Mocht je nog suggesties hebben ter verbetering, dan horen we het natuurlijk graag (redactie@catenaccio.nl). Schrijvers die het leuk vinden om mee te werken aan dit project, kunnen ons natuurlijk ook bereiken via dat adres.

De komende maand kunnen jullie uiteraard weer nieuwe artikelen van ons verwachten. Binnenkort publiceren we het tweede artikel van Ruben Jongkind over jeugdontwikkeling, een analyse van Napoli dat strijdt om de landstitel, een analyse van het gebrek aan ervaring bij Nederlandse clubs in Europa en een long read over Arsène Wenger. En het zou zomaar kunnen dat we een artikel publiceren over Bert van Oostveen, die zijn eigen graf heeft gegraven.

PS; mocht je het gemist hebben… in Blendle is nu ook een nieuw stuk te lezen. Over Arek Milik, en waarom hij de zoveelste spits is die het zo ontzettend lastig heeft bij Ajax. Wil je niks missen? Er zijn allemaal manieren om op de hoogte te blijven:

Heel veel leesplezier!

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas